Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cum știu dacă am boala Crohn?
Cum știu dacă am boala Crohn?

Cum știu dacă am boala Crohn?

31 dec. 2020, 08:15,
în Sanatate

Dureri de stomac, diaree, scădere în greutate, febră. Ar putea fi boala Crohn. Cum să diagnosticați această inflamație cronică a intestinului? Ce examene sunt prescrise? Cum știu dacă am boala Crohn?

Boala Crohn afectează aproximativ 5 din 100.000 de persoane. Această inflamație cronică a intestinului (IBD) apare de obicei între 20 și 30 de ani.

„Simptomele bolii Crohn sunt foarte banale. Acest lucru explică de ce boala rămâne nerecunoscută și diagnosticată greșit”, explică dr. Denis Constantini, gastroenterolog și hepatolog în Corbeil-Essonne (Ile-de-France), potrivit Sante Magazine.

Diagnosticul se face cel mai adesea în timpul unei crize, cu simptome sugestive ale bolii, cum ar fi dureri de stomac, diaree cronică (mai mult de două săptămâni), pierderea în greutate, fisuri și/sau fistule în organele sistemul digestiv, febra.

Cum știu dacă am boala Crohn? Teste necesare pentru diagnosticul bolii Crohn

„Diagnosticul se bazează pe o combinație de mai multe criterii: clinice, biologice și endoscopice”, continuă dr. Constantini. Nu există un singur test pentru a diagnostica boala Crohn.

Evaluarea biologică face posibilă depistarea unui sindrom inflamator, identificarea anemiei sau a deficiențelor nutriționale. Testele de scaun exclud o infecție intestinală.

Endoscopia digestivă, în special colonoscopia, este examenul principal în stabilirea diagnosticului. Obiectivul său: examinarea sistemului digestiv (rect, colon, ileon (partea terminală a intestinului subțire). Aceste regiuni sunt, în general, locul afectării digestive cauzate de boala Crohn. În plus, colonoscopia permite prelevarea de probe din mucoasa digestivă, care uneori poate fi suplimentată prin gastroscopie, pentru a observa esofagul, stomacul și duodenul.

RMN-ul intestinului subțire poate fi folosit pentru a explora întregul intestin subțire, pentru a căuta fistule sau stenoze (îngustare).

O altă alternativă când nu se găsește nicio leziune, dar persistă îndoiala de diagnostic: capsula video, o capsulă de mărimea unei tablete care conține o cameră mică, care trebuie înghițită. Aceasta colectează și transmite imagini ale întregului intestin subțire către un sistem de procesare computerizată. Permite detectarea leziunilor superficiale slab observate la RMN.

Examinări suplimentare în anumite cazuri

Anumite simptome (anemie, retard de creștere, inflamație a ochiului, artrită, eritem nodos, inflamație a pielii etc.) necesită examinări suplimentare pentru a confirma o manifestare extradigestivă a bolii Crohn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *