Dacă sunteți interesați să vedeți cum sunt jefuite rezervele agricole ale României, chiar sub ochii noștri, și cum companiile străine distrug agricultura și economia românească prin ”optimizări fiscale” care la prima vedere sunt legale, dar în practică e doar un jaf, atunci trebuie să urmăriți intervenția activistului Sergiu Mihalcea care explică cum s-a ajuns în această situație și cum corporațiile străine fură de la bugetul de stat. Datele cu care lucrează activistul sunt publice fiind postate pe site-ul ANAF-ului. La acest jaf, politicienii sunt cel puțin complici pentru că nimeni nu face nimic.
Sergiu Mihalcea începe prin a sublinia influența covârșitoare a companiei Cargill în agricultura românească. Acesta afirmă că, deși corporația se prezintă ca un partener al fermierilor și comunităților, cifrele arată o realitate diferită. În cei 15 ani de activitate, compania a rulat o cifră de afaceri uriașă, însă a declarat pierderi, ceea ce, în opinia sa, reprezintă o batjocură la adresa economiei românești.
” Trec direct la subiect, din informații publice. Cargill domină piața agriculturii românești și a comerțului. Această companie, corporație mamut declară pe site-ul propriu: Împreună cu fermierii, clienții, guvernele și comunitățile ajutăm popoarele să prospere. Haideți să vedem cum ajută de 15 ani să prospere România. Între 2005 – 2020 a rulat o cifră de afaceri de 30 miliarde de lei aici. Profitul pe care l-au declarat în 15 ani este de minus 316 milioane de lei, care este marja de profit declarat? Minus 1,5%, bătaie de joc la adresa economiei.”
Mihalcea compară acțiunile corporațiilor multinaționale cu cele ale Rusiei Sovietice, care, în perioada comunistă, a exploatat resursele României. El acuză marii traderi de cereale precum COFCO și AMEROPA de activități similare, prin care economia românească este exploatată fără un beneficiu real pentru țară.
” Adaug un singur lucru, Rusia Sovietică a furat, delapidat resursele și economia României în perioada comunistă inventând companii imense, ceea ce fac corporațiile în România. Este același lucru pe care l-au făcut sovieticii românilor. COFCO, trader uriaș de cereale chinez în România. Din 2005 până în 2020 a rulat o cifră de afaceri de aproximativ 21 miliarde de lei. Profit declarat în acești 15 ani? Aproximativ 72 de milioane de lei, adică procent de 0,34%.”
Pierderile declarate de marile companii internaționale
Mihalcea detaliază activitatea altor corporații, precum AMEROPA și BUNGE, care, în ciuda rulajului de miliarde de lei, au raportat profituri extrem de mici sau chiar pierderi. Aceste date ridică semne de întrebare în legătură cu practicile fiscale și veridicitatea raportărilor financiare.
” AMEROPA, companie din Elveția cu activitate în comerțul de cereale românești. Din 2005, până în 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de 25 miliarde de lei, profit declarat de aproximativ 214 milioane de lei, adică un procent de 0,87%. Care este media de angajați la un asemenea rulaj de miliarde? Aproximativ 50-80 de angajați declarați. BUNGE, companie cu acțiune pe întreaga piață românească. Din 2005 până în 2020 a rulat o cifră de afaceri de 20 de miliarde de lei, care este profitul declarat? Aproximativ minus 1 miliard de lei, adică un procent de minus 4,69%. Dumneavoastră realizați gravitatea? Adică toate aceste corporații care au puterea cerealelor României, din acte lucrează pe pierdere. Haideți să verificăm și cifra de afaceri din 2020 a traderului de cereale BUNGE, 1,940 miliarde de lei, profit declarat de minus 72 de milioane de lei, în 2019 același scenariu practicat. Cifră de afaceri de 1,854 milioane de lei și un profit de minus 48 milioane de lei.”
Soluțiile propuse pentru o reglementare inteligentă
În concluzie, Mihalcea propune soluții pentru a îmbunătăți situația fără a recurge la măsuri drastice, precum plecarea corporațiilor sau instigarea la proteste. El subliniază necesitatea impunerii unor standarde similare celor occidentale, pentru a reglementa activitățile economice și fiscale într-un mod mai eficient și transparent. Totodată, critică optimizarea fiscală, pe care o consideră o formă de „furt legal”, și cere ca cei responsabili să fie trași la răspundere.
” Ce este de făcut politic la o asemenea crimă a agriculturii românești? Să plece aceste companii? Să agităm lumea în stradă și să facem anarhie? NU! Inteligent e să le spunem să stea aici, doar că facem lucrurile puțin diferit. Invoc ridicarea la standardele pe care alte țări Occidentale le practică. Nu trebuie să plece din țară aceste companii. Nu ieșirea din UE, nu ieșirea de sub tutela UE, ci instituirea bunelor practici ne trebuie. Aceasta este inteligență și abordare diplomatică. Nu trebuie să urle nimeni în piață că acela e doar show! În plus, când vom vedea la pușcărie câțiva corporatiști din big four pentru consultanță așa zisă de optimizare fiscală, adică furt legal al statului, atunci se va trage o linie roșie care va delimita până unde poți întinde coarda optimizării fiscale. […] Aceste firme șantajează statul spunând că fără ele balanța deficitului la export va prejudicia imaginea României și raportul bugetar anual. […] În 15 ani CSAT nu a dat public nicio importanță delapidării economiei într-un asemenea hal, la prima vedere legal. Asta face parte tot din tratatul strategic?”
Marja de profit net variază semnificativ de la o industrie la alta și depinde de factori precum costurile operaționale, concurența și specificul pieței. În general, marjele de profit net acceptabile pentru domeniul de mai sus este de 5-10% din cifra de afaceri. Companiile sănătoase tind să aibă marje de profit net între 5% și 20%, în funcție de sector. Aceste companii menționate mai sus, nu numai că nu au o marjă de profit minimală ci lucrează de atâția ani doar pe pierderi, iar acest lucru înseamnă că undeva există o problemă legală. În alte cuvinte, cui i-ar conveni să țină o companie pentru 15 ani dacă acea companie este doar pe pierderi?
Doar cele agricole? Colonia este jefuita de tot ce are.