Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Guta: ce să facem în caz de criză
Guta: ce să facem în caz de criză

Guta: ce să facem în caz de criză

27 iul. 2020, 17:58,
în Sanatate

Cum tratam crizele de guta? Guta este o boală articulară cronică cauzată de excesul de acid uric din sânge. Aceasta afectează mai ales bărbații în jur de 35 de ani și femeile care trec prin menopauză. Un atac de gută este foarte dureros și începe adesea la degetul mare. Guta este un reumatism care evoluează prin crize.

Guta este o boală cauzată de creșterea acidului uric în sânge (aceasta se numește hiperuricemie). Acidul uric este un produs rezidual care rezultă din descompunerea purinelor, în mod normal excretate în urină. Peste 60 mg / L, organismul nu este în măsură să-l elimine și acidul uric formează cristale care sunt depuse în și în jurul articulațiilor, provocând o reacție inflamatorie. Boala afectează cel mai adesea bărbații de la vârsta de 30 de ani, dar și femeile după menopauză (în medie între 55 și 60 de ani).

Simptomele unui atac de gută

Guta este un reumatism care evoluează prin crize. Provoacă dureri bruște și intense la una sau mai multe articulații, care apar adesea noaptea. Simplul contact poate deveni insuportabil de exemplu. Articulația apare roșie și umflată; durerea poate fi însoțită de febră și frisoane. Degetul mare este cel mai frecvent afectat (în 70% din primele atacuri de gută), dar poate fi afectată și glezna, încheietura mâinii, genunchiul sau cotul.

Atacurile de gută, care durează câteva zile, se repetă la fiecare câteva săptămâni până la câțiva ani. Frecvența și durata lor tind să crească pe măsură ce boala progresează, la fel și numărul de zone afectate. După câțiva ani, sub piele pot apărea noduli mici, nedureroși. În unele cazuri, guta se poate manifesta și ca pietre la rinichi.

Cauze: alcool, alimentatie

Guta este cauzată de o creștere a acidului uric în sânge, din cauza eșecului în eliminarea acestuia de către rinichi. Un istoric familial de guta, precum și excesul de greutate sau hipertensiunea arterială pot promova debutul bolii. Unele medicamente pot face, de asemenea, mai dificil procesul prin care rinichii dumneavoastră pot sa scape de acidul uric. În plus, consumul de alimente bogate în proteine ​​animale, bere, alcool puternic și băuturi zaharoase (sodă, sucuri de fructe) duce la o producție crescută de acid uric.

Cum tratam crizele de guta?

În caz de criză, se recomandă ferm repausul articulației afectate. Aplicarea locală a gheții și luarea unui antiinflamator pot ameliora durerea. Un atac acut poate fi, de asemenea, tratat prin efectuarea unei puncții articulare sau prin injectarea corticosteroizilor.

De obicei, este prescris tratamentul medicamentos pentru reducerea nivelului de acid uric din sânge. De asemenea, dieta este corectată pentru a preveni apariția de noi crize: mai puține alimente bogate în proteine ​​animale (în special carne roșie și organe) bogate în purine, mai multe produse lactate și legume, apoi 2 la 3 litri de apă pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`