Prima pagină » National » Cunoscute monumente naturale implicate într-un proces. Magistrații au decis că Babele și Sfinxul să aparțină județului Dâmbovița
Cunoscute monumente naturale implicate într-un proces. Magistrații au decis că Babele și Sfinxul să aparțină județului Dâmbovița

Cunoscute monumente naturale implicate într-un proces. Magistrații au decis că Babele și Sfinxul să aparțină județului Dâmbovița

29 nov. 2021, 15:45,
Roxana Butuc, în National

De ani de zile, județele Prahova și Dâmbovița se judecă din cauza a două simboluri din România, monumentele naturale, Babele și Sfinxul. Acestea se află la granița dintre cele două județe implicate, ambele revendicând faptul că monumentele le aparțin.

Decizia magistraților a fost dată în favoarea județului Dâmbovița, însă aceasta nu este definitivă, existând posibilitatea de a fi atacată în instanță.

Verdictul privind simbolurile Babele și Sfinxul nu a fost dat în favoarea județului Prahova

După mai multți ani, de când durează procesul dintre cele două județe, mai exact dintre comuna Moroieni și orașul Bușteni, magistrații au dat în sfârșit verdictul, decizia fiind ca monumentele naturale să aparțină județului Dâmbovița.

”Consiliul Județean Dâmbovița, acum 20 de ani, s-a judecat cu Consiliul Județean Prahova, mai exact comuna Moroieni cu orașul Bușteni, pentru autorizațiile de construcții din zona respectivă, date de orașul Bușteni. Dar singura cale procesuală pe care o putea avea este Prefectura Dâmbovița care a înaintat un proces Consiliului Județean Prahova în 2015 și iată cum după atâția ani, pe 25 noiembrie, a fost o hotărâre judecătorească la tribunalul Râmnicu-Vâlcea cu privire la această decizie și aceste monumente ale naturii s-a dovedit că au fost dintotdeauna pe raza județului Dâmbovița. Nu este o decizie definitivă. Mai poate fi atacată, este în primă instanță”, a spus Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Procesul a trecut prin mai multe instanțe

De-a lungul timpului, procesul a trecut prin mai multe instanțe, prima decizie fiind dată de către Tribunalul Dâmbovița, în luna octombrie a anului 2019. Un an mai târziu, în septembrie 2020, Curtea de Apel Pitești a decis admiterea cererii de strămutare, dosarul fiind trimis la Curtea de Apel Pitești, iar în decembie 2020, s-a casat sentința, dosarul fiind trimis la rejudecare la Tribunalul Vâlcea.

„Mă bucur să le transmit dâmboviţenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut câştig de cauză în procesul cu judeţul Prahova, vecinii noştri susţinând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor.

Deşi sentinţa de joi nu este definitivă, toate instanţele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul şi Babele vor rămâne pe teritoriul judeţului nostru”, a scris Corneliu Ştefan, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Cum se arată decizia Tribunalului Vâlcea

Joi, 25 noiembrie 2021, Tribunalul Vâlcea a luat a dat un verdictul în dosarul „obligaţia de a face – stabilire linie de hotar”, că monumentele naturale se află pe raza județului Dâmbovița. Cu toate astea, decizia poate fi încă atacată cu recurs.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamant, având ca obiect obligaţia de a face. Stabileşte limita hotarului administrativ ce separă cele două unităţi administrativ-teritoriale pârâte, Comuna Moroeni şi Oraşul Buşteni, pe amplasamentul indicat în Planul de situaţie cu stabilirea tronsonului linie de graniţă prin măsurători în varianta 1, depus la fila 67, vol. IV, dosar Tribunalul Dâmboviţa, avizat de către OCPI Dâmboviţa, ce constituie anexă la raportul de expertiză tehnică judiciară în specialitatea topografie, întocmit în cauză de expert Guiu Aurel”, se arată decizia publicată  portalul instanţelor de judecată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *