Ventilația la cuptorul electric ajută la gătirea mult mai rapidă a anumitor alimente, de aceea este necesar să știm cum se folosește.
Ventilatorul influențează foarte mult procesul de gătire, unde dacă este folosit corect, face ca alimentele să fie gătite uniform, mai repede și cu un gust mai intens.
Cum se folosește ventilația la cuptorul electric?
Dacă vrei să folosești ventilația, este important să știi că există câteva mâncăruri care beneficiază cel mai mult de ea. De exemplu, este ideală pentru legume, pizza, tarte, pește, fructe de mare, fripturi și pui întreg, cozonaci, produse de patiserie și pentru prăjituri.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, este foarte important să preîncălzești cuptorul la temperatura corectă, să folosești tăvi perforate pentru o bună circulație a aerului, să nu supraîncarci cuptorul și să folosești funcția de ventilare pentru coacere rapidă. De asemenea, trebuie aleasă o temperatură adecvată pentru fiecare preparat și este necesar să se consulte manualul fiecărui cuptor, pentru instrucțiuni mai specifice.
Dacă gătești cu ventilație, asiguri o distribuție uniformă a căldurii, iar dacă gătești fără ventilație, alimentele se pot găti inegal. Pentru a menține ventilația eficientă, este necesar să se curețe regulat interiorul cuptorului și ventilatorul.
Când este folosită ventilația, trebuie să ajustezi fiecare rețetă, astfel încât să ții cont de temperatura uniformă și de timpul de gătire redus. În cele mai multe cazuri, se recomandă reducerea temperaturii indicată în rețetă cu aproximativ 20 de grade Celsius și verificarea stadiului de gătire mai devreme.
Ventilația este ideală pentru aproape toate tipurile de mâncare, însă este recomandat să fie evitată la preparatele foarte delicate, precum prăjiturile foarte fine.
Alte informații esențiale despre utilizarea sa
Prin menținerea unui flux constant de aer, aceasta funcție ajută la evaporarea rapidă a umidității, ce permite alimentelor să se rumenească uniform și să își păstreze structura. Pentru că aerul cald circula eficient, temperatura este una uniformă și constantă, ceea ce duce la o gătire mult mai rapidă a alimentelor, față de cuptoarele tradiționale.
Una dintre situațiile în care se folosește ventilația este gătirea diverselor tipuri de carne. Indiferent că vrei să faci un piept de pui crocant, pește proaspăt sau o friptură de vită, distribuirea uniformă a căldurii îți va garanta că fiecare este gătită la perfecție.
În ceea ce privește legumele și fructele de mare, acestea se pregătesc într-un mod perfect, conservându-și aromele naturale, prospețimea și intensificându-și gustul. Această funcție este ideală și pentru preparatele ce trebuie să aibă o textură crocantă, precum cartofii, legumele la grill și pizza cu crusta subțire.
De asemenea, când vorbim despre deserturi, folosirea acestei funcții se dovedește a fi secretul preparatelor perfecte. Indiferent despre ce desert vorbim, chiar dacă este o tartă, plăcintă, un biscuite, ecler sau un fursec, va fi copt foarte rapid și uniform, cu o crustă crocantă și un interior moale.
Chiar dacă mâncărurile preparate sunt acoperite de o folie sau de un capac, tot pot beneficia de ventilație și se vor găti mai repede.
Ventilația la cuptorul electric influențează în mod direct calitatea preparatelor realizate, de aceea este foarte important să știm cum se folosește.