Fostul procuror Gheorghe Șuhan beneficiază de cea mai mare pensie la nivelul județului Iași. Este vorba despre o sumă lunară de aproximativ 39.000 de lei. Fostul număr 2 în cadrul Parchetului Național Anticorupție susține că fiecare leu este justificat și muncit. „Am o contribuție la bugetul de stat de 62 de ani”, spune fostul magistrat. Gheorghe Șuhan afirmă că nu cheltuiește banii pe obiecte sau excursii extravagante. De asemenea, el susține că, deși a ieșit la pensie în urmă cu aproximativ 15 ani, a preferat să-și continue activitatea ca avocat, dar nu neapărat pentru bani, ci pentru a avea o motivație și a fi la curent în continuare cu ceea ce se petrece în lume, în general, și în domeniul juridic, în special
Este cel mai invidiat pensionar din județul Iași! A fost numărul 2 la nivel național în cadrul Parchetului Național Anticorupție (PNA, actuala DNA), fiind unul dintre primii procurori la nivelul acestei structuri. A fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În urmă cu aproximativ 15 ani, Gheorghe Șuhan a ieșit la pensie. De-a lungul timpului, acesta a beneficiat de pensia cu cel mai mare cuantum din județul Iași, ajungând acum la aproximativ 39.000 de lei (8.000 de euro).
Această sumă l-a făcut unul dintre cei mai invidiați pensionari ieșeni.
Pe de altă parte, Gheorghe Șuhan spune că nu a cheltuit niciodată banii pe mașini extravagante sau pe haine de firmă cu prețuri exorbitante. Deși nu are obligația de a-și explica veniturile, actualul avocat le-a explicat reporterilor „BZI” că întreaga sa pensie a fost obținută în urma unei munci de zeci de ani, în general pe funcții de conducere în Justiție.
Nepoata, studentă la Medicină, primește lunar 6.000 de lei din partea bunicului Gheorghe Șuhan
Fostul procuror anticorupție Gheorghe Șuhan povestește că a ieșit la pensie la vârsta de 60 de ani.
„În momentul în care am ieșit la pensie, aveam vârsta de 60 de ani și 32 de ani cu activitate de procuror. Însă vechimea în muncă era mult mai mare. La magistrați, vechimea este cea a activității prestate propriu-zis ca judecător sau procuror. Nu este vechime ca la personalul instituțiilor militarizate, ci exact cât ai muncit. Pensia mea este de 39.000 de lei, bani în mână, cum se spune”, a declarat ieri Gheorghe Șuhan.
Acesta a vrut cu greu să recunoască faptul că încearcă să-și ajute rudele pe cât poate.
„Eu am o nepoată care este studentă în anul V la Medicină. I-am făcut o «bursă» lunară de 3.500 de lei. I-am cumpărat o mașină marca Dacia, nu vreun model ieșit din comun. Încerc să îi plătesc tot ceea ce înseamnă cheltuieli. În total, este vorba despre aproximativ 6.000 de lei lunar, bani cu care încerc să-mi ajut nepoata”, a adăugat avocatul.
Acesta a susținut că încearcă să-și ajute și fiica, cea care a ales aceeași carieră, de magistrat. De altfel, din intonație, se vede clar că fostul procuror anticorupție își iubește nepoata și că ar face tot ce ține de el pentru a o vedea realizată, dar și că este foarte mândru de fiica lui care îi calcă pe urme.
Cel mai avut pensionar din Iași plătește 5.000 de lei lunar pentru îngrijirea soției bolnave
Gheorghe Șuhan a mai povestit că soția sa are o problemă medicală. Mai mult, pentru îngrijirea soției, fostul procuror spune că plătește aproximativ 5.000 de lei. Conform acestuia, soția sa a ieșit o singură dată din casă în ultimii ani, pentru a-și face vaccinul anti-COVID-19.
„Soția mea are o problemă de sănătate… În ultimii 3 ani, a ieșit din casă o singură dată, când a trebuit să facă vaccinul. Plătesc aproximativ 5.000 de lei pe lună pentru îngrijirea ei”, spune fostul magistrat, care, acum, activează ca avocat.
