Ciroza la ficat este un diagnostic îngrijorător pentru orice pacient, fiind considerată o boală gravă care poate fi determinată de mai multe tipuri de boli hepatice și de afecțiuni de tipul hepatitei sau al alcoolismului.
Ciroza la ficat apare atunci când organul este afectat de un factor toxic, de tipul consumului exagerat de alcool, sau de o infecție, astfel că se activează procese regenerative complexe. Fapt pentru care, în timpul acestui proces se formează țesut cicatricial, care îngreunează tot mai mult funcționarea organului.
Cum știi că suferi de ciroză la ficat?
Ciroza este o afecțiune care afectează exclusiv ficatul, așa că expresia ciroza la ficat este pleonasm, deoarece nu există alt organ care să fie afectat de ciroză. Cu toate că termenul corect și eficient este ciroză, în continuarea articolului se va utiliza ciroză la ficat.
Ciroza reprezintă înlocuirea țesutului hepatic sănătos cu țesut cicatricial, nefuncțional. Aceasta este considerată o boală gravă, care poate fi determiată de multe tipuri de boli hepatice și de afecțiuni de tipul hepatitei sau al alcoolismului. Afectarea hepatică determinată de ciroză la ficat este, în general, ireversibilă.
Pacienții nu manifestă simptome de la începutul debutului bolii, acesta fiind, de obicei, diagnosticată cu ocazia unui control medical periodic. De asemenea, în ciroză, simptomele nespecifice la debutul bolii nu sunt deloc neobișnuite.
Mulți pacienți se întreabă de unde știu că au probleme cu ficatul, ei bine, adevărul este că, în ciroza hepatică, simptomele evidente apar abia atunci când boala este destul de avansată, iar speranța de viață deja s-a diminuat considerabil.
Astfel că, printre simptome se numără oboseală cronică, sângerări și echimoze inexplicabile, pierderea apetitului, greață, edeme la nivelul picioarelor, scăderea inexplicabilă în greutate, prurit la nivel cutanat, icter, ascită, roșeața palmelor, absența menstruației, fără legătură cu menopauza, stări de greață.
În ciroza alcoolică ultima fază, simptomele sunt similare oricărui alt tip de ciroză hepatică decompensată. În ciroza hepatică, simptomele din ultima fază sunt reprezentate de ascită și de inhibiție centrală, astfel că, pacientul este pierdut, își pierde cunoștința și poate deveni comatos.
Cum să preveniți această afecțiune
Cel mai bun mod de a preveni ciroza legată de alcool este să beți în limitele recomandate. Astfel că, opriți imediat consumul de alcool dacă aveți ciroză legată de alcool. Consumul de alcool accelerează rata la care ciroza progresează, indiferent de cauză.
Se recomandă și o alimentație sănătoasă, bogată pe fructe și legume, menținerea unei greutăți sănătoase și reducerea riscului de îmbolnăvire cu virus hepatic. Și se recomandă să faceți cât mai repede un RMN, pentru că prin acesta se poate diagnostica această boală.
Ciroza hepatică este o afecțiune cronică a cărei evoluție poate fi încetinită prin adoptarea unui stil de viață adecvat, monitorizare medicală regulată și tratament strict. Speranța de viață depinde mult de momentul diagnosticării, de respectarea măsurilor menționate și de etiologia bolii. Transplantul hepatic poate reprezenta ultima soluție, pentru anumiți pacienți.
Procesul de evoluție al cirozei este unul îndelungat, durând ani sau zeci de ani, în general între 5 și 30 e ani, și evoluează de la o formă de hepatită acută către cronicizare și în final spre ciroză.
Existența unor leziuni necrotice și inflamatorii este urmată de apariția progresivă a fibrozei, sub forma unor benzi de colagen, care înlocuiesc arhitectura normală a ficatului, cu tendință de regenerare hepatică, prin formarea unor noduli de regenerare. Complicațiile cirozei la ficat sunt numeroase, ducând în final la deces.