Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cupa menstruală păreri. Ce spun medicii despre acestea

Cupa menstruală păreri. Ce spun medicii despre acestea

01 aug. 2022, 16:25,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Despre cupa menstruală există mai multe păreri. Menstruația durează între 60 și 80 de zile pe an.  Cupele menstruale colectează secrețiile în loc să le absoarbă precum absorbantele. La fel ca tampoanele, acestea se introduc în vagin și se golesc la fiecare 4-12 ore, în funcție de intensitatea secreției.

În prezent, există două tipuri de cupă vaginală, care este de obicei în formă de clopot, și cupa cervicală, care se află în jurul colului uterin sus, în vagin, ca o diafragmă contraceptivă. Cupele menstruale sunt realizate din materiale moderne hipoalergenice, silicon medical, cauciuc sau latex. Durata de viață ajunge la 10 ani. Există și boluri de unică folosință. Exista multe păreri cu privire la comoditatea si siguranța folosirii cupelor menstruale. Ce spune medicina bazată pe dovezi despre acest subiect? Prima recenzie serioasă cu privire la utilizarea cupelor menstruale a fost publicată în 2019 în jurnalul medical Lancet. Acesta a inclus 43 de studii și date colectate de la 3.300 de femei și fete care au arătat că aceste cupe menstruale sunt sigure pentru igiena menstruală.

femeie care tine in mana o cupa menstruala

Poate dura ceva timp pentru a învăța cum să introduceți cupa menstruală

Cupa menstruală păreri. Care sunt beneficiile acestora spre deosebire de absorbante

Conform mai multor păreri folosirea cupelor menstruale nu provoacă niciun efect asupra microflorei vaginale, deoarece materialele neutre ale cupei menstruale nu afectează pH-ul vaginului și microbiomul. Utilizatorii de cupe menstruale au o prevalență mai scăzută a infecțiilor bacteriene, întârzierea menstruației și a vaginozei bacteriene.

femeie care tine in mana o cupa menstruala si in alta tampoane

Unele femei le folosesc în combinație cu contraceptive intrauterine, iar uneori îndepărtarea cupei duce la deplasarea dispozitivului intrauterin

În ceea ce privește scurgerile, la compararea cupelor menstruale și absorbantelor, nu a existat nicio diferență între ele. Bolurile sunt capabile să colecteze un volum mai mare de lichid decât tampoanele și absorbantele, deci sunt potrivite pentru perioade grele cu scurgeri abundente.

Studiile au arătat că 2/3 dintre femeile care au încercat o dată cupele menstruale continuă să le folosească mult timp. Mai mult decât efectul acestora pentru sănătatea vaginului, cupele sunt ecologice în comparație cu tampoanele și absorbantele. De asemenea, folosirea acestora este destul de rentabilă.

Care sunt dezavantajele folosirii cupelor. Este posibilă traumatizarea mucoasei vaginale?

În ultima perioadă au fost raportate și câteva cazuri de șoc toxic la utilizatorii de cupe menstruale, dar aceste situații sunt semnificativ mai multe la utilizatorii de tampoane. Printre dezavantajele utilizării acestora se numără și faptul că există unele dificultăți la îndepărtarea bolurilor.

femeie care tine in mana o cupa menstruala si in alta tampoane

Studiile au arătat că 2/3 dintre femeile care au încercat o dată cupele menstruale continuă să le folosească mult timp

Unele femei le folosesc în combinație cu contraceptive intrauterine, iar uneori îndepărtarea cupei duce la deplasarea dispozitivului intrauterin. Este bine să știi că foarte rar se întâmplă traumatizarea mucoasei vaginale sau manifestarea unor senzații dureroase. Cistita este de asemenea rară. Unele femei au simțit o reacție alergică la materialul din care este făcut bolul.

Poate dura ceva timp pentru a învăța cum să introduceți cupa menstruală. Dar după două sau trei cicluri, devine clar cum se introduce, astfel încât să nu existe scurgeri și să nu se simtă aproape. Vasul în sine se potrivește perfect, nu curge.

Despre cupa menstruală există păreri atât pozitive cât și negative. Dar cert este faptul că aceasta este  unul dintre mijloacele de igienă, este clar pentru ce perioade. Fiecare fată își alege singură ce produse de igienă să folosească, fie că este vorba de cupe menstruale, tampoane sau absorbante. Cupa colectează mai mult sânge decât un tampon, 30 ml față de 18 ml.

femeie care tine in mana doua cupe menstruale

În ceea ce privește scurgerile, la compararea cupelor menstruale și absorbantelor, nu a existat nicio diferență între ele

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *