Prima pagină » National » Cum va influența valul al patrulea învătământul? Sorin Cîmpeanu, anunțuri importante pentru elevi
Cum va influența valul al patrulea învătământul? Sorin Cîmpeanu, anunțuri importante pentru elevi

Cum va influența valul al patrulea învătământul? Sorin Cîmpeanu, anunțuri importante pentru elevi

09 iul. 2021, 23:01,
în National

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în cazul în care va veni cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, acesta va fi mai uşor controlabil şi nu va avea influenţe asupra sistemului de educaţie, deoarece foarte mulţi angajaţi din domeniu s-au vaccinat deja.

”Din prima zi de mandat am insistat pentru prezenţa fizică la cursuri, în funcţie de evoluţia epidemiologică. Nu văd de ce mi-aş schimba punctul de vedere acum. În al doilea rând, permiteţi-mi să fiu optimist, pentru că în învăţământ avem cea mai mare rată de vaccinare, pentru că la nivel naţional avem o rată de vaccinare diferită de precedentul val, motiv pentru care sunt convins că acest al patrulea val, dacă va veni, va fi mult mai uşor controlabil şi nu va avea influenţe asupra sistemului de educaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri seară la Digi24, întrebat despre cel de-al patrulea val al pandemiei.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, în cazul în care sunt persoane care nu s-au vaccinat, pentru acestea există varianta testării.

”Pentru a pregăti sistemul de educaţie pentru această eventualitate insist încă o dată asupra necesităţii şi importanţei vaccinării şi, sigur că da, există posibilitatea ca în cazul în care sunt persoane care nu au dorit să se vaccineze, pentru a putea asigura în şcoli acea stare de siguranţă sanitară, există posibilitatea testării”, a mai declarat Cîmpeanu.

Centrul European de Preveniree şi Control al Bolilor (ECDC) a publicat un raport despre COVID-19 la copii şi rolul pe care îl joacă şcoala în transmiterea bolii. Potrivit raportului, în următoarele luni, cazurile de COVID-19 la copii vor creşte probabil mai mult decât la adulţi, care sunt vaccinaţi în număr tot mai mare.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că îşi doreşte ca din toamna anului 2022 să se reintroducă admiterea în licee, acolo unde este concurenţă mare. El a mai precizat că speră ca în două săptămâni să fie adoptat un memorandum în acest sens şi că partidele din Coaliţia de guvernare îşi vor asuma ideile din proiectul ”România Educată”. Liceele, afirmă ministrul, ar trebui să organizeze admiterea în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, cu subiecte proprii.

”Dacă un Bacalaureat bazat pe competenţe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal, în acest sistem de educaţie bazată pe competeţe, concursul de admitere în liceu este o modalitate prin care mergem spre o educaţie personalizată, în funcţie de aspiraţiile fiecărui tânăr şi spre aspiraţiile fiecărei şcoli şi mergem, de asemenea, spre o descentralizare. Fără să fie o obligativitate organizarea acestui examen, nici pentru liceu, nici pentru candidat care nu e obligat să se prezinte.

Această idee, de a da sau concurs de admitere în liceu sau evaluare naţională, evită participarea la două examene pentru aceşti tineri de vârstă de 14 ani. Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată, însă. Proiectul România Educată este un proiect de viziune, nu este nicio strategie, nicio lege, dar în momentul în care, pe baza acestui proiect de viziune, care va face obiectul unui memorandum în Guvern, prin care Guvernul va adopta acest proiect, România Educată, se va trece la construcţia unei noi legi. Iar prin această lege în care este prevăzută admiterea în liceu aşa cum reclamă liceele care au concurenţă foarte mare, ea poate fi aplicată din toamna anului 2022”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai adăugat că fiecare liceu şi-ar putea face subiectele.

”Şi-ar putea face singuri subiectele pentru a avea o selecţie particularizată la strategia de dezvoltare a acelui liceu la care să adere tinerii care îşi doresc la liceul respectiv”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat, de asemenea, că primul pas în calendarul de implementare al acestui proiect ar putea fi făcut peste două săptămâni.

”Sunt ipoteze de lucru. Calendarul de implemnetare va fi următorul: în următoarele două săptămâni îmi place să cred că vom adopta acest memorandum în Guvern, că partidele din Coaliţie îşi vor asuma ideile din România educată, după care pe parcursul verii vom trece la elaborarea unui proiect bazat pe toate aceste idei din proiectul de viziune România Educată. Mai apoi vom avea dezbatere publică şi dezbatere parlamentară şi s-ar putea să avem la finalul acestui an, începutul anului viitor, o lege adoptată, având la dispoziţie timp pentru elevi şi părinţi pentru a se pregăti pentru noile schimbări şi pe de altă parte pentru a avea toată legislaţia subsecventă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cum va reduce frauda, ministrul Cîmpeanu a declarat că admiterea ar trebui să aibă loc în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră în toate liceele care organizează o astfel de admitere.

”Va trebui o atenţie maximă pentru ca aceste examene să fe organizate corect şi obiectiv. O măsură care se impune, dar care nu rezolvă această problemă ar fi aceea a organizării concursului de admitere în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, în toate liceele care doresc să organizeze consurs de admitere”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 noiembrie 2024
15 noiembrie 2024