Prima pagină » Local » Cum sunt selectate tonele de deșeuri din municipiul Iași cu mâinile goale! Angajații de la Depozitul Ecologic de la Țuțora lucrează 8 ore pe zi la doi pași de groapa de gunoi, într-un miros greu de suportat – FOTO/ VIDEO

Cum sunt selectate tonele de deșeuri din municipiul Iași cu mâinile goale! Angajații de la Depozitul Ecologic de la Țuțora lucrează 8 ore pe zi la doi pași de groapa de gunoi, într-un miros greu de suportat – FOTO/ VIDEO

28 apr. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Unde ajung tonele de gunoaie ale Iașului și cum sunt acestea valorificate manual? Peste 30 de muncitori lucrează la Depozitul Ecologic din comuna ieșeană Țuțora, la câțiva pași de gropa de gunoi a orașului, într-un miros greu de suportat. Gunoiul aruncat neconform la ghenele din apropierea locuinței îngreunează munca angajaților

La Depozitul Ecologic din comuna Țuțora ajung toate deșeurile județului Iași, unde sunt sortate, valorificate și tratate microbiologic, pentru a deveni prietenoase cu mediul. Fiecare pet, carton, capac, folie și cel mai mic deșeu, fie el reciclabil sau menajer, este sortat manual de 31 de angajați. Muncitorii care lucrează la cele două benzi de sortare din stații stau 8 ore doar în picioare și dau în continuu din mâini pentru a nu rata vreo hârtie. Benzile cu deșeuri sunt parcă interminabile, iar fiecare deșeu este sortat manual. Acești oameni lucrează printre tone de gunoaie, într-un miros greu de suportat.

„Mașinile cu deșeuri reciclabile din oraș ajung în aceste hale, sunt descărcate și apoi tot materialul intră în proces. Selectarea se face manual pe două benzi, cu muncitori instruiți, care știu ce au de făcut și, în ultimă instanță, fracțiile reciclabile ajung în boxe, de acolo sunt balotate și depozitate până la livrare în scopul reciclării. În acest moment eu am în subordine 31 de muncitori care lucrează la benzi, care lucrează pe utilaje, în depozit și la stația de tratare. Peturile se selectează pe culori: transparent, verde, albastru, maro și se balotează strict după culori. Fiecare muncitor este dotat cu echipament de protecție, cu măști, ca să fie protejați atât de noxe, cât și de particule în suspensie”, a spus Marius Cojocaru, coordonator al Depozitului Ecologic Țuțora.

Un angajat de la banda de sortare este plătit lunar cu 1.700 de lei net, la care se adaugă bonuri de masă în valoare de 350 de lei.

Deșeurile menajere sunt tratate microbiologic înainte să ajungă la groapa de gunoi

Cel mai periculos loc din depozit este stația TMB (stația de tratare microbiologică). Dimensiunea bazinului de tratare este de 250 de metri, iar construcția halei a fost finalizată în urmă cu aproximativ 5 ani.

„În stația TMB nu avem voie să intrăm, deoarece aici este procesul de maturare a gunoiului, unde se introduce umiditate, iar deșeurile intră în putrefacție. Este extrem de periculos să petreci prin această stație fără un echipament corespunzător. Ușa încăperii se închide ermetic și intră un singur angajat sau maximum doi. Întreaga comandă se face sus, la cabina din interiorul stației, închisă total, dar cu aport de aer proaspăt, cu evacuare. În hală nu se poate sta! Imaginați-vă un spațiu vid, dar plin de gunoi. Echipa de mentenanță intră doar când este nevoie, echipați special pentru aceste condiții și neapărat cu mască de oxigen. Tot gunoiul menajer care vine de la banda de sortare ajunge jos, unde formează niște șiruri, după care acele brațe le amestecă și iese aerul cald cu umiditatea.

Brațele circulare se deplasează de-a lungul bazinului transversal și longitudinal și întorc gunoiul. Stația TMB este clădirea cu cea mai mare deschidere din zona Moldovei, având o distanță de 50 de metri între stâlpi. Am conceput acest proiect după ce am fost la un târg de management al deșeurilor la Valencia și am zis că trebuie să facem și noi în România așa ceva. Până să construim stația TMB, gunoiul menajer era dus direct la groapa de gunoi, fără a mai trece prin tot acest proces. Din punctul meu de vedere, Iașul poate să rezolve cam 20 la sută din necesarul de energie calorică din tot gunoiul prelucrat în stația de tratare. Imaginați-vă că în locul în care noi ne aflăm acum era o mlaștină”, a precizat Ion Băianu, inginer constructor.

La depozitul ecologic, o tonă de deșeu prelucrat costă 280 de lei

Tonele de gunoaie care sunt aduse din municipiul Iași sunt împărțite pe benzile de sortare, de unde fiecare deșeu este aruncat printr-un tobogan în cutii speciale. După sortare, deșeurile ajung în utilajele de presare, urmând să fie valorificate.

„Sunt două stații de sortare a deșeurilor reciclabile, una care a fost construită din fonduri europene, iar cealaltă din fondurile Salubris SA. A treia stație este stația de tratare microbiologică, unde ajung toate deșeurile menajere, nereciclabile. Procesul este simplu, toate deșeurile care ajung aici sunt împărțite în deșeuri reciclabile, care ajung în stațiile de sortare și deșeuri menajere, care și acestea ajung pe o bandă de sortare, iar mai apoi în procesul de tratare și direct la groapa de gunoi. Ca și cantități, 20 la sută din tot gunoiul din municipiul Iași ar trebui să reprezinte deșeurile reciclabile, care urmează să ajungă în cele două stații speciale.

Restul de 80 la sută din totalul de gunoi este cel menajer, care ajunge în cea de-a treia stație, unde se mai sortează o dată și de pe bandă ajunge în stația de tratare microbiologică. În stația TMB, gunoiul este lăsat la maturare, se elimină zeama din el, iar după ce prinde o formă prietenoasă cu mediul este transportat direct la groapa de gunoi. Odată ce deșeurile ajung aici, nimic din ce se adună din oraș sau din județ nu se mai duce către groapă până nu trece prin procesul de tratare microbiologică. Pe noi ne costă 208 lei fiecare tonă pe care o aducem aici la prelucrare, această sumă o plătim operatorului de aici”, a declarat Cătălin Neculau, director Salubris SA.

Raul Pop, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Mediulu, a fost într-o vizită oficială la depozitul ecologic de la Țuțora

Marți, 27 aprilie 2021, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Raul Pop, a efectuat o vizită în contextul emiterii ordinului de reluare a activității la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Țuțora. Începe implementarea unui nou sistem integrat de management al deșeurilor în județul Iași. Împreună cu președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, acesta a participat la ședința AGA a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași. De asemenea, alături de reprezentanți ai CJ, dar și ai Prefecturii Județului Iași, Secretarul de Stat Raul Pop a vizitat și alte obiective de depozitare și neutralizare a deșeurilor.

„Este o bucurie pentru mine să văd toate investițiile ce vizează mediul înconjurător pornite în Iași, comparând acest județ cu celelalte din țară ca fiind o gură de oxigen. Iașul este locul unde vedem tot circuitul deșeurilor, iar reciclarea îi ajută pe cetățeni să beneficieze de bani ce se întorc în comunitate, deșeurile devenind efectiv o resursă. Modul în care a pornit SMID-ul la Iași va continua să atragă interesul cetățenilor, dar și o abordare mai eficientă asupra acestei probleme de către primarii din acest județ”, a menționat Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Raul Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`