Nici un aparat, oricat de performant ar fi, nu reuseste sa produca aerosoli atat de benefici sanatatii precum marea. Aerosolii marini stimuleaza imunitatea si tonifica aparatul respirator atat la adult, cat si la copii.
Beneficiile curei cu aerosoli marini
Cura heliomarina stimuleaza raspunsul organismului in fata alergenilor, eliberand cortizol, un hormon care scade inflamatiile mucoasei nazale si bronhice. Prin expunerea la aerosoli, mucoasele se regenereaza, iar organismul pastreaza un nivel crescut de cortizol pentru a lupta impotriva alergenilor care il bombardeaza in viata de zi cu zi.
Miliardele de particule fine de apa sarata sunt incarcate cu oligoelemente cu sarcina electrica negativa, cresc amplitudinea respiratiei, fluidifica secretiile bronsice si nazale, regleaza activitatea sistemului imunitar, ajuta la armonizarea proceselor cerebrale, mintea devenind limpede, clara si calma.
Aerosolii marini favorizeaza activitatea aparatului respirator, motiv pentru care plimbarile pe malul marii constituie o adevarata terapie pentru persoanele cu astm.
5 boli in care se recomanda bai de soare
Cum se tine cura cu aerosoli marini
Terapia cu aerosoli marini se practica in orice anotimp, indiferent de vremea de afara, de preferinta dimineata devreme (primele 3 ore dupa rasarit) si seara, la 1 ora de la asfintit
Aerosolii marini trebuie inhalati in cure de minim 10 zile, idealul fiind de 18 zile, minim 1 data pe an; la inceput, in primele zile de adaptare la noul mediu, copiii se pot confrunta cu nas infundat sau dureri de urechi, insa simptomele sunt temporare
Cura incepe la ora 6.30-7 dimineata si consta in plimbarea in pas vioi timp de jumatate de ora aproape de apa marii, mai ales in zone unde exista diguri care permit spargerea valurilor, fiind repetata si seara, la asfintitul soarelui (sau dupa ora 18 vara si 16.30 primavara si toamna).
Ultravioletele sunt benefice dimineata devreme cand stimuleaza imunitatea intregului organism.
Tot de la 6-7 dimineata si pana la 10:30 trebuie sa se faca plaja, crescand timpul progresiv de la o jumatate de ora.
Este indicat sa urmeze apoi un mic concediu la munte, unde organismul se calmeaza si se fundamenteaza efectele favorabile obtinute la mare.
Sarea, namolul si apa din Marea Moarta fac minuni pentru organismul tau. Vezi 8 afectiuni care pot fi tratate in aceasta zona
Riscurile plonjarilor in apa
Patrunderea apei in urechi, daca timpanul este normal, nu este periculoasa, sustin specialistii. Insa, este periculos cand intra intr-o ureche cu scurgeri, cu timpanul perforat sau cu scaderi de auz.
Plonjarile in apa pot fi riscante prin prin traumatismele patrunderii bruste a apei in ureche, tocmai de aceea sunt indicate castile pentru otitele traumatice, curgerea urechii si instalarea febrei. Pe langa casca, in timpul scaldatului, se pot pune in urechi tampoane cu boramid sau vitamina A stoarse.
Nu este indicat sa lasi apa in urechi, ea trebuie eliminata prin tragerea de pavilionul urechii sau prin folosirea unui colt de batista introdus in ureche.
Terapia cu aerosoli artificiali. Nebulizatorul
Precautii si contraindicatii
Cura heliomarina este contraindicata persoanelor cu fracturi neconsolidate, cardiopatie ischemica, accident vascular cerebral, cancer sau tuberculoza.
De asemenea, este contraindicata cardiacilor. Este periculos sa se asocieze soarele cu medicatia vasodilatatoare recomandata acestor bolnavi. Daca iau un tratament anticoagulant de fond si se mai expun si la soare, pacientii cardiaci pot sa dezvolte accidente vasculare cerebrale grave, cu evolutie letala imediata.