Cumpărăturile online făcute de ieșeni de pe grupurile unde se vând produse locale au crescut în ultimele două săptămâni. Producătorii susțin că mulți clienți își fac provizii de teama războiului din Ucraina
Ieșenii care vând produse locale pe grupurile de Facebook susțin că a crescut numărul celor care vor să cumpere produse din carne, borcane cu zacuscă sau dulceață. Astfel s-au dublat comenzile, iar producătorii susțin că ieșenii care le cumpără produsele își fac provizii de teama războiului din Ucraina.
”La noi au crescut comenzile în ultimele două săptămâni. Am vândut mai mult pentru că oamenii au vrut să-și facă provizii. Cred că din cauza războiului din Ucraina s-au speriat și au cumpărat mai mult. Au luat 3-4 pui, față de un pui, doi, cât luau de obicei. Am vândut și ouă, dar ca de obicei. Noi venim la Iași cam o dată la două săptămâni și ne pregătim să venim cu o nouă serie de produse peste două săptămâni. Deja avem comenzi pentru următoarea livrare, mai multe față de cât ne așteptam. Ferma noastră este în Vaslui, dar noi suntem din Iași, locuim în municipiu. Am început să creștem găini, curcani și gâște pentru consumul propriu, dar apoi ne-au solicitat prietenii, rudele, au cumpărat de la noi și am început să mărim ferma. Avem în jur de 200 de bucăți, din toate. Păsările sunt crescute cât mai natural, în sistem free range, în aer liber. Prețul pentru un kilogram de pui este 22 de lei”, susține Ionel Popa, crescător din Iași, care vinde produsele online, pe grupurile cu producători locali.
A crescut numărul ieșenilor care fac cumpărăturile online și achiziționează produse locale
Ieșenii au plătit între 100 și 150 de lei pentru borcanele cu zacuscă, dulceață sau produse lactate și din carne.
”Noi am început să vindem cantități mai mari începând de săptămâna trecută. Aveam ceva cantitate de zacuscă și dulceață rămasă de anul trecut, nevândută, și am dat-o aproape pe toată săptămâna trecută. Mai avem și un mic magazin alimentar, la țară, în Ciohorăni, unde vindem legume și borcane cu dulceață și zacuscă, tot felul de produse din carne de la crescători. Noi dădeam de obicei 2-3 borcane din fiecare. Acum am vândut dublu din fiecare. Cred că a cheltuit cam 100-150 de lei fiecare client, pentru că au mai luat și brânză sau carne, nu doar zacuscă și dulceață. Au spus că vor să-și facă provizii, de asta cumpără cantități mai mari. Noi preluăm comenzile online, dar vin și la magazin și ne fac comenzi”, susține Elena Coca, pomicultor și administratorul magazinului din Iași.
În edițiile anterioare BZI a fost prezentată povestea Elenei Cocuța Bujor, care vinde produse de la producătorii din zona Cotnari, dezvoltând o mică afacere de familie, de succes.
Producătorii din Iași pot să solicite atestatele de producători tradiționali
Producătorii din Iași au făcut profit și în anul 2021, din vânzările online, când a crescut numărul comenzilor din partea celor care au vrut produse proaspete la domiciliu. De asemenea, producătorii din Iași care vor să obțină atestatele de producători tradiționali pot depune documentele al sediul Direcției Agricole. În prezent sunt verificate dosarele depuse de ieșenii care vor să certifice tradițional produse din carne sau lapte. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, în perioada 2014-2022, au fost atestate tradițional 20 de produse din lapte, carne, pe bază de legume sau de panificație.
O parte din cumpărăturile online făcute de ieșeni de pe grupurile cu produse locale sunt și de la producătorii tradiționali, cu atestat.