Prima pagină » Economic Local » Cum va fi vremea în a doua jumătate a lunii septembrie, la Iași. Ploile nu părăsesc județul, iar temperaturile vor scădea până la 12 grade Celsius
Cum va fi vremea în a doua jumătate a lunii septembrie, la Iași. Ploile nu părăsesc județul, iar temperaturile vor scădea până la 12 grade Celsius

Cum va fi vremea în a doua jumătate a lunii septembrie, la Iași. Ploile nu părăsesc județul, iar temperaturile vor scădea până la 12 grade Celsius

18 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Meteorologii ieșeni au venit cu informații noi despre cum va fi vremea în a doua jumătate a lunii septembrie și dacă vor mai fi înregistrate ploi. În ultimele zile, toamna și-a arătat „colții”, după codul portocaliu și roșu de furtuni care a acoperit județul în zilele de 14 și 15 septembrie.

Vremea, în a doua jumătate a lunii septembrie. Când revin ploile

Toamna și-a intrat în drepturi, mai ales după episodul violent de furtuni de la sfârșitul săptămânii trecute, din data de 14 – 15 septembrie. Astfel, pentru perioada următoare, săptămâna 16 – 22 septembrie, meteorologii ieșeni transmit că vremea se mai îmbunătățește, aversele fiind înregistrate în cantități mici, în zone izolate, iar temperaturile vor ajunge până la 25 de grade Celsius.

„În următoarele zile, din punct de vedere fluviometric, vremea se va ameliora semnificativ, iar regimul termic al aerului va oscila în limite normale pentru această perioadă a anului. Cerul va deveni variabil, temporar noros, cu precădere în timpul amiezilor, zilelor de marți și miercuri când, local, se vor semnala ploi, mai ales sub formă de averse. Doar izolat, cantitățile de apă pot depăși 10 – 15 l/metru pătrat. În cursul nopților și al dimineților, mai ales în zonele joase de relief, vor fi condiții de ceață. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime ale aerului vor varia între 19 și 25 de grade Celsius, iar valorile minime se vor încadra, până la finalul acestei săptămâni, între 7 și 11 grade”, a declarat Ovidiu Machidon, șef serviciu Centrul Meteorologic Regional Moldova Iași.

Vremea, la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie

Pentru perioada 23 septembrie – 14 octombrie, specialiștii ieșeni transmit că temperaturile scad până la 12 grade Celsius, iar cantitățile de precipitații vor ajunge până la 40 de litri pe metru pătrat.

„Utilizând estimările meteorologice realizate de Centrul European pentru prognoză de medie durată din Anglia, Administrația Națională de Meteorologie apreciază faptul că în regiunea Moldovei, în perioada 23 septembrie – 14 octombrie, atât mediile termice, cât și mediile fluviometrice vor oscila în limite normale. Astfel, în perioada 23 septembrie – 14 octombrie mediile de temperatură vor fi cuprinse între 14 și 17 grade Celsius în prima parte a intervalului și între 12 și 14 grade, iar cantitățile medii de precipitații vor varia între 30 și 40 de litri/metru pătrat” a declarat Ovidiu Machidon, șef serviciu Centrul Meteorologic Regional Moldova Iași.

În a doua jumătate a lunii septembrie sunt estimate temperaturi apropiate de mediile multianuale specifice acestei perioade. Media zilnică a temperaturilor maxime va crește ușor și treptat de la 22 de grade, până spre 24 de grade în jurul datei de 24 septembrie și o posibilă scădere la 22 de grade spre finalul lunii.

Minimele termice vor fi, în general, de 10 – 12 grade, cu valori ușor mai scăzute în perioada 20 – 22 septembrie, când media regională a acestora va scădea la 8 – 9 grade. În perioada 16 – 19 septembrie sunt prognozate ploi locale, iar izolat, ploile pot fi însemnate cantitativ. Sunt posibile ploi și după 26 septembrie (probabilitate în creștere).

Meteorologii ieșeni au venit cu informații noi despre cum va fi vremea în a doua jumătate a lunii septembrie și dacă vor mai fi înregistrate ploi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 octombrie 2024
03 octombrie 2024