Prima pagină » Local » Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență Iași. Când va fi gata proiectarea acestuia – GALERIE FOTO / VIDEO

Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență Iași. Când va fi gata proiectarea acestuia – GALERIE FOTO / VIDEO

06 mai 2022, 14:07,
în Local

Ministerul Sănătății a organizat vineri, 6 mai 2022, la Hotel Ramada, conferința de presă de lansare a proiectului Construire Spital Regional de Urgență Iași. Perioada de implementare a proiectului va fi de 106 luni, între 1 mai 2018 și 28 februarie 2027.

Spitalul Regional de Urgență Iași este o investiție majoră, în momentul de față, la nivelul României, nemaiexistând un spital cu o structură atât de modernă, din punct de vedere arhitectural și medical. Ministerul Sănătății a aprobat o strategie de accelerare a începerii lucrărilor de construire. Astfel se dorește ca lucrările de amenajare la unitate spitalicească să înceapă până la finalul anului 2022.

Obiectivul general al proiectului prevede îmbunătățirea calității și eficienței asistenței spitalicești de urgență, prin îmbunătățirea accesului populației, în special pentru grupurile de pacienți vulnerabili, la servicii de spital acut secundar și terțiar de înaltă calitate, sporind astfel starea generală de sănătate a populației din județul Iași și regiunea Nord-Estică a României. Spitalul Regional de Urgență Iași va prelua în mare măsură infrastructura învechită a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași.

De asemenea, vor fi transferate la Spitalul Regional de Urgență și aproximativ 200 de paturi de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Spitalul Clinic „Dr. Parhon”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copiii „Sfânta Maria” și Spitalul de Obstetrică „Elena Doamna”.

Cristina Laura Gafton: “Estimăm că până la sfârșitul anului va fi finalizată proiectarea pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași”

Cristina Laura Gafton, manager de proiect Spitalul Regional de Urgență Iași, estimează că, până la finalul anului 2022, vor începe lucrările de amenajare la unitatea medicală. Ca primă etapă, se va amenaja terenul și se va realiza racordarea la utilități, în acest sens, licitația va fi lansată până la finalul anului 2022.

„Este un proiect care are aproximativ 150.000 de metri pătrați suprafață desfășurată și 850 de paturi de internare continuă. Estimăm că până la sfârșitul anului va fi finalizată proiectarea. Ministerul Sănătății a aprobat o strategie de accelerare a începerii lucrărilor de construire și vom împărți în pachete lucrările. Astfel, în prima etapă se va amenaja terenul și se va realiza conectarea la utilități și sperăm că licitația să fie lansată până la finalul anului, iar cea de-a doua parte, pentru construcția principală, în anul 2023. Teoretic, avem șanse ca până la finalul anului 2022 să începem lucrările de amenajare”, a declarat Cristina Laura Gafton, manager de proiect Spitalul Regional de Urgență Iași.

Conform Strategiei Naționale de Sănătate, se vor construi 3 Spitale Regionale de Urgență, în Iași, Cluj și Craiova.

“Este un proiect finanțat în două etape. A fost aplicată etapa 1, pe program Operațional-Regional 2014-2020, și pregătim pentru etapa a doua, în primul program dedicat sănătății, Programul Operațional de Sănătate. Avem prevăzuți aproximativ 700 de milioane de euro pentru cele trei spitale regionale, iar pentru partea de cofinanțare a statului român, Iașul deja are contractat cu Banca Europeană de Investiții un împrumut în valoare de 250 de milioane de euro. Teoretic, finanțarea este asigurată, avem un proiectant extraordinar de bun, cu foarte mare experiență, va fi primul proiect pilot”, a adăugat Cristina Laura Gafton.

Spitalul Regional de Urgență Iași va număra 850 de paturi de internare continuă

Spitalul Regional de Urgență Iași va fi amplasat în zona Moara de Vânt – Podgoria Copou, la circa 2,5 kilometri de centrul orașului. Clădirea va cuprinde subsol, parter și 5 etaje superioare. Subsolul va include, în principal, servicii de suport, cum ar fi spălătoria, serviciile de întreținere și inginerie și spații de administrare a materialelor. La parter și la primul etaj, se vor localiza serviciile de diagnostic, clinicile ambulatorii și zonele de învățământ. Serviciile de ambulatoriu vor ocupa etajele 2-5. Pe acoperișul clădirii va fi amplasat un heliport H-3, care va găzdui un elicopter Eurocopter EC-135. De asemenea, Spitalul Regional de Urgență Iași va fi dotat și cu 1.497 locuri de parcare.

Spitalul Regional de Urgență Iași va număra 850 de paturi, dintre care 330 de paturi pentru pacienții care necesită îngrijiri medicale, 358 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 76 de paturi pentru îngrijiri pentru mama și copil, 58 de paturi de terapie intensivă, 12 paturi îngrijire arsuri și 16 paturi îngrijire nou-născuți.

În ceea ce privește serviciile de diagnostic și tratament, Spitalul Regional de Urgență Iași va cuprinde imagistică medicală, cu 23 de camere, 19 camere servicii chirurgicale, 6 camere endoscopie, 12 camere cardiologie non-invazivă și 3 camere de clinică de neuroștiințe.

Spitalul Regional de Urgență Iași va avea o suprafață desfășurată de 148.885 metri pătrați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`