Prima pagină » Sanatate » Cum știi că ai intrat în starea de cetoză? Iată ce teste trebuie să faci

Cum știi că ai intrat în starea de cetoză? Iată ce teste trebuie să faci

13 ian. 2022, 13:51,
în Sanatate

Intrarea în stare de cetoză și menținerea acestei stări metabolice reprezintă cheia pentru dieta keto. Iată ce teste trebuie să faci, pentru a fi sigur că ai ajuns la cetoză.

Dieta ketogenică (sau dieta keto) este un regim moderat în ceea ce priveşte proteinele, sărac în carbohidraţi şi bogat în grăsimi sănătoase. Scopul acesteia este de a stimula metabolismul și de a arde mai multe grăsimi. Secretul constă în menținerea stării de cetoză pentru o perioadă mai lungă de timp. La această stare se poate ajunge, în condiții de siguranță, consumând maximum 20-30 de grame de carbohidrați pe zi. Dar cum știi că ai ajuns la cetoză, starea în care corpul tău a trecut de la utilizarea glucozei la cetone (elemente produse prin descompunerea grăsimilor)? Foarte simplu! Prin realizarea unor teste care, în realitate, sunt destinate persoanelor care suferă de diabet.

Afli dacă ai ajuns în starea de cetoză printr-un test simplu. Cum se realizează corect

Testele de cetoză măsoară acetoacetatul (un tip de cetonă), care este un excretat neutilizat în urină. Pot fi utilizate așa-numitele benzi de testare pentru cetoză, care se găsesc în farmacii. Tot ce trebuie să faci este să introduci o astfel de bandă, într-un recipient în care se află urină, pentru 20 de secunde. În acest fel, banda se va decolora, iar nuanța rezultată va arăta cât de mare este valoarea cetonică. Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât mai multe corpuri cetonice sunt în urină.

Un dezavantaj al acestor benzi este că măsoară doar acetoacetatul, nu și beta-hidroxibutiratul, o altă formă de cetonă produsă de organism. De asemenea, benzile nu indică și calitatea cetozei. În plus, dacă nu consumi suficiente lichide, acest lucru poate afecta concentrația de cetone din urină, fapt ce generează rezultate incorecte.

benzi pentru determinarea cetozei

Tot ce trebuie să faci este să introduci o astfel de bandă, într-un recipient în care se află urină, pentru 20 de secunde.

O altă metodă de a afla dacă ai ajuns în starea de cetoză este testul de repirație. Acesta se poate realiza cu ajutorul unui aparat, care îți analizează cantitatea de cetone din organism. În timpul testului, trebuie să sufli în dispozitiv pentru 30 de secunde, după care îți va fi determinat metabolismul cetonic individual. Când corpul tău este în cetoză, dispozitivul va afișa valori de peste 75, ceea ce indică un metabolism cetonic foarte bun. Avantajul unui astfel de dispozitiv este că nu trebuie să cumperi teste pentru determinarea cetozei. În schimb, costul acestuia este semnificativ mai mare, spre deosebire de cel al benzilor menționate anterior.

aparat de suflat pentru determinarea cetozei

O altă metodă de a afla dacă ai ajuns în starea de cetoză este testul de repirație.

Cetonele pot fi măsurate și cu ajutorul sângelui. Pentru a realiza un astfel de test, ai nevoie de un glucometru, care să aibă o măsurare integrată a cetonei. Măsurarea în acest mod este ideală pentru persoanele care sunt foarte stricte în ceea ce privește dieta. Un dispozitiv de acest fel măsoară atât acetoacetatul, cât și beta-hidroxibutiratul. Tot ce trebuie să faci este să te înțepi într-un deget, pentru a extrage o picătură de sânge, pe care să o așezi pe banda de testare. Aceasta se introduce în aparat și afișează următoarele valori: 0,5 mmol – ușoară cetoză și 1,0-3,0 mmol – cetoză ideală.

Dispozitivul poate fi achiziționat din farmacii sau de pe internet. Chiar dacă această metodă nu este dureroasă, multe persoane se tem să apeleze la ea. Astfel că, dacă te temi să îți vezi propriul sânge, alege o altă metodă, dar ține cont că aceasta este cea mai eficientă.

aparata pentru determinarea cetozei din sânge

Cetonele pot fi măsurate și cu ajutorul sângelui.

Important de precizat este că starea de cetoză poate fi determinată și în funcție de modul în care te simți.

Cum știi că ai intrat în starea de cetoză?

Poți ști că ai intrat în starea de cetoză doar observându-ți corpul, dar fără a avea la îndemână date exacte.

În primele zile, când ai evitat să mănânci alimente ce conțin carbohidrați, s-ar putea să te simți obosit și deshidratat. Mai mult, pot să apară și durerile de cap.

Din fericire, aceste simptome persistă doar câteva zile. Ele dispar imediat ce corpul tău s-a obișnuit cu schimbarea. Ulterior, organismul se va folosi de grăsime, ca principală sursă de energie.

În momentul în care simptomele s-au diminuat, te vei simți mult mai energic, iar kilogramele în exces încep să dispară.

Dacă nu observi schimbări în ceea ce privește greutatea ta, trebuie să reduci, în continuare, carbohidrații. Totodată, dacă te afli în starea de cetoză pentru o perioadă mai lungă de timp, înlocuiește benzile de testare cu metode mai precise.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Ce au descoperit medicii la autopsia lui Emanuel, medicul de 28 ani găsit mort în locuința sa. Care ar fi cauza morții
observatornews.ro
Brânza de oaie "din Sibiu", dusă la analize. Rezultatele şocante, arătate apoi producătorilor
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Temperaturi de necrezut. Primăvara revine în România
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Vine vara în România, vor fi peste 28 de grade Celsius. ANM anunţă vreme ciudată în următoarea lună
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA momentului în showbiz! S-au împăcat! După ce s-au certat la TV, au decis să uite tot, în Postul Paștelui: Am vorbit pe cameră
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`