Prima pagină » National » Cum verifici dacă ești asigurat CNAS? Ce pași trebuie să parcurgi
Cum verifici dacă ești asigurat CNAS? Ce pași trebuie să parcurgi

Cum verifici dacă ești asigurat CNAS? Ce pași trebuie să parcurgi

23 aug. 2023, 13:57, 1 ,
în National

Ești angajat dar nu știi dacă ești asigurat CNAS? Atunci este foarte simplu să verifici statusul tău. Pentru a face acest lucru trebuie să urmezi câțiva pași simpli.

Trebuie menționat faptul că nu au această calitate de asigurat persoanele care nu au un loc de muncă, sau care lucrează la negru. Gravidele sunt asigurate pe perioada sarcinii, indiferent dacă lucrează sau nu.

Ce este CNAS? Cine conduce această instituție

Înainte de a explica cum verifici că ești asigurat CNAS, trebuie să vorbim despre ce este această instituție. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) constituie o instituție publică, autonomă și cu personalitate juridică, cu un rol de primă importanță la nivel național. Activitatea sa centrală constă în asigurarea funcționării unitare și coordonate a sistemului de asigurări sociale de sănătate din România. În aceste momente, la conducerea Casei Naționale se află Andrei Baciu.

Romică-Andrei Baciu a fost desemnat să ocupe postul de membru al Consiliului de administrație și președinte CNAS, cu rangul de secretar de stat. Această numire a fost făcută în urma unei decizii emise de prim-ministrul Marcel Ciolacu și publicată joi în Monitorul Oficial. De asemenea, printr-o altă decizie a premierului, Baciu a fost eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății.

„După mai bine de 3 ani și jumătate în inima Ministerului Sănătății ca secretar de stat și o implicare de un an și jumătate în conducerea CNCAV, am ales să pășesc pe un nou drum. Toată această perioadă care a fost dominată de un eveniment pe care (sper să) nu-l întâlnești decât o dată în viață, o pandemie care a afectat întreaga planetă, mi-a oferit o experiență inestimabilă. Din care am învățat enorm. Atât profesional, ca medic, cât și la nivel uman, personal”, spune Andrei Baciu, pe pagina sa de Facebook.

Cum verifici că ești asigurat CNAS

Pentru a verifica online dacă ești asigurat în cadrul sistemului public de sănătate din România, poți accesa portalul electronic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) la adresa https://www.cnas.ro/.

Pe pagina principală a site-ului CNAS, ai opțiunea de a accesa secțiunea „Verificare asigurat” din meniul de sus al paginii. În această secțiune, vei găsi un formular online în care trebuie să introduci numărul tău de identificare (CNP) și să completezi informațiile de securitate. După aceea, poți apăsa butonul „Verificare” pentru a obține informațiile necesare.

Trebuie să introduci CNP-ul pentru a vedea calitatea de asigurat. Dacă introduci codul numeric personal, programul va genera și CID-ul

Sub căsuța CNP apare și o căsuță denumită CID. CID-ul, cunoscut sub numele de Cod de Identificare al Asiguratului, reprezintă o cheie unică de identificare a asiguraților în cadrul PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate). Acest cod va fi imprimat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub denumirea de „Cod de asigurat”. Funcția principală a CID-ului este să furnizeze o identificare unică în sistem pentru persoanele asigurate. Această valoare este generată pe baza Codului Numeric Personal (CNP) al fiecărei persoane.

Dacă tu ai un loc de muncă și nu apari în această bază de date, atunci trebuie să vorbești cu angajatorul pentru a vedea unde este problema. În concluzie, este foarte important, dacă ai un loc de muncă, să verifici dacă ești asigurat CNAS.

 

Comentarii
  • Sau mai simplu te bandajezi la cap și te duci la UPU și plingi că te doare capul !, atunci ai să vezi cine ești tu pe fața pămîntului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024