Prima pagină » Eveniment-Social » Cumpărată de un mare politician din România, o construcție istorică din Iași a ajuns o ruină! Autoritățile au decis să demoleze totul (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

Cumpărată de un mare politician din România, o construcție istorică din Iași a ajuns o ruină! Autoritățile au decis să demoleze totul (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

10 mart. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

O construcție celebră din Iași, achiziționată de un mare politician din România, a fost lăsată în paragină și a ajuns o ruină! Mai mult, autoritățile au decis să demoleze totul. Acum, primăria din comuna Ruginoasa, județul Iași, a făcut o solicitare către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice pentru declasarea monumentului istoric „Ruinele Hanului de la Ruginoasa”, cod LMI IS-I-S-B-03651. Cazul ține de palatul, hanul și cele peste 15 hectare cumpărate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la mijlocul secolului al XIX-lea

Este o construcție faimoasă și istorică în toată România! Ea a fost cumpărată de un mare politician. Din păcate, a fost lăsată în paragină și a ajuns o ruină. Înainte de 1989, autoritățile comuniste au decis demolarea hanului și au construit o hală. Cazul ține de palatul, hanul și cele peste 15 hectare cumpărate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la mijlocul secolului al XIX-lea. Acum, Primăria din comuna Ruginoasa, județul Iași a făcut o solicitare către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) pentru declasarea monumentului istoric „Ruinele Hanului de la Ruginoasa”, cod LMI IS-I-S-B-03651.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a lăsat în județul Iași o avere impresionantă. Aceasta includea și faimosul han de la Ruginoasa

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a lăsat în județul Iași o avere impresionantă. Aceasta includea și faimosul han de la Ruginoasa. Această construcție și peste 15 hectare din zona unde se află acum Palatul „Cuza” de la Ruginoasa au fost cumpărate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la mijlocul secolului al XIX-lea. Cuza l-a achiziționat, în 1862, cu 60 mii lei la acele vremuri, de la prințul Alexandru Sturdza. Acesta din urmă, împătimit al jocurilor de noroc, l-a pus gaj pentru un împrumut de la bancă. Scos la licitație, Cuza a fost cel care l-a răscumpărat. Acolo, doamna Elena Cuza (soția domnitorului) a amenajat un parc superb, cu două lacuri, apelând la un peisagist celebru de la Viena.

Totul este în paragină. Comuniștii au confiscat parcul înainte de 1989

Din nefericire, acum totul zace în paragină și nimeni nu mai poate interveni! Totul a început după 1947, cand autoritățile comuniste au preluat întreg terenul. De-a lungul anilor, acesta a fost administrat fie de Regionala Căilor Ferate Române, fie de actuala Direcție Silvică. După 1990, el figurează și acum în administrarea Direcției Silvice Iași.

Reamenajarea parcului ar putea potența turismul în zonă

În această problematică, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, expertul care a și realizat o amplă și completă cercetare istorică inclusiv a parcului, arată ca ar trebui găsite soluții urgente pentru ca acesta să fie reamenajat, cât mai aproape de forma inițială, și promovat turistic.

„Ruginoasa, vatră importantă a istoriei noastre moldovenești și românești, reprezintă un punct important în harta turistică a județului nostru, a Moldovei. Moșie cumpărată de marele boier moldovean Lupu Prăjescu, ea a ajuns, la începutul secolului al XVIII-lea, în proprietatea unei alte mari familii boierești moldovene, Sturdza, care va da și domni ai Moldovei”, arată universitarul.

De asemenea, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă mai spune că:

„Ștefan Sturdza, și apoi Săndulache Sturdza, fiul său, au fost cei care au dat viață moșiei, mai ales după 1800, când Săndulache hotărăște să ridice un palat în locul vechii case boierești. Mai mult, el construiește și biserica de lângă palat și amenajează un frumos parc, asemenea marilor case boierești din Europa, căci arhitect era chiar cel al Curții Domnești de la Iași, adus de la Viena”, reliefează istoricul.

Palatul, hanul și parcul aveau să sufere însă mai mult în anii imediat de după Al Doilea Război Mondial

Palatul, hanul și parcul aveau să sufere însă mai mult în anii imediat de după Al Doilea Război Mondial, în perioada 1945-1950, când, sub oblăduirea primarului, sătenii au scos piatra din ruinele Palatului și hanului folosind-o pentru ridicarea de case noi, dar mai ales au tăiat toți copacii din parc, pentru lemn de foc și construcții. Odată cu restaurarea dintre anii 1969 și 1978, s-a avut în vedere și refacerea Parcului, prin amenajarea unor alei, cu deosebire aleea de acces de la poarta spre Palat.

„Ultima restaurare, dintre 2008 și 2011, a oferit posibilitatea refacerii unei părți a parcului, de asemenea, pe traseul poarta de intrare – palat și de jur-împrejurul palatului, refăcându-se aleile și trotuarele, din păcate, din dale tip modern. Mare parte a parcului, spre cele două iazuri de pe pârâul Dumbrăvița, se află însă în paragină, neîngrijit, ceea ce nu conferă un grad de confort vizitatorilor”, se precizează în Studiul istoric realizat de conf. univ. dr. Vasile Cotiugă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`