Prima pagină » Sanatate » Cum știi că ai splina mărită și care sunt cauzele

Cum știi că ai splina mărită și care sunt cauzele

23 sept. 2024, 13:40,
Redacția BZI în Sanatate

Splenomegalia sau splina mărită este o consecință a unei alte afecțiuni, nu o boală în sine. Infecțiile, anemia, afecțiunile ficatului sau anumite tipuri de cancer pot duce la creșterea în volum a acesteia. Dimensiunea normală nu este un standard, ci variază în funcție de înălțime, vârstă și sex.

Splina mărită înseamnă creșterea dimensiunilor și volumului acesteia. Multe probleme, de la infecții în corp și până la afecțiuni hepatice și cancer, pot fi explicația pentru creșterea în volum a acestui organ. Greutatea normală a acesteia, un organ situat în partea stângă, sub coaste, este în jur de 150 gr, iar diametrul cranio-caudal, adică de la cap la coadă este de 120 cm.

Splina mărită este o afecțiune de multe ori asimptomatică

Splina mărită este o afecțiune reprezentată de mărirea acesteia, care crește în dimensiune de la 180 – 200 de grame la 400 – 500 de grame. În astfel de cazuri, aceasta se poate simți la o simplă palpare abdominală.

Splina este un organ aflat în partea stângă a abdomenului, cântărește 180 – 200 de grame și are un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar, aceasta trimițând în situații speciale sânge în vasele sangvine, de exemplu în cazul hemoragiilor.

Splenomegalia este descoperită adesea în timpul unor teste de rutină, deoarece majoritatea pacienților nu prezintă simptome. Durerea prezentă în partea stângă a abdomenului este un simptom comun al splinei mărite, împreună cu senzația de plenitudine, chiar dacă pacientul a consumat o cantitate mică de alimente.

Pe lângă toate acestea, unii pacienți pot prezenta și semne precum oboseală nejustificată, hemoragii gingivale sau nazale, sughiț frecvent, apetit redus, mâncărimi ale pielii și infecții frecvente. Cele mai frecvente cauze ale măririi splinei includ anomalii ale sângelui, afecțiuni hepatice, infecții ale splinei.

În ceea ce privește anomaliile sângelui, ei bine, afecțiuni precum leucemia pot influența apariția splenomegaliei, se estimează ca aproximativ 64% din cazurile de splină mărită sunt cauzate de anomaliile sângelui.

Afecțiunile hepatice, adică ciroza sau hepatita pot cauza o presiune crescută în venele care alimentează ficatul, astfel splina poate fi afectată. Ca urmare, aceasta începe să se mărească, caz în care poți încerca câteva rețete sănătoase și rapide.

Deoarece splina este un factor-cheie al sistemului imunitar, așadar, vorbim despre infecții precum mononucleoza, tuberculoza, endocardita infecțioasă sau SIDA pot determina mărirea acesteia.

Cum funcționează acest organ

Splina se află sub cutia toracică, lângă stomac, pe partea stângă a abdomenului. Este un organ moale, spongios, care îndeplinește mai multe sarcini. Spre exemplu filtrează și distruge celulele sangvine îmbătrânite; previne infecția prin producerea de celule albe în sânge și acționează ca o primă linie de apărare împotriva organismelor ce pot cauza boli sau infecții; depozitează celulele roșii din sânge și trombocitele, care ajută la formarea cheagurilor de sânge și oprirea hemoragiilor.

O splină mărită afectează fiecare dintre aceste funcții vitale și devine periculos. Pe măsură ce splina crește, aceasta filtrează celulele roșii normale din sânge, dar și pe cele anormale, readucând numărul de celule sănătoase din fluxul sangvin.

De asemenea, poate reține prea multe trombocite. Excesul de celule roșii din sânge și trombocite poate afecta funcționarea normală a splinei.

Orice persoană, indiferent de vârstă, se pot confrunta cu splina mărită, însă specialiștii au identificat anumite grupuri de risc precum copiii și tinerii cu infecții precum mononucleoza, pacineții cu bolile Gaucher și Niemann-Pick, persoanele care locuiesc sau călătoresc în zone în care malaria este frecventă.

Specialiștii recomandă pacienților care suferă de splină mărită să evite sporturile de contact și să poarte în permanență centura de siguranță, pentru că, în cazul unui accident, aceasta va proteja splina precum și alte organe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 ianuarie 2025
07 ianuarie 2025