Prima pagină » Actualitate » Cum va fi împărţită Lumina Sfântă de la Ierusalim. Patriarhia Română a făcut cel mai important anunţ pentru credincioşi
Cum va fi împărţită Lumina Sfântă de la Ierusalim. Patriarhia Română a făcut cel mai important anunţ pentru credincioşi

Cum va fi împărţită Lumina Sfântă de la Ierusalim. Patriarhia Română a făcut cel mai important anunţ pentru credincioşi

27 apr. 2021, 12:53,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Noi detalii despre cea mai importantă sărbătoare pentru creştinii ortodocşi. Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară, 1 mai 2021, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. Astfel, împărţirea ei delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române va avea loc cu respectarea regulilor sanitare în vigoare în contextul actual al pandemiei Covid-19.

Patriarhia Română a transmis faptul că Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca de obicei, la Aeroportul Internaţional Otopeni, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui apoi fiecărei parohii.

În aceeaşi seară, în intervalul orar 19.30 – 20.30, va avea loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală.

Klaus Iohannis: „În noaptea de Înviere, restricţiile de circulaţie se ridică”

Președintele României, Klaus Werner Iohannis a anunțat pe data de 21 aprilie 2021, faptul că în noaptea de Înviere, restricţiile de circulaţie impuse în contextul pandemiei de COVID-19 se ridică. În același timp, șeful de la Cotroceni a subliniat că autorităţile nu se amestecă în felul în care vor fi organizate slujbele.

„Ne pregătim cu toţii de marea sărbătoare a Învierii Domnului şi vreau să ne pregătim foarte bine, nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate. Şi, pot să vă spun, de pe acum, câteva lucruri certe care au fost discutate cu reprezentanţii Bisericii, în special cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. În noaptea de Înviere, restricţiile de circulaţie se ridică, aşadar creştinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declaraţii, vor merge, pur şi simplu, la Biserică.

Deci, repet, în noaptea de Înviere, fiecare creştin poate să meargă la Biserică dacă doreşte. Biserica va organiza slujba aşa cum este datina. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la Biserică. Ştim cu toţii că prima parte a slujbei se ţine afară, după care o parte intră în Biserică. Creştinii merg la Biserică să ia lumină, să ia Paştele şi eu îmi doresc, şi aşa vom organiza lucrurile, ca totul să se desfăşoare în linişte şi în bună rânduială”, a afirmat Iohannis.

Liderul statului de drept a ținut să amintească faptul că lucrurile menționate sunt deja prevăzute în Hotărârea de Guvern, referitoare la starea de alertă care este în vigoare. Acesta a adăugat că nu vor exista modificări în reglementări.

„Deci, nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere, dimpotrivă, în noaptea de Înviere, vor fi mai puţine restricţii, fiindcă ne dorim ca oamenii să poată merge la Biserică”, a transmis şeful statului.

ÎPS Teodosie, după ce Klaus Iohannis a anunțat că restricțiile se ridică în noaptea de Înviere

Miercuri, 21 aprilie, după ce Klaus Iohannis a anunțat că restricțiile se ridică în noaptea de Înviere, Înaltpresfințitul Teodosie s-a declarat încântat de modul în care a vorbit președintele României.

„Eu cred ca au devenit realisti. Au vorbit cu respect, sa nu fie vreun amestec in slujba Invierii. Sunt chiar incantat de modul in care a vorbit dl Presedinte, e o mare diferenta fata de anul trecut, poate ca a invatat destule. Acestea sunt cuvintele unui lider responsabil care respecta libertatea religioasa si slujba de Paste (…) Vom intra in Biserica doar daca va fi ploaie sau furtuna”, a spus ÎPS Teodosie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *