De ce apar moliile în casă? Aceasta este o întrebare frecventă pentru mulți dintre noi, deoarece prezența lor poate provoca pagube semnificative și disconfort, toată lumea dorindu-și să scape cât mai repede de ele.
Răspunsul la întrebarea „de ce apar moliile în casă” este că există mai multe cauze care duc la apariția lor, însă puține persoane știu că și urmele de mâncare din casă favorizează apariția acestora.
De ce apar moliile în casă?
Moliile sunt o problemă deranjantă pentru oameni, însă care se rezolvă repede dacă eliminați toate condițiile care favorizează apariția lor și utilizați cele mai bune metode.
Moliile apar în aproape toate locuințele, mai ales în cazul persoanelor care stau la bloc. Materialele textile sunt o sursă de hrană pentru ele, motiv pentru care acesta este locul în care ajung cel mai des. Îndiferent dacă este vorba despre haine sau perdele, ele se transformă în adevărate ținte pentru molii.
Un alt tip de molii, sunt cele de bucătărie. Ele ajung cel mai des din exterior în bucătării dintr-un motiv simplu. Acestea sunt atrase de zone cu praf și de zonele murdare, motiv pentru care cele mai înguste zone din bucătărie sunt predispuse la aceste insecte.
Moliile vin în casă din cauza materialelor contaminate sau a mâncării uscate, astfel că trebuie să vă luați toate măsurile de precauție după ce ați venit din exterior.
Larvele moliei sunt mici de culoare albă, ele depun pânze în timp ce se hrănesc cu alimente. Larvele adulte au o lungime de aproximativ un cm și sunt de culoare gri cu aripi maro roșiatice.
Vestea bună este că acest dăunător nu provoacă boli, chiar dacă gătiți sau consumați din greșeală câteva larve. Veste proastă ar fi că moliile pot fi destul de greu de eradicat, mai ales dacă și-au încheiat ciclul de viață și s-au dispersat prin încăpere.
Trucuri prin care poți scăpa rapid de molii
Fie că atacă alimentele sau preferă substanțele organice din bumbac, lână sau blană, moliile pot fi stârpite ușor atunci când invadează casa. Prevenirea infestării cu molii începe prin verificarea în mod regulat a dulapurilor de haine și de alimente în vederea unei posibile invazii.
Substanțele chimice, cum ar fi naftalina sau dichlorvos și alte analogii cu un miros plăcut, sunt dăunătoare pentru sănătatea umană, în special pentru copii, femei gravide și mamele care alăptează, motiv pentru care puteți apela la câteva trucuri naturale.
Așadar o metodă prin care țineți insectelele la distanță este să turnați apă într-un bol cu săpun și să adăugați câteva picături de ulei esențial de lavandă asu brad alb. Apoi, cu o cârpă ștergeți bine cu apa parfumată fiecare raft, pereții dulapului pe toate laturile.
De asemenea, puneți pe rafturi, în saci cu haine, în buzunare și mâneci de paltoane, jachete și alte haine, pantogi, remedii ecologice care resping molia, precum fructe de castan, ramuri de brad alb, înfășurate într-un material de bumbac, lavandă uscată sau coji de citrice.
Moliile nu tolerează aceste substanțe. Cojile de citrice se schimbă în fiecare lună, efectul altor substanțe durează timp de șase luni, al fructelor de castan – nedeterminat.
Acum că știți de ce apar moliile în casă și aveți și metode naturiste împotriva lor, este momentul să le eliminați pentru a scăpa de eventualele reacții alergice produse de glicoproteina din substanțele externe de pe corpul sau aripile lor.