Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cum stii daca este o vanataie sau un cheag de sange
Cum stii daca este o vanataie sau un cheag de sange

Cum stii daca este o vanataie sau un cheag de sange

10 mai 2019, 03:08,
BZI.ro, în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:86491;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Cheagurile de sange si vanataile afecteaza vasele de sange, dar au unele diferente semnificative. O vanataie este o marca notabila pe piele care, in general, se rezolva in timp. Un cheag de sange este o coloana de sange care s-a format in tesut mai adanc sau intr-un vas de sange si este rar vizibil. O vanataie se formeaza adesea in timp ce stratul exterior al pielii este inca intact si isi schimba culoarea straturilor vizibile ale pielii. Schimbarea culorii pielii se produce pe masura ce vanataia incepe sa se vindece. Cheagurile de sange pot, de asemenea, sa rezulte din deteriorarea unui vas de sange. Atunci cand apare o vatamare a unui vas de sange, cum ar fi daunele cauzate de o taietura sau un impact dintr-un obiect contondent, sangele scapa din vasul de sange si in tesutul din jurul acestuia. Formeaza o colectie de sange care adesea formeaza cheaguri, care se numeste hematom.

Un cheag de sange poate aparea si in interiorul unui vas de sange, caz in care doctorii il vor numi un tromb. O problema de coagulare a sangelui in organism poate fi uneori cauza. In alte cazuri, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si alte afectiuni pot deteriora mucoasa vasului de sange, ducand la formarea de trombi. Vanataile si cheagurile de sange pot fi rezultatul afectarii vaselor de sange. Cu toate acestea, cauzele si simptomele pot varia.

Cauzele vanatailor si ale cheagurilor de sange. O vanataie se poate forma dupa contactul dur cu un obiect, cadere sau o fractura. Aceste tipuri de leziuni pot provoca ruperea vaselor de sange din piele. Vanataile pot sa apara oriunde pe piele. spectul albastru, violet, negru al unei vanatai provine din lipsa de oxigen din sangele prin sub piele. Cheagurile de sange fac parte din procesul natural de vindecare dupa o leziune. Deteriorarea unei zone provoaca coagulantele din sange numite trombocite pentru a se colecta si se strange impreuna langa rana, ceea ce ajuta la oprirea sangerarii. Cheagurile mici sunt normale si dispar pe cont propriu. Cu toate acestea, unele cheaguri de sange devin mai mari decat este necesar sau se formeaza in locuri unde nu exista leziuni. Cheagurile de sange se pot forma pe cont propriu intr-un vas de sange din cauza hipercoagularii, care necesita tratament medical.

Simptomele vanatailor si ale cheagurilor de sange. Multe dintre simptomele vanatailor si ale cheagurilor de sange pot fi destul de similare, dar anumite tipuri de cheaguri pot provoca efecte mult mai grave. Locul vanataii va aparea rosiatic la inceput, apoi se va transforma intr-o culoare albastru inchis, violet sau negru in primele cateva ore pana la zile. O vanataie isi va schimba culoarea pe masura ce se vindeca, de obicei, devine mai galbena pana cand se estompeaza complet. Vanataile pot fi dureroase la atingere pe masura ce se vindeca. Pe masura ce semnul de vanataie se estompeaza, durerea tinde sa se diminueze si ea. Cheagurile de sange din tesuturile adanci sau hematomele nu urmeaza un model exact pe masura ce se vindeca, dar pot provoca simptome diferite in functie de locul in care se afla in organism si de tesuturile pe care le afecteaza.

Hematomii mari care apar in muschi sau organe necesita adesea tratament medical. Cheagurile de sange din interiorul vaselor de sange pot bloca fluxul de sange si oxigen in parti ale tesutului. Aceasta obstructie poate pune viata in pericol deoarece poate provoca leziuni grave sau moartea celulelor. Cateva exemple de conditii severe pe care le poate provoca un tromb includ: accident vascular cerebral – un cheag de sange in oricare dintre artere care merg la creier sau chiar in creier; infarct – un cheag de sange intr-o artera a inimii; embolie pulmonara – un cheag de sange intr-o artera a plamanului; ischemie mezenterica – un cheag de sange intr-o artera la intestine; tromboza venoasa profunda (TVP) – un cheag de sange in orice vena adanca, cel mai frecvent in picior.

Simptomele unui tromb variaza in functie de organul si tesutul pe care il afecteaza si pot include: vorbire dezarticulata, amorteala sau slabiciune pe o parte a corpului, care sunt semne de un accident vascular cerebral, dureri in piept si dificultati de respiratie, care pot semnifica un atac de cord sau o embolie pulmonara, dureri abdominale, febra si sange in scaun, care sunt semne de ischemie mezenterica, durere si umflarea piciorului, care sunt semne ale TVP. Oricine crede ca simte simptomele unui tromb trebuie sa solicite asistenta medicala imediata. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *