Prima pagină » Local » Cum vrea ministrul Sorin Grindeanu să scape de gările lăsate în paragină, de ani de zile. Primarii se opun: „Nu văd beneficiile”

Cum vrea ministrul Sorin Grindeanu să scape de gările lăsate în paragină, de ani de zile. Primarii se opun: „Nu văd beneficiile”

04 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Ministrul Sorin Grindeanu plănuiește să scape de gările lăsate în paragină, de ani zile, care se află sub administrația CFR. Și asta, pentru că, principalul plan este acela ca stațiile să ajungă sub administrația primăriilor pentru modernizare și întreținere. De cealaltă parte, primarii nu văd beneficiile și se opun.

Gările lăsate în paragină ar urma să ajungă în administrația primarilor, la dorința lui Sorin Grindeanu

Situația gărilor CFR, care se află într-o stare deplorabilă, a ajuns o adevărată problemă din cauza autorităților. Și asta, pentru că, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, își dorește să le treacă pe capul primarilor de comună, pentru ca aceștia să se ocupe cu adiministrarea și întreținerea. În acest caz, unii primari sunt de acord, alții, însă, nu.

Reporteri BZI au fost în comuna Grajduri, chiar la gară, pentru a evalua situația. Aflată la 23 de kilometri de Iași, aici, pereții vechi ai clădirii ascund povești care au intrat în istorie. Acum însă, ce a mai rămas sunt doar ruinele. Clădirea în care funcționează gara administrată de CFR lasă în urmă un peisaj dezolant al ignoranței autorităților.

Pe scurt, se poate vedea sărăcia și neglijența oamenilor care, în loc să repare, aleg să arunce. Aici, curtea gării este plină de bălării, iar când intri în sala de așteptare pentru călători, este dezastru. Încăperea este plină de gunoaie, semn că nimeni nu face curățenie vreodată, pereții sunt scrijeliți și desenați, probabil de tinerii din zonă, iar soba de teracotă stă să cadă.

Dacă în laterale și în față, clădirea este vizibil afectată de trecerea timpului, tencuiala fiind parțial căzută, în spate, se pot observa și investițiile. Șefii CFR au decis să pună ferestre din termopan pe o ruină.

Primarul comunei Grajduri, de acord cu propunerea ministrului Sorin Grindeanu

Reporterii BZI au încercat, în repetate rânduri, să ia legătura cu reprezentanții CFR, mai ales, cu directorul CFR Infrastructură de la Iași, Vasile Cozubaș, însă nimeni nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. Nici ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nici secretarul de stat, Ionuț Săvoiu, responsabil cu situația CFR, nu au binevoit să răspundă.

Ei bine, reporterii au luat legătura cu primarul comunei Grajduri, Constantin Zamfirache, care cunoaște situația gării și spune că, de-a lungul timpului, șefii de aici i-au cerut ajutorul pentru câteva investiții.

„Am vorbit cu șeful de gară de la Grajduri și ne-a rugat să îi ajutăm pentru că nu au fonduri. Așa am ajuns să asfaltăm drumul către gară, e proaspăt acum, și am pus și niște piatră, să fie drumul practicabil din strada principală și până în gară. Am mai igienizat noi, am mai făcut niște alei și iarna deszăpezim, am pus și lămpi de iluminat. Și îi ajutăm cu cât putem, pentru că, până la urmă, este și imaginea noastră. Acum, auzisem ceva de un proiect de lege, că ni le-ar da nouă, primăriilor în administrare. La noi, la Grajduri, sunt, pe lângă gara în sine, și alte clădiri, niște cușmelii vai de capul lor, și dacă ajung la noi, poate facem ceva cu ele. Acum, nu se știe, vedem”, a declarat Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri.

Primarul orașului Podu Iloaiei nu este deschis la propunerea ministrului

Primarului Ioan Alexa, din Podu Iloaiei, spune că situația gării este una bună, stația fiind monument istoric, reabilitată în urmă cu opt ani de zile.

„Gara din Podu Iloaiei a fost reabilitată în urmă cu opt ani, fiind monument istoric. La acest moment, când vorbim, gara arată foarte bine. Este un loc unde, dacă ajungi, nu îți este rușine că ești în România. A fost reabilitată din fonduri guvernamentale, fiind monument istoric. Dacă ar trece în administrația Primăriei, nu cred că ar fi o problemă, însă nu știu cât ar ajuta. Adică, CFR să exploateze gările, iar primăriile să le administreze, nu prea cred. Până când nu văd exact cum este prevăzut acest proiect, nu mă pronunț. Oricum, nu văd beneficiile”, a declarat Ioan Alexa, primarul orașului Podu Iloaiei.

Discuțiile pe această temă au început în urmă cu doi ani, în 2022, atunci când ministrul Sorin Grindeanu dorea ca toate gările și haltele să fie trecute în administrarea primăriilor, pe motiv că CFR nu are buget pentru investiții. Mai mult, acesta a precizat că, dacă stațiile vor ajunge la Consiliile Locale, banii pentru investiții vor fi decontați de la Minister.

Rămâne de văzut care va fi decizia luată cu privire la planul lui Sorin Grindeanu, de a scăpa de gările mizerabile ale CFR și de a le trece pe acestea în administrarea primăriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *