Cunoscutele lacuri pentru pescuit din Strunga, județul Iași, au fost lăsate de izbeliște. „Doar lacul de pescuit al familiei Lazăr a rămas îngrijit, în rest au crescut numai stuf și bălării”

28 aug. 2020, 02:00
Vlad Alexa, în Local

Numeroase lacuri pentru pescuit din comuna Strunga, unde ieșenii obișnuiau să pescuiască în număr mare în anii trecuți, au fost lăsate de izbeliște și acum sunt acoperite cu stuf și bălării. Locuitorii comunei Strunga îi acuză pe primarul Mariana Lazăr și pe soțul ei, fostul deputat Sorin Lazăr, de faptul că au avut grijă doar de lacul de pescuit luat în concesiune de la Primăria Strunga din județul Iași

Cunoscutele lacuri pentru pescuit din comuna Strunga, unde ieșenii obișnuiau să pescuiască în număr mare în anii precedenți, au ajuns de nerecunoscut. În doar câțiva ani, acestea au ajuns acoperite de bălării și stuf, iar oamenii îi acuză pe primarul Mariana Lazăr și pe soțul ei, fostul deputat Sorin Lazăr, că nu au făcut nimic pentru a salva apele din zonă, în afară de lacul de pescuit pe care l-a concesionat de la Primăria Primăria Strunga din județul Iași.
Unul dintre cele mai bune exemple este lacul Brătulești, care în urmă cu 5 ani era un paradis pentru orice pescar din Iași, însă acum e acoperit de stuf și de nerecunoscut.

Lacurile pentru pescuit din Strunga au ajuns de nerecunoscut

Asta s-a întâmplat după ce lacul de la Brătulești, întins pe o suprafață de 55 mii mp, a fost concesionat, iar mai mulți proprietari din zonă au profitat de situație și și-au extins grădinile.

„Lacul din Brătulești a dispărut pur și simplu după ce doamna Mariana Lazăr l-a concesionat la un prieten de-al soțului ei din PSD. Înainte se mergea la pește, veneau oameni din oraș tot timpul verii, dar acum găsești numai stuf. Niște oameni din apropiere au profitat și au intrat cu plantațiile peste iaz, iar acum nu se mai știe nimic. În schimb, domnul Lazăr a avut grijă de iazul lui de la Boca, care are deschidere la drumul european și unde se pescuiește intens. El și-a amenajat acolo locuri cu bănci și umbrele pentru pescari, ani de zile a luat câte 50 de lei pentru pescuit la lacul pe care el l-a concesionat cu 500 de lei de la Primăria Strunga”, au spus locuitorii din Brătulești, comuna Strunga.

Se refac măsurătorile la lacul Brătulești din județul Iași

De cealaltă parte, primarul Mariana Lazăr susține însă că în momentul de față se fac măsurători în zona lacului Brătulești pentru a se stabili cu exactitate cine și cum este proprietar pe acele locuri.

„Acel lac este concesionat, acum este cu stuf și a secat, iar pentru că unii oameni au intrat cu grădinile peste acea locație, am decis să refacem măsurătorile. Din ce știu, este concesionat de o doamnă Irina Ciobanu, noi nu am intervenit pentru că nu am avut cum, este un lac în concesiune. După ce se vor finaliza măsurătorile, se vor apuca de treabă și vor începe să îl curețe”, a spus Mariana Lazăr, primarul comunei Strunga.

O mare nemulțumire a locuitorilor din comună se referă și la lacul din parcul istoric din Strunga, care a fost de asemenea lăsat de izbeliște de autoritățile locale.

Lacul Boca pentru pescuit, concesionat de familia Lazăr, a fost singurul amenajat

Referitor la lacul din zona Boca, care a fost concesionat de familia Lazăr și care a fost folosit mult timp pentru activități de pescuit sportiv, unde se plătea o taxă de 50 lei de persoană, primarul din Strunga susține că acel iaz nu se mai află în concesiunea familiei sale și urmează să fie refăcută o licitație.

„Nimeni nu se ocupă de iazuri dacă nu o face primăria. Nu sunt oameni interesați de concesionare. Până la urmă fiecare face cum crede, noi nu am avut timp să ne ocupăm de iaz. Acum nu mai este concesionat de noi, în momentul de față se refac actele pentru organizarea unei noi licitații. Noi avem doar pământ acolo, iar pe lac nu se mai pescuiește de câțiva ani”, a mai spus Mariana Lazăr.

Vreme de mai mulți ani, familia Lazăr a concesionat lacul de la Hăbășești – așezat la izvoarele pârâului Boca, atestat documentar în anul 1483.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *