Prima pagină » Local » Cum si pe cati bani s-au impartit fondurile de vanatoare din judet
Cum si pe cati bani s-au impartit fondurile de vanatoare din judet

Cum si pe cati bani s-au impartit fondurile de vanatoare din judet

03 nov. 2011, 20:46,
Ionut Craciun în Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:250322;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Fondurile de vanatoare din Iasi au fost adjudecate pe sume de aproape 10 ori mai mari decat valorile de pornire a licitatiilor @ Asociatiile de vanatori si de pescari sportivi din judet s-au intrecut in oferte la ultima licitatie organizata de Ministerul Mediului si Padurilor pentru fondurile Tatarusi, Motca, Bahlui, Turia Perieni si Cornesti

Asociatiile de vanatori si pescari sportivi (AVPS) din judetul Iasi au participat recent la o licitatie in care au fost scoase spre folosinta cinci fonduri cinegetice de vanatoare pe o perioada de 10 ani. La procedura au luat parte asociatiile AJVPS, LR Hunters, Lupul Horodnic, Valea lui David, Paraul Negru, Diana, Doi Ursi, Cotnari si Directia Silvica Iasi. Fondul de vanatoare care a avut cea mai mare valoare de pornire este fondul Bahlui, pentru care Ministerul Mediului si Padurilor a impus un pret de pornire de 3.973 euro. AVPS LR Hunters din Iasi a castigat administrarea acestui fond pentru 34.566 euro, depasind ofertele venite din partea altor trei asociatii de profil (AVP Lupul Horodnic, Cotnari si Paraul Negru). 

Celelalte patru fonduri au fost, de asemenea, adjudecate pe sume considerabile. Astfel, fondurile Motca si Tatarusi i-au costat 18.354, respectiv 17.783 euro pe cei de la AJVPS Iasi (pornind de la 3.058, respectiv 2.735 euro). Nici Turia-Perieni nu a fost o achizitie ieftina, costandu-i aproape 16.000 euro pe vanatorii de la AVPS Lupul Horodnic, din Suceava. Tariful de pornire era in acest caz de 2.579 euro. Cel mai ieftin fond cinegetic licitat a avut oferta minima impusa de 1.832 euro, dar a fost adjudecat de AVPS Valea lui David, pe 8.431 euro.

Peste 1.000 de vanatori cu dare de mana

Vanatul legal
in Iasi nu e la indemana oricui, intrucat cheltuielile anuale pentru aceasta pasiune se pot ridica la cateva mii de lei. De exemplu, membrii AJVPS Iasi cotizeaza la asociatie cu sume intre 1.200 si 1.500 lei in fiecare an. Grupul de vanatori are 36 de membri. Ei, prin intermediul asociatiei pe care o reprezinta, au acces la cele 27 de fonduri de vanatoare pe care aceasta le-a contractat in ultima vreme. Costul pentru cumpararea celor 27 de fonduri ale AJPS Iasi depaseste 100.000 euro.

Ultimele doua achizitii ale AJVPS Iasi, Tatarusi si Motca, au suprafete de 8, respectiv 11 mii de hectare. Acestea sunt acoperite in proportie de 75-80 la suta de paduri, in care vanatorii sportivi au la dispozitie atat vanat mic, precum iepuri sau fazani, cat si vanat mare, caprioare, mistreti, cerbi.

Membrii asociatiilor de vanatoare din Iasi sunt oameni cu o stare materiala buna, in mare parte oameni de afaceri. Printre acestia se mai numara medici, profesori sau oameni politici. Gabriel Surdu, in afara de faptul ca este un cunoscut on de afaceri si politician, are si functia de presedinte al AJVPS Iasi, iar omul de afaceri Giani Canschi conduce AVPS LR Hunters.

Iasul, un judet cu potential mare de vanatoare

La nivelul judetului Iasi sunt inregistrate 55 de fonduri cinegetice de vanatoare, care cuprind suprafete de zeci de mii de hectare de padure cu vanat variat. Pentru a fi desfasurata legal, aceasta activitate este reglementata de Ministerul Mediului si Padurilor. Cotele de recolta pentru speciile de fauna de interes cinegetic la care vanatoarea este permisa au fost decise prin ordin de ministru, cu avizul Academiei Romane. Pe anul acesta, conform Ordinului 1384 din 11 mai, gestionarii din judet au cote stabilite precis pentru mai multe categorii de vanat. De exemplu, in toate fondurile din judet, Directia Silvica Iasi are o cota de 110 exemplare de capriori si cerbi, AJVPS Iasi – 96, AV Zimbrul Iasi – 22, in timp ce SV George Toparceanu are o cota de numai 10 exemplare pe patru fonduri gestionate.

La speciile mistret, iepure, fazan si potarniche, gestionarii de fonduri cinegetice din Iasi au pentru sezonul 2011-2012 cote mai mari, comparativ cu vanatul mare. Pe primul loc, ca numar de exemplare, se afla tot Directia Silvica Iasi, cu 220 de animale care pot fi vanate in mod legal, iar AJVPS Iasi are o cota de doua ori mai mica.

In privinta libertatii de a vana pasari pe cele 55 de fonduri din judet, legea stabileste un numar mult mai ridicat de exemplare. Vanatorii din Iasi pot impusca in sezon aproape 3.000 de ciori, 1.800 de lisite si 2.500 de rate.

Cotele de vanatoare pe specii de carnivore din Iasi erau, la data emiterii ordinului de ministru, de 962 de vulpi, 400 de dihori si 370 de nevastuici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`