Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Cum te ajuta lemon grass-ul (iarba de lamaie)
Cum te ajuta lemon grass-ul (iarba de lamaie)

Cum te ajuta lemon grass-ul (iarba de lamaie)

23 mai 2012, 13:52,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:13217;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

S-ar putea crede ca lemon grass-ul, in traducere iarba de lamaie (pe numele sau stiintific Cymbopogon citratus), dupa cum sugereaza numele pe care il poarta, face parte din familia lamailor. De fapt, lemon grass-ul sau verbina de India, cum mai e cunoscut, este o planta din familia gramineelor, asemenea graului, secarei sau orzului. Numele i se datoreaza mirosului pregnant si proaspat de lamaie. 

Originar din Asia de sud-est, lemon grass-ul se intalneste si in Africa centrala si de est. Pe continentul african, se foloseste mai ales lemon grass-ul proaspat sau cel uscat. Sunt extrem de apreciate infuziile de lemon grass, datorita aromei revigorante si efectului calmant ale plantei.

Beneficiile uleiului de lemon grass
Dintre preparatele pe baza de lemon grass cel mai cunoscut si mai folosit este, probabil, uleiul esential, care combate oboseala fizica si psihica si are un puternic efect calmant la nivelul sistemului nervos. De altfel, din cele mai vechi timpuri, uleiul de lemon grass a fost intrebuintat in aromaterapie, parfumuri si deodorante.

Cu un miros placut, de lamaie si trandafiri, uleiul de lemon grass poate fi un ajutor de incredere pentru cei ce doresc sa elimine simptomele asociate stresului, precum durerile de cap, anxietatea sau scaderea puterii de concentrare.

Pentru masaj, uleiul de lemon grass se combina, in general, cu alte uleiuri esentiale, precum cele de lavanda sau de iasomie. Uleiul esential de lemon grass poate fi folosit si ca tonic muscular, ceea ce il face sa fie deosebit de apreciat in terapiile de recuperare fizica. 

Gratie proprietatilor sale antiseptice, lemon grass-ul si-a gasit intrebuintari si in industria cosmetica, produsele pe baza de lemon grass fiind potrivite persoanelor cu ten acneic. Acelasi ulei esential de lemon grass amintit mai sus, folosit in masaj, poate ajuta la reducerea celulitei

Lemon grass-ul in bucatarie
In Asia, partea carnoasa, alb-galbuie a lemon grass-ului se foloseste in bucatarie, pentru a aroma sosurile, supele sau diversele preparate din carne sau peste. Pentru gatit, se folosesc tulpinile solide, taiate feliute sau zdrobite. Se recomanda ca, inainte de folosire, tulpinile sa fie spalate si tinute in apa aproximativ doua ore.

Proprietatile terapeutice ale lemon grass-ului
In afara uleiului esential folosit in masaj, exista si o forma de ulei de lemon grass destinat consumului. Una pana la doua lingurite de ulei de lemon grass de consum, adaugate la trei sferturi de cana cu apa fierbinte, dau un ceai puternic revigorant si energizant. 

In timpuri stravechi, lemon grass-ul era folosit ca planta medicinala, datorita numeroaselor sale proprietati: antibacteriene si antifungice, antiseptice, detoxifiante (pentru ficat, pancreas si tractul digestiv), de intarire a sistemului imunitar, de reducere a nivelului de acid uric, de colesterol si de grasimi.

La seria de probleme de sanatate ce pot fi remediate cu ajutorul lemon grass-ului se adauga, printre altele, indigestiile, gastroenterita, colicile, reumatismul, dereglarile de ciclu menstrual si acneea. Rezultatele unui studiu recent au demonstrat ca 100 grame de lemon grass pot contine pana la 24.205 micrograme de betacaroten, un antioxidant deosebit de puternic, despre care oamenii de stiinta sunt de parere ca poate ajuta la prevenirea cancerului. 

Lemon grass-ul este apreciat si datorita efectelor sale benefice in cazul anumitor infectii, precum cele gripale, sau al afectiunilor pulmonare.

Alunga tantarii
Un alt efect al lemon grass-ului este cel antitantari. Asa se explica de ce aceasta planta este cultivata adesea in preajma casei si de ce foarte multe produse pentru eliminarea tantarilor contin extract de lemon grass.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024