Prima pagină » Titlurile zilei » Cum va arăta cel mai circulat pasaj din municipiul Iași? Schimbări majore pe Pasarela Bucium. Trafic pe 5 benzi, cu piste de biciclete pe șosea – FOTO

Cum va arăta cel mai circulat pasaj din municipiul Iași? Schimbări majore pe Pasarela Bucium. Trafic pe 5 benzi, cu piste de biciclete pe șosea – FOTO

29 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Una dintre cele mai circulate zone din municipiul Iași ar urma să se schimbe radical. Pasarela Socola va fi reabilitată pentru a putea prelua traficul din municipiu pe mai multe benzi. Zona va beneficia și de piste de biciclete, dar și de alte facilități. Decizia finală va fi luată alături de proiectantul lucrării

Veste importantă pentru șoferii din municipiul Iași. Un nou proiect a fost luat în calcul la nivelul municipalității ieșene legat de reabilitarea pasarelei rutiere Bucium. După ce proiectarea a fost realizată de firma Pod Proiect SRL, municipalitatea ieșeană a luat în calcul o serie de scenarii privind reabilitarea pasarelei spre marginea orașului. Pasarela rutieră are nevoie urgentă de reabilitare, aceasta fiind într-o stare avansată de degradare. În urma unor întâlniri a comisiei tehnice, s-a decis ca pasarela să conțină mai multe benzi de trafic, alături de alte chestiuni suplimentare. Pentru că o serie de terenuri au fost retrocedate până în vecinătatea pasajului, municipalitatea nu mai poate extinde zona respectivă. Problemele cu pasarela Bucium sunt însă mult mai vechi.

Proiect de reabilitare pentru pasarela Bucium! Cum va arăta noul pasaj rutier?

În prezent, pasarela Bucium are patru benzi a câte 3,5 metri, câte două pe fiecare sens de mers. Conform noului proiect, șoseaua va avea cinci benzi, din care două de 3.25 metri și alte trei a câte 4 metri lățime. Vor fi realizate trei benzi spre zona Bucium cu o bandă spre cartierul Poitiers, în timp ce alte două vor fi realizate pe celălalt sens de mers. În plus, pe trotuarele pasarelei vor apărea și piste de biciclete. Pentru că spațiul nu permite ca pista de biciclete să fie pusă pe șosea, s-a luat decizia ca aceasta să fie amplasată pe trotuar, alături de niște parapeți speciali. Pe acel spațiu pot circula și persoanele cu handicap.

De asemenea, bulevardul Bucium va fi lărgit la 3 benzi în apropiere de pasaj pe sensul de ieșire din oraș, în vreme ce alte două vor fi pe celălalt sens. În aceste condiții, fluxul de autoturisme va crește cu circa 20 la sută, conform calculelor. Pasarela Bucium a fost mereu un coșmar pentru șoferii din municipiul Iași. Recent, municipalitatea a preluat în administrare Șoseaua Bucium de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, decizie care a inclus și Pasarela Bucium. De altfel, în ultimele zile, autoritatea locală a asfaltat o porțiune din șoseaua Bucium, porțiune întinsă spre Institutul Socola.

Pasajul Bucium a fost reabilitat în urmă cu 36 de ani

Pasajul construit în 1960 are o lungime totală de 464,40 m, fiind alcătuit din două rampe de acces. Lățimea părții carosabile este de 14,40 metri și este prevăzut cu trotuare pietonale de 2,20 m, respectiv 3,25 m. Proiectul de reabilitare a șoselei ar duce la o durată de viață a pasajului de 100 de ani.

„Pasajul superior Socola a fost construit în anul 1960 de către Antepriza Construcții Montaj nr. 2 — Brigada Iași, pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul Județean de Proiectare Iași, întocmit în anul 1959. În anul 1985, pasajul a fost reabilitat pe baza unui proiect tehnic întocmit de I.C.P.R.O.M. Iași, atât prin înlocuirea completă a suprastructurii și lărgirea lățimii căii la patru benzi de 3.50 metri lățime fiecare, cât și prin două trotuare pietonale. În iunie 2019, echipa tehnică SC Pod – Proiect SRL a întocmit expertiza tehnică a pasajului, stabilind astfel starea tehnică a acestuia. În urma stabilirii stării tehnice nesatisfăcătoare a pasajului Socola, rezultă că se impune reabilitarea pasajului și înlocuirea unor elemente structurale puternic degradate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025