Prima pagină » Local » Cum vrea statul să stopeze risipa alimentară? Reguli stricte pentru operatorii economici ieșeni. Ce sunt obligați să facă
Cum vrea statul să stopeze risipa alimentară? Reguli stricte pentru operatorii economici ieșeni. Ce sunt obligați să facă

Cum vrea statul să stopeze risipa alimentară? Reguli stricte pentru operatorii economici ieșeni. Ce sunt obligați să facă

10 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Cum vrea statul român să stopeze risipa alimentară? În ședința de Guvern care a avut loc pe 8 august, au fost adoptate o serie de reguli pentru operatorii economici. Aceștia trebuie să respecte noile reglementări pentru a putea stopa cu 50 la sută risipa alimentară.

Cum vrea statul să stopeze risipa alimentară? Reguli noi pentru operatorii economici ieșeni

Prețuri mici pentru produsele care sunt pe cale să expire, mâncarea luată la pachet de la restaurat fără costuri suplimentare și cantități mari de alimente date spre donare. Acestea sunt principalele reglementări pe care statul își dorește să le pună în aplicare pentru reducerea risipei alimentare. însă nu este doar atât. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a arătat că actul normativ vizează, printre altele, mărirea gradului de conștientizare a operatorilor economici asupra necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare, în vederea atingerii obiectivului de reducere a 50 la sută a risipei alimentare până în anul 2030.

Actul normativ aprobat joi, 8 august 2024, vizează sporirea gradului de conștientizare/responsabilizare a operatorilor economici asupra stringenței/necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare; creșterea cantității de alimente ce fac obiectul donării; elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare; asigurarea unei gestionări și monitorizări eficiente a măsurilor de prevenire și reducere a risipei alimentare prin crearea Platformei naționale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare.

De asemenea, operatorii economici ieșeni sunt obligați să implementeze cel puțin două măsuri/acțiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor alimentare generate; de a încărca, până la data de 31 martie 2025, pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare planurile anuale de diminuare a risipei alimentare; de a încărca, până la data de 31 martie, pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare rapoartele anuale privind cantitatea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit (pentru agenții economici recunoscuți ca receptori) și rapoartele anuale privind cantitatea și valoarea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit (pentru agenții economici donatori).

Statul român își dorește să stopeze risipa alimentară, astfel că a impus reguli stricte pentru operatorii economici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *