Prima pagină » Local » Cum trebuie să fie un duhovnic? Părintele Calistrat Chifan: „Trebuie să fie ca un fel de lumânare” – VIDEO

Cum trebuie să fie un duhovnic? Părintele Calistrat Chifan: „Trebuie să fie ca un fel de lumânare” – VIDEO

18 ian. 2023, 13:42, 1 ,
BZI.ro, în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit în emisiunea BZI LIVE cum trebuie să fie un duhovnic bun. Iată ce calități trebuie să aibă preotul care îi spovedește pe credincioși.

Duhovnicul este preotul care primește de la episcop, prin intermediul hirotesiei (înseamnă „punerea mâinilor” și este diferită de hirotonire), permisiunea și puterea de a îndeplini Taina Spovedaniei și de a-i îndruma pe credincioși. Astfel, el devine părinte spiritual sau părinte duhovnicesc al oamenilor încredințați lui.

Cum trebuie să fie un duhovnic? Iată explicația părintelui Calistrat Chifan

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, un duhovnic trebuie să fie precum o lumânare, care stă în mijlocul camerei și arde. Dacă deschidem o fereastră, lumânarea arde în partea opusă acesteia, dar dacă deschidem toate ferestrele dintr-o încăpere, lumânarea se stinge. Așa este și cu duhovnicul. Dacă acesta stabilește relații de prietenie cu oamenii care vin la spovedit, calitatea duhovnicului se pierde și nu mai are aceeași valoare.

„Duhovnicul trebuie să fie ca un fel de lumânare. Ai un sfeștic, da? Și stă în mijlocul camerei și arde. Lumânarea arde frumos, drept în sus. Dacă deschid un geam încolo, se pâlpâie lumina încoace, dacă deschid un geam de aici, o să pâlpâie încolo, dacă deschid acolo, îmi pâlpâie încolo, dar dacă tu lași geamurile deschise, nu se stinge, cumva, că bate vântul? Pe tine te bate vântul. Astăzi îți permiți să bei cu ăla, mâine îți permiți să glumești cu ăla, mâine îți permiți să fii prieten la cataramă cu ăla. Am mii de oameni, care mi-au spus: „Părinte, am pensiune, veniți la noi, stați o săptămână.” Zic: „Da, lăsați-mi numărul de telefon, că trec.” Nici nu știu cine-i, nici nu știu unde are pensiunea. N-am eu timp, eu le am pe ale mele. Dacă prind o zi liberă, mă bag și mă culc, stau, citesc într-o carte, dorm și mă odihnesc, am cu ce umple timpul.”, a mărturisit părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Despre modul în care spovedește părintele Calistrat Chifan: „Sunt trei feluri de a spovedi”

Îndrăgitul duhovnic a dezvăluit că există trei feluri de a spovedi. Des întâlnit în timpul apostolilor era spoveditul public, când toți oamenii își spuneau păcatele cu voce tare, pentru a fi iertate, dar care acum nu se mai practică. În prezent, este folosită formula persoană – duhovnic, unde părintele îi ascultă credinciosului păcatele, fără a mai fi auzite de altcineva. De asemenea, mai este folosită și terapia duhovnicească, unde preotul ține locul psihologului, idee neacceptată de părintele Calistrat Chifan.

„Sunt trei feluri de a spovedi. Este modul public, care se făcea în timpul apostolilor, când oamenii își spuneau păcatele în gura mare, să le audă oricine, ca să fie iertate. Acum nu se mai practică. Este persoană – duhovnic, de asta se și pune. Dar, în schimb, a apărut acum o metodă nouă, se cheamă terapie duhovnicească, nu-mi aparține, nici nu știu cine a inventat-o sau cum a apărut în viața bisericii, și am auzit chiar pe cineva, care mi-a spus: „Duhovnicul trebuie să fie un bun psiholog.” Nu-i adevărat. Eu am întâlnit persoană, care în momentul când s-a pus în genunchi, la spovedit, a început să-mi spună: „Părinte, aveți grijă, că eu sunt Leu ca zodie.” Zic: „Mata nu ești bună nici de maidanez, nu de Leu, scuză-mă. Ia îndreptarul de spovedanie, du-te afară pe bancă și bifează tot ce ai greșit.” Și s-a întors cu modul smerit pe bale, credeam că noi, de acum, intrăm în cioace. Am terminat discuția.”, a mai dezvăluit părintele Calistrat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *