Prima pagină » Sanatate » Cum știi că suferi de o alergie alimentară. Primele simptome și la ce trebuie să fim atenți

Cum știi că suferi de o alergie alimentară. Primele simptome și la ce trebuie să fim atenți

16 sept. 2024, 15:45,
în Sanatate

O alergie alimentară este o reacție anormală, exagerată și excesivă a sistemului imunitar față de antigene oxogene care de altfel sunt tolerate bine de mai toată lumea. Cam 4% din adulți ajung să dezvolte reacții adverse la mâncare sau alimente.

Alergia alimentară apare atunci când în corpul nostru apare un răspuns imunitar exagerat la anumite alimente sau ingrediente din mâncare. Putem avea reacții adverse la lapte, ouă, unt de arahide, pește, fructe de mare, soia. Practic este o reacție extrem de puternică din partea sistemului imunitar la proteine din alimente specifice, reacție numită reacție alergică.

Cum știi că suferi de o alergie alimentară

Cauzele alergiilor alimentare sunt văzute drept cauze ereditare, asta înseamnă că se transmit în familie. Dacă ai eczeme mereu, s-ar putea să te trezești și cu alergii alimentare severe.

Primele simptome ale alergiilor apar cam în două ore de la ingerarea alimentelor care stau la baza lor. Simptomatologia paote fi una ușoară până la severă, adică iritații la nivelul pielii, inflamații la nivelul pleoapelor, buzelor, senzație de mâncărime în gât, gură, limbă inflamată, răgușeală și dificultăți de înghițire.

Diagnosticarea alergiilor alimentare este destul de simplă pentru că reacțiile alergice sunt cam la fel în funcție de tipul de aliment ce le determină. Se va măsura reacția la nivelul pielii cu substanțe specifice, se va folosi și testarea RAST, anticorpii alergenici din organism fiind testați. Se mai folosește și dieta de eliminare, ca să vezi ce reacție are organismul dacă nu mai consumi anumite alimente două săptămâni.

Prevenirea alergiilor alimentare este imposibilă de multe ori, după cum sunt și anumite boli. Ce poți face este să te ferești de alimentele care știi că ar putea declanșa alergiile, să te testezi frecvent pe măsură ce înaintezi în viață și să renunți să mănânci un anumit aliment dacă vezi că apar reacții alergice ușoare. Plus că vă va ajuta mult să citești etichetele la toate produsele și să vezi ce fel de alergeni pot conține ca să te ferești de ele.

Cum se tratează această alergie

Dacă suferi de o alergie alimentară, nu există un tratament care să o îndepărteze complet. Copii pot scăpa de alergiile alimentare pe măsură ce cresc, însă există și anumite alergii care persistă toată viața. În acest caz, pentru a gestiona alergia și pentru a evita o reacție alergică, va trebuie să eviți alimentul în cauză, după cum trebuie evitat și consumul de alcool zilnic.

În funcție de gravitatea condiției, medicul tău poate prescrie anumite medicamente care să te ajute în caz de urgență, spre exemplu antihistaminice pentru reacții alergice minore și auto-injectoare pentru reacții alergice severe.

În cazul copiilor care suferă de alergii la alune există anumite terapii imunosupresoare care pot contribui la reducerea sensibilității. Chiar și așa, copiii alergici la alune trebuie să le evite.

S-a demonstrat științific faptul că expunerea timpurie la alune duce la un risc mai mic de a dezvolta alergie la acest aliment. Cu toate acestea, înainte de a introduce în alimentația copilului tău orice fel de aliment cu potențial alergenic, discută cu medicul tău și urmează exclusiv recomandările unui specialist.

Dacă deja știi că ai o alergie alimentară, cea mai bună metodă de a preveni o reacție alergică este prin evitarea alimentului respectiv.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Răsturnare de situaţie în cazul bebeluşului răpit de la Maternitatea din Bacău. Poliţiştii iau în calcul o nouă pistă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Stațiunea-minune din România, unde se tratau conții maghiari. Abandonată de comuniști, a fost resuscitată de un tânăr român
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Miliardarul român îi sfidează pe Trump și Putin și anunță că România e pregătită de război cu Rusia
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 aprilie 2025
28 aprilie 2025