Cel mai invidiat pensionar din județul Iași a admis, tot cu dificultate, că a încercat să ajute financiar diverse persoane, când a avut posibilitatea. Gheorghe Șuhan spune că nu a povestit nimănui acest aspect și că nici nu-i place să se laude cu acest lucru.
„Știți cum se spune că, dacă faci un bine, nu te lăuda! Eu sunt băiat de la țară. Au mai fost persoane de la mine din sat care au mai avut necazuri și m-au rugat să le ajut. Când am putut, le-am ajutat, dar nu-mi place să mă laud cu treaba asta! N-am spus niciodată nimănui treaba asta, nici la câți, nici cât, mă rog… Nu-mi place emfaza. Așa ceva nu se face!”, a mai susținut fostul procuror anticorupție.
Străbunica de pe mamă a fost doica lui George Enescu
Fostul procuror anticorupție mai susține că a preferat să își continue activitatea în domeniul juridic după ce a ieșit la pensie, pentru a fi în contact cu lumea și cu ceea ce se întâmplă.
„De la mine de acasă, până la casa în care a crescut George Enescu sunt 1.860 de metri. Străbunica de pe mamă i-a fost doică lui Enescu. Iar Enescu avea o vorbă: «Mă odihnesc prin muncă, prin muncă!» Activitatea de avocat, pe care am ales să o prestez după ieșirea la pensie, mă ține cumva «în priză». Sunt la curent cu tot ceea ce înseamnă politică, dar și orice alt aspect al vieții ca atare”, a afirmat Gheorghe Șuhan.
Fără excursii, fără mașini de lux, fără haine de firmă și fără extravaganțe
Actualul avocat Gheorghe Șuhan mai afirmă că nu a părăsit granițele României din urmă cu aproape 16 ani. De asemenea, el spune că, având în vedere faptul că soția sa are probleme de sănătate, nu se pune problema să plece în vreo excursie.
„În contextul dat, despre excursii nici nu poate fi vorba. Eu n-am mai ieșit din țară din 2005. N-am fost în concediu. Am o mașină din 2007, un Hyundai vechi”, a precizat fostul număr 2 din PNA.
Acesta a mai spus că nu consideră că a făcut vreo avere.
„Așa cum vă spuneam, eu nu am mai fost în străinătate, nu am făcut avere, nu am cheltuit pe știu-eu-ce! Nu poate fi vorba despre așa ceva! Eu gândesc exact invers decât dictonul:«Haina îl face pe om!» Eu cred că omul face haina, nu invers! Haina este ca să te îmbraci, nu ca să te lauzi cu ea! Nu am epatat niciodată și nici nu am avut vreo preferință pentru lucruri deosebite”, a subliniat cel mai invidiat pensionar din județul Iași.
Cum s-a ajuns la o pensie de 39.000 de lei pe lună
Fostul număr 2 din cadrul Parchetului Național Anticorupție susține că a muncit zeci de ani și că a avut de-a lungul timpului o contribuție consistentă la sistemul de pensii.
„Eu am același număr de telefon pe care îl aveam la Parchetul Național Anticorupție. Am schimbat o singură dată aparatul telefonic mobil, în 2005, când am plecat. Am o contribuție la sistemul de pensii de 62 de ani. Au fost 32 de ani și 6 luni de activitate ca procuror, alți 6 ani trecuți în cartea de muncă pe postul de șef al Sectorului de Probleme Militare și Justiție la Comitetul Județean Vaslui, am fost 2 ani consilier juridic la Consiliul Județean al Sindicatelor, am activat 17 ani în învățământul superior cu grad de lector universitar.
Am activat ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și am fost adjunct al procurorului general. În aceste funcții am avut unele indemnizații. Întreaga activitate a fost trecută în cartea de muncă, nu am făcut vreodată vreo golăneală! Activez de 15 ani și ca avocat, unde contribui lunar cu tot ce trebuie. Unii spun că este vorba despre o pensie «nesimțită» sau altceva… Este vorba despre o pensie muncită. După atâția ani de activitate, este normal”, a încheiat cel mai invidiat pensionar din județul Iași.