O modificare adusă de noua lege a pensiilor este facilitarea pensiilor anticipate. Persoanele care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet prevăzut în legislație au acum posibilitatea de a accesa pensia anticipată. Acest aspect aduce beneficii pentru cei care doresc să se retragă mai devreme, deschizând calea către o perioadă de pensionare activă și personalizată.
Reducerile la vârsta de pensionare pentru femeile cu copii reprezintă un alt element esențial. Pentru fiecare copil născut și crescut, mamele beneficiază de reduceri semnificative. Această măsură nu numai că încurajează natalitatea, dar și recunoaște contribuția și eforturile mămicilor în creșterea viitoarei generații.
Cu privire la cifrele concrete, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, subliniază că românii se pot pensiona anticipat dacă au un stagiu contributiv de 40 de ani.
” Art.58 – (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.
(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018.
(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.”
În concluzie, noile reglementări aduc o serie de beneficii semnificative pentru români, modelând un peisaj al pensionării mai flexibil și personalizat. Această evoluție reflectă atenția crescută acordată bunăstării pensionarilor și asigurării sustenabilității sistemului de pensii pe termen lung. Așadar, te poți pensiona la doar 60 de ani dacă ai 40 de ani de cotizație.
Normal era sa iesi la pensie daca ai cotizat 35 de ani, indiferent de varsta, nu sa astepti sa implinesti 65 de ani