Prima pagină » Magazin » Cum stiu daca tensiunea mea este prea mare ?
Cum stiu daca tensiunea mea este prea mare ?

Cum stiu daca tensiunea mea este prea mare ?

04 iul. 2011, 20:37,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:227896;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Tensiunea (presiunea) masoara nivelul presiunii sangelui în artere – prima valoare înregistreaza presiunea sangelui atunci cand muschiul cardiac evacueaza sangele din inima – aceasta se numeste presiune sistolica. Cand inima se relaxeaza, ramane o presiune data de tonusul arterial – acest lucru este denumit presiune diastolica. Nivelul normal al tensiunii arteriale este de aproximativ 120 mmHg (sistolica) si 80 mmHg (diastolica). Aceste valori pot varia odata cu varsta, dar sunt dependente de starea dumneavoastra generala sau de activitatea fizica. Daca vi s-a comunicat ca tensiunea dumneavoastra este mai mare de 140 cu 90, trebuie sa discutati acest lucru cu medicul de familie. Singura modalitate sa aflati daca tensiunea dumneavoastra este mare sau nu, este sa o masurati – tensiunea arteriala variaza cu varsta si depinde de cat de activi sunteti înainte de masuratoare. Daca sunteti nervos si anxios, rezultatul poate fi mai mare decat în mod normal. O valoare crescuta nu înseamna obligatoriu ca aveti probleme serioase cu tensiunea – doctorul dumneavoastra trebuie sa va verifice tensiunea arteriala de cateva ori înainte de a decide daca nivelul tensiunii este mai mare decat limita normala pentru varsta pe care o aveti.

Si daca am tensiunea arteriala crescuta?

O persoana cu tensiune arteriala ridicata se simte bine, arata bine si rar are simptome. Totusi, tensiunea ridicata face atat inima, cat si arterele sa lucreze din greu, ceea ce le cauzeaza probleme pe parcursul anilor. Acest lucru poate duce la complicatii si chiar la decesul pacientului. Medicul poate recomanda urmatoarele modificari ale stilului de viata: oprirea fumatului, efectuarea zilnica a exercitiilor fizice si o alimentatie echilibrata. Aceste recomandari pot fi suficiente pentru a mentine tensiunea arteriala la un nivel rezonabil. Alte persoane pot fi, însa, nevoite sa ia tratament. Numarul si tipul de medicamente variaza de la o persoana la alta si depinde de modul în care nivelul tensiunii arteriale raspunde la tratament. Daca v-a fost prescrisa medicatie pentru tensiune arteriala crescuta, va trebui sa o luati pe tot parcursul vietii – doar astfel riscul unui accident vascular cerebral sau infarct miocardic este redus foarte mult. Medicatia care scade tensiunea arteriala previne, de fapt, îmbatranirea precoce a inimii si a vaselor de sange.

Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale?

De cele mai multe ori nu gasim o cauza a hipertensiunii arteriale – o serie de factori se combina pentru a creste tensiunea arteriala, iar hipertensiunea arteriala are tendinta de a merge din generatie în generatie. Doar în aproximativ 5% din cazuri exista o cauza – de cele mai multe ori aceasta tine de functia inadecvata a rinichilor. Pe de alta parte, excesul de greutate, consumul ridicat de alcool, excesul de sodiu (gasit în sare) si lipsa alimentatiei bogate în fructe si legume pot duce la o crestere a tensiunii arteriale.

Ce pot face pentru a reduce tensiunea arteriala?

Un stil de viata sanatos poate ajuta la mentinerea tensiunii arteriale la un nivel scazut. Acest lucru este deosebit de important, daca vi s-a spus ca aveti hipertensiune arteriala. Pastrati greutatea la un nivel care este potrivit pentru înaltimea si constitutia dumneavoastra. Mancati sare mai putina si mai multe fructe si legume. Sodiul din sare este asociat cu tensiunea arteriala crescuta. Sarea de mare, sarea iodata, toate contin sodiu si au acelasi efect asupra sanatatii dumneavoastra ca sarea din mesele gatite. Pentru a va asigura ca tensiunea arteriala ramane la un nivel sanatos, reduceti cantitatea de sare pe care o adaugati la produsele alimentare la o masa si mancati alimente mai putine de genul celor fast-food. Includeti mai multe legume proaspete, fructe si cereale integrale în dieta dumneavoastra.

Beti mai putin alcool

Cantitatile mici de alcool pot oferi o anumita protectie împotriva bolilor de inima, cantitatile mari de alcool va pot creste tensiunea arteriala (pe langa afectarea ficatului si a inimii). Daca aveti tendinta de a bea alcool, esalonati cantitatea de bautura pe saptamana, pastrati cateva zile fara alcool si nu beti mai mult decat este recomandat în limitele superioare: pentru barbati – 14 bauturi standard într-o saptamana; pentru femei – 7 bauturi standard într-o saptamana. Ce înseamna o bautura standard (10 grame de alcool)? O bere mica (330 ml); Un pahar mic de vin (150 ml); Un pahar mic (50ml) de bauturi spirtoase (whisky, votca sau gin). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`