Prima pagină » Local » Cum va continua campania de vaccinare anti-COVID-19 la Iași! Doza de vaccin Pfizer va fi administrată doar ieșenilor care intră la rapel

Cum va continua campania de vaccinare anti-COVID-19 la Iași! Doza de vaccin Pfizer va fi administrată doar ieșenilor care intră la rapel

05 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

În județul Iași, administrarea vaccinurilor anti-COVID-19, Pfizer și Moderna, se va face conform unor noi instrucțiuni. În timp ce serul Moderna se va administra pentru cei care sunt la prima doză, cel de la Pfizer va fi utilizat doar pentru rapel. Centrele de vaccinare deschise în școli vor continua activitatea, chiar dacă elevii vor reveni de pe 8 februarie 2021 în sălile de clasă

Ieșenii care au mers ieri, 4 februarie 2021, să se vaccineze cu prima doză, au primit serul anti-COVID-19 de la Moderna. Cu emoții, dar și cu speranța că vor fi mai protejate de virusul SARS-CoV-2, persoanele ajung chiar și cu o oră înainte de cea stabilită la centrul de vaccinare. Asta pentru a fi sigure că nu ratează programarea. Campania de vaccinare continuă la Iași cu două tipuri de vaccin: Pfizer și Moderna. Începând cu 8 februarie 2021, în centrele de vaccinare, persoanele prezente la rapel vor primi doza de vaccin Pfizer pentru a finaliza schema de vaccinare. Pe de altă parte, ieșenii care vin pentru prima doză se vor imuniza cu vaccinul Moderna. Alte 8 fluxuri de vaccinare vor fi deschise în județul Iași fie pe data de 8, fie pe data de 15 februarie 2021, în funcție de planificarea tranșelor de vaccin ale celor doi producători avizați.

Ieșenii intră la rapel cu vaccinul Pfizer de pe 8 februarie 2021

Pe 8 febuarie 2021 ieșenii vor începe vaccinarea cu cea de-a doua doză de vaccin Pfizer. Pentru a continua cu persoanele incluse în etapa de vaccinare care s-au programat pentru a li se administra prima doză, se va utiliza cea de la Moderna. În funcție de distribuirea serului de către cei doi producători avizați, se va stabili când se vor deschide celelalte puncte de vaccinare anti-COVID-19.

„Încă nu știm dacă vom primi până luni și o nouă tranșă de vaccin Pfizer. Depinde de ritmul de vaccinare din fiecare centru, sunt situații în care vine pacientul și dacă este la o vârstă mult mai înaintată, nu va dura așa cum se estimează. Este o medie în unele centre de 5 pacienți pe oră, 60 pe zi, dar sunt și cazuri când s-au efectuat 70 – 80 de vaccinări pe zi. Noi ne dorim să creștem și numărul de fluxuri din oraș și să ajungem la cifra stabilită inițial de a avea 34 de centre de vaccinare.

În funcție de numărul de doze se vor deschide alte 8 fluxuri, însă nu se știe dacă pe data de 8 sau 15 februarie 2021. De luni se va continua cu prima doză de Moderna pentru imunizarea ieșenilor programați în această perioadă și cu vaccinul Pfizer pentru cei care trebuie să primească cea de-a doua doză”, declară dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Deschiderea școlilor nu va afecta activitatea centrelor de vaccinare organizate în sălile de sport

În trei școli din județul Iași s-au organizat centre de vaccinare anti-COVID-19. Este vorba despre Școala Gimnazială „B.P. Hașdeu”, Școala Gimnazială „Ș. Bârsănescu” Iași și Școala Gimnazială „G. Călinescu” Iași. Odată cu începerea orelor față-n față, activitatea din centrele de vaccinare nu va fi întreruptă. Circuitul permite ca elevii și persoanele venite să se imunizeze să nu se intersecteze.

„S-a discutat încă de la început cu reprezentanții școlilor, cu cei de la Inspectoratul Școlar și de la Primăria Iași despre faptul că spațiul unde se organizează centrele de vaccinare nu se va folosi pentru 6 luni în anul 2021. Cel mai sigur, această perioadă se va prelungi, având în vedere că ritmul de vaccinare a fost mult mai scăzut decât cel pe care îl doream inițial. Nu se știe încă pentru cât timp se va prelungi această perioadă și nici când vom putea începe etapa a treia de vaccinare. Cert este că deschiderea școlilor nu va închide centrele de vaccinare organizate în sălile de sport ale acestor unități”, adaugă dr. Vasile Cepoi.

Centrul mobil de vaccinare a ajuns la persoanele nedeplasabile din cartierul Tătărași

Ieri, 4 februarie 2021, au fost distribuite 30 de doze de vaccin Moderna pentru persoanele nedeplasabile din cartierul Tătărași. Doar cei cu vârste de peste 65 de ani mai sunt programați pentru prima doză de vaccin în perioada 28 ianuarie – 8 februarie 2021. În funcție de numărul de doze disponibile, perioada menționată se poate prelungi. În campania de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată în județul Iași, conform datelor centralizate, până pe data de 4 februarie 2021 au fost efectuate 42.240 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 33.898 au fost vaccinate cu prima doză și 8.342 cu cea de-a doua. Pe data de 03 februarie 2021 au fost vaccinate 1.162 de persoane, dintre care 264 au primit prima doză și 898 de ieșeni au primit doza a doua. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 116 reacții adverse ușoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *