Prima pagină » National » Cunoscutul jurnalist H.D. Hartmann, în exclusivitate în Studioul BZI LIVE: „China, marea beneficiară a gazului şi petrolului rusesc” – VIDEO
Cunoscutul jurnalist H.D. Hartmann, în exclusivitate în Studioul BZI LIVE: „China, marea beneficiară a gazului şi petrolului rusesc” - VIDEO

Cunoscutul jurnalist H.D. Hartmann, în exclusivitate în Studioul BZI LIVE: „China, marea beneficiară a gazului şi petrolului rusesc” – VIDEO

03 iun. 2022, 16:56,
în National

Analistul politic H. D. Hartmann a discutat în ediţia săptămânală BZI LIVE despre gazul şi petrolul rusesc. În momentul de faţă, cea mai mare beneficiară a resurselor naturale este China.

De asemenea, jurnalistul a discutat despre cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei care nu afectează doar țara condusă de preşedintele Vladimir Putin, ci toate ţările din Europa şi nu numai.

„Al şaselea pachet priveşte eliminarea băncilor comerciale ruseşti din sistemul SWIFT. Cetăţenii care aveau cardurile însumau cam 10 miliarde de euro. Cum sunt sancţiunile? Când eu sancţionez, trebuie să sufere ţara aia, eu nu trebuie să sufăr. Atunci Turcia şi Grecia au anunţat că vor accepta cărţile de credit de acel tip. Mai ales că vine vara, rusul trebuie să meargă la mare. Să vezi cum o să crească preţurile, vin ruşii bogaţi în Turcia şi Grecia, iar românul va sta în Bulgaria. Dacă tot pedepsim Rusia, hai să o pedepsim pe ea să sufere, nu noi. În pachetul acesta, negociat la sânge, pentru că impuneau Ungariei să taie ţeava de petrol care vine din Rusia, în Slovacia exista o singură mare rafinărie. Aceştia au anunţat că au o problemă, rafinăria a fost construită doar pe petrol rusesc. Ei trebuie să închidă şi să facă alta, dar costă 7 miliarde de euro. În spatele OMV-ului sunt ruşii, 100 la sută”, a menţionat H.D. Hartmann.

H.D. Hartmann: „Rusia va compensa pierderile”

În continuarea dialogului său, H.D. Hartmann a discutat despre consecinţele impunerii sancţiunilor împotriva Rusiei. Analistul politic afirmă că 40 la sută din petrolul rusesc este adus cu ajutorul petrolierelor şi 60 la sută prin ţevi. În acest caz, Europa a făcut embargoul doar pe resursele aduse pe mare, iar Rusia va compensa pierderile prin mărirea imput-urilor.

„Vine Europa şi spune că să nu se mai importe petrol. Germania a zis că dacă se impune şi stoparea gazului, atunci toată lumea moare de foame şi frig. În timpul în care Ungaria se luptă împotriva nebuniei europene, ceilalţi au zis că au protejat ţările fără ieşire la mare. Astfel, a fost spartă această interdicţie în două, petrolul pe ţevi e la liber, petrolul adus pe mare este interzis. 60 la sută din petrolul rusesc este pe ţevi, din totalul cumpărat de UE, şi doar 40 la sută vin cu petrolierele. Am făcut embargo doar pe 40 la sută? Atunci Rusia va mări imput-ul pe ţeavă ca să compenseze. Gazprom a doua zi a lansat pe internet că celebra ţeavă decisă între Putin şi preşedintele CIA de acum 4 ani mai are doar 300 de km până ajunge în China. Ciclul de trimitere a petrolului în China se inversează. La Crăciunul care vine, Rusia va exporta egalul capacităţii de cumpărare a Germaniei în China”, a mai spus analistul politic, în exclusivitate pentru BZI.

La ce preţ cumpără România petrol

Cunoscutul profiler a transmis informaţii de ultimă oră cu privire la ce preţ cumpără România petrol. H.D. Hartmann a precizat că ţara noastră continuă să achiziționeze petrol rusesc, dar nu direct şi prin intermediari ca Viena şi Londra, la preţuri de 7 – 8 ori mai mare.

„În acest moment, noi nu mai cumpărăm de la ruşi direct. Dăm tot la fier vechi, cum am făcut cu fabricile româneşti. Gazul cumpărat de Rusia din Viena este rusesc. Petrolul de pe piaţă pe care îl cumpără România este numai rusesc. Nu mai este cumpărat din Rusia, ci îl cumpărăm din Austria sau Londra. Noi am fost deştepţi, ne-am distrus relaţiile cu lumea arabă. Noi ţinem cu UE. În numele UE noi nu mai putem lua petrol din altă parte. Petrolul cumpărat de România este chimic şi rusesc. Cumpărăm de pe pieţe şi licitaţii, la preţuri de 7 – 8 ori mai mare”, a spus H.D. Hartmann.

H.D. Hartmann, despre relaţia dintre Rusia şi China

Tot în Studioul BZI LIVE, H.D. Hartmann a menţionat că relaţia dintre Rusia şi China este una care are la bază un sistem de relaţii internaţionale bazat pe nişte documente importante. De asemenea, China continuă să cumpere petrol rusesc cu 30-35 de dolari mai ieftin decât costă bariul de petrol.

„Este o poziţie interesantă. Am discutat cu un reprezentant al Chinei şi al doilea subiect a fost războiul din Ucraina. Bineînţeles că s-a intrat în noţiunile de dreptul internaţional, unde nuanţa este importantă. China a impus linii roşii Rusiei în ceea ce priveşte compensarea eventualele consecinţe în urma sancţiunilor, China doreşte să întărească un nou pilon de securitate. Sistemul nou în 6 puncte arată că în China este cel mai important document în care se pot stabili relaţii internaţionale. Liniile roşii impuse Rusiei pot merge până la a provoca SUA sau UE să impună sancţiuni economiei chineze, care îşi revine după 2 ani de pandemie, mai ales după închiderea Shanghai. La discuţia cu înaltul reprezentant al Chinei pentru Europa a menţionat că ei nu sprijină agresiunea, dar Rusia pare a fi justificată. Rusia justifică războiul prin articolul 15 al cărţii care face referire la respectarea minorităţilor dintr-un stat. Modul în care China ajută Rusia este unul subtil. Înţelegerile vechi sunt duse la capăt. Există un schimb bilateral economic enorm. China cumpără între 30 şi 35 dolari mai jos decât costă bariul de petrol de la ruşi. Este clar că o mare parte din producţia agricolă a Rusiei se duce în China. Acţiunile nu pot fi sancţionate internaţional pentru că nu înseamnă ajutor dat unui stat, ci înseamnă relaţiile internaţionale. Cel de-al şaselea pachet a ajuns să distrugă relaţii fundamentale ale UE. Rusia s-a întâlnit ieri cu miniştrii lumii arabe. Iar mai apoi, aceasta a anunţat că nu va aplica sancţiunile ordonate de UE. Arabia Saudită a anunţat că vor creşte producţia de petrol cu 50 la sută, dintre care doar 10 la sută se duce în Europa şi SUA, restul se duce în China”, a conchis analistul politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`