Prima pagină » Local » Cum va deveni apa reziduală un instrument de monitorizare a infecției cu coronavirus și a tulpinilor sale! ApaVital Iași a trimis probe de apă uzată în care s-au descoperit fragmente ARN de SARS-CoV-2
Cum va deveni apa reziduală un instrument de monitorizare a infecției cu coronavirus și a tulpinilor sale! ApaVital Iași a trimis probe de apă uzată în care s-au descoperit fragmente ARN de SARS-CoV-2

Cum va deveni apa reziduală un instrument de monitorizare a infecției cu coronavirus și a tulpinilor sale! ApaVital Iași a trimis probe de apă uzată în care s-au descoperit fragmente ARN de SARS-CoV-2

01 mart. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

ApaVital Iași s-a implicat în studiul european care a descoperit în apele uzate urme de coronavirus. Timp de mai multe luni s-au analizat probele trimise de la stația de epurare din municipiul Iași. Descoperirile acestui studiu au arătat cât de importantă este monitorizarea constantă a apelor uzate pentru a controla mai bine răspândirea virusului SARS-CoV-1

ApaVital Iași s-a alăturat din iulie 2020 unui studiu european care a arătat prezența SARS-CoV-2 în apele reziduale. Rezultatele obținute ar putea contribui la descoperirea timpurie a zonei unde ar putea apărea focare COVID-19. De aceea, din luna februarie 2021, ca urmare a rezultatelor obținute, Comisia Europeană dorește să implementeze un sistem care urmărește răspândirea virusului SARS-CoV-2 în rândul populației utilizând apele rezidule. Pe perioada pandemiei COVID-19 s-au realizat numeroase studii care să ajute specialiștii să înțeleagă cât mai bine modificările aduse de noul virus.

În laboratoarele de cercetare din țară s-a realizat până acum detecția virusului în probe biologice obținute direct de la pacienți, dar au fost realizate și studii care să detecteze prezența virusului în probe de apă. Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași a participat, ca partener 2, în Proiectul „Dezvoltarea în regim de urgență a unor instrumente moleculare pentru evaluarea emergenței și re-emergenței COVID-19”, proiect condus de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Cu scopul de a crea instrumente moleculare pentru îmbunătățirea controlului răspândirii infecției cu coronavirus, acest proiect a analizat stațiile de epurare și ape reziduale provenite din spitalele de boli infecțioase.

ApaVital Iași a descoperit fragmente de ARN SARS-CoV-2 în apa reziduală

Reziduuri care conțin urme de SARS-CoV-2 au fost descoperite în apa reziduală din municipiul Iași. Un studiu realizat printr-un proiect al Uniunii Europene în parteneriat cu ApaVital Iași, denumit Umbrella, s-a desfășurat în perioada lunilor iulie-august 2020, iar rezultatele au fost interpretate de specialiști. ApaVital Iași și-a dat deja acordul pentru o nouă etapă a studiului, care se va desfășura în anul 2021. Supravegherea apei uzate combinată cu utilizarea produselor farmaceutice utilizate în tratamentul COVID-19 poate fi o modalitate de a monitoriza răspândirea virusului SARS-CoV-2 în orașele și țările europene. Astfel, se va putea împiedica în timp util răspândirea virusului de la o zonă la alta.

„Laboratorul nostru de apă potabilă a participat în mai multe proiecte europene. La ultimul studiu realizat de Uniunea Europeană noi am fost doar parteneri și am studiat prezența SARS-Cov-2 în apa uzată. Reziduurile de ARN SARS-CoV-2 în apa uzată nu reprezintă un vector de răspândire a virusului, ci pot fi un indicator, un indiciu al numărului de cazuri într-o anumită zonă”, a declarat Mihai Doruș, directorul ApaVital Iași.

Apa reziduală va ajuta la detectarea virusului SARS-CoV-2 și a tulpinilor existente

La începutul acestui studiu erau implicate 17 țări din Uniunea Europeană, iar alte 9 s-au alăturat în luna august 2020, în cea de-a doua etapă. La finalul lunii februarie 2021, Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană au stabilit faptul că monitorizarea apei uzate este esențială alături de alți indicatori, pentru a manageria pandemia COVID-19 și variantele virusului.

„Punctul de prelevare a probei a fost rețeaua de canalizare a municipiului Iași, în incinta stației de epurare, înainte de intrarea în procesul propriu-zis de epurare. La nivelul ApaVital nu au fost transmise concluziile științifice. Studiul este inițiat de European Comission, Joint Research Center, Directorate D Sustainable Resources, Unit D.02 Water and Marine Resources”, a explicat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital Iași

Analiza apelor reziduale pentru prezența ARN SARS-CoV-2 ar putea indica apariția focarelor de infecție

O altă echipă de cercetare din partea Spitalului Militar Iași a participat la o cercetare la nivel național. Rezultatele cercetării ar putea ajuta autoritățile locale să identifice apariția unor focare COVID-19. A fost formată din șef lucrări doctor biolog principal Daniela Luminița Ichim, responsabil proiect, și inginer specialist în Protecția Mediului Carmen Lăcătușu, în calitate de membru.

„Cercetările privind detecția SARS-CoV-2 în eșantioane de apă uzată au condus la următoarele concluzii: protocolul de concentrare a probelor de apă și de extracție a acizilor nucleici a permis detectarea ARN SARS-CoV-2 prin metodele RT-PCR și LAMP; probele de influent de la stațiile de tratare a apei au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, ceea ce sugerează eficiența procesului de epurare din stațiile analizate; protocoalele optimizate pot fi utilizate ca instrument de avertizare timpurie cu privire la apariția COVID-19 în perspectiva implementării unui sistem național de supraveghere a infecției; analiza apelor reziduale identifică circulația silențioasă a virusului și poate fi un sistem de avertizare a posibilității apariției unor focare de COVID-19”, au comunicat reprezentanții Spitalului Militar Iași.

Concentrații virale mari în apele rediziduale rezultate în zonele unde existau focare de coronavirus

Au fost analizate probe din apele reziduale provenite din spitalele de boli infecțioase și din zonele unde erau raportate focare și în ambele cazuri s-au determinat concentrații ridicate de ARN viral. În stațiile de epurare a apei au fost identificate probe pozitive numai în influent. Proiectul a contribuit și la detectare cantitativă și calitativă mult mai eficientă de ARN SARS-CoV-2 în ape reziduale.

„Obiectivele specifice ale proiectului au fost: evaluarea unui model microbiologic și epidemiologic de screening al apelor reziduale prin dezvoltarea metodologiei de evaluare a prezenței Sars-CoV-2 în mediul acvatic care să servească sistemul de sănătate publică pentru documentarea unor proceduri naționale de monitorizare a circulației Sars-CoV-2 în mediu, precum și dezvoltarea unei soluții epidemiologice de îmbunătățire a sistemului de supraveghere și alertă a emergenței și re-emergenței virusului la nivel regional/național. Eșantioane de apă uzată colectate din influentul (netratat), efluentul stațiilor de tratare a apei ale unor mari orașe și din sistemul de canalizare asociat unor spitale din țară au fost procesate în vederea concentrării, extracției de ARN viral, detecției SARS-CoV-2”, au mai precizat reprezentanții de la Spitalul Militar din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`