O alergie alimentară este o reacție anormală, exagerată și excesivă a sistemului imunitar față de antigene oxogene care de altfel sunt tolerate bine de mai toată lumea. Cam 4% din adulți ajung să dezvolte reacții adverse la mâncare sau alimente.
Alergia alimentară apare atunci când în corpul nostru apare un răspuns imunitar exagerat la anumite alimente sau ingrediente din mâncare. Putem avea reacții adverse la lapte, ouă, unt de arahide, pește, fructe de mare, soia. Practic este o reacție extrem de puternică din partea sistemului imunitar la proteine din alimente specifice, reacție numită reacție alergică.
Cum știi că suferi de o alergie alimentară
Cauzele alergiilor alimentare sunt văzute drept cauze ereditare, asta înseamnă că se transmit în familie. Dacă ai eczeme mereu, s-ar putea să te trezești și cu alergii alimentare severe.
Primele simptome ale alergiilor apar cam în două ore de la ingerarea alimentelor care stau la baza lor. Simptomatologia paote fi una ușoară până la severă, adică iritații la nivelul pielii, inflamații la nivelul pleoapelor, buzelor, senzație de mâncărime în gât, gură, limbă inflamată, răgușeală și dificultăți de înghițire.
Diagnosticarea alergiilor alimentare este destul de simplă pentru că reacțiile alergice sunt cam la fel în funcție de tipul de aliment ce le determină. Se va măsura reacția la nivelul pielii cu substanțe specifice, se va folosi și testarea RAST, anticorpii alergenici din organism fiind testați. Se mai folosește și dieta de eliminare, ca să vezi ce reacție are organismul dacă nu mai consumi anumite alimente două săptămâni.
Prevenirea alergiilor alimentare este imposibilă de multe ori, după cum sunt și anumite boli. Ce poți face este să te ferești de alimentele care știi că ar putea declanșa alergiile, să te testezi frecvent pe măsură ce înaintezi în viață și să renunți să mănânci un anumit aliment dacă vezi că apar reacții alergice ușoare. Plus că vă va ajuta mult să citești etichetele la toate produsele și să vezi ce fel de alergeni pot conține ca să te ferești de ele.
Cum se tratează această alergie
Dacă suferi de o alergie alimentară, nu există un tratament care să o îndepărteze complet. Copii pot scăpa de alergiile alimentare pe măsură ce cresc, însă există și anumite alergii care persistă toată viața. În acest caz, pentru a gestiona alergia și pentru a evita o reacție alergică, va trebuie să eviți alimentul în cauză, după cum trebuie evitat și consumul de alcool zilnic.
În funcție de gravitatea condiției, medicul tău poate prescrie anumite medicamente care să te ajute în caz de urgență, spre exemplu antihistaminice pentru reacții alergice minore și auto-injectoare pentru reacții alergice severe.
În cazul copiilor care suferă de alergii la alune există anumite terapii imunosupresoare care pot contribui la reducerea sensibilității. Chiar și așa, copiii alergici la alune trebuie să le evite.
S-a demonstrat științific faptul că expunerea timpurie la alune duce la un risc mai mic de a dezvolta alergie la acest aliment. Cu toate acestea, înainte de a introduce în alimentația copilului tău orice fel de aliment cu potențial alergenic, discută cu medicul tău și urmează exclusiv recomandările unui specialist.
Dacă deja știi că ai o alergie alimentară, cea mai bună metodă de a preveni o reacție alergică este prin evitarea alimentului respectiv.