Prima pagină » Culinar » Cum se vopsesc ouăle în coji de ceapă roşie
Cum se vopsesc ouăle în coji de ceapă roşie

Cum se vopsesc ouăle în coji de ceapă roşie

16 apr. 2020, 12:54,
în Culinar

Potrivit tradiției, ouăle de Paște ar trebui pregătite în Joia Mare, pentru că astfel nu se strică.

„Ouăle înroșite în Joia Mare nu se strică tot anul. Gospodinele care nu au înroșit ouă în Joia Mare trebuie să facă acest ritual sâmbătă, înaintea Paștelului, și în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi se spune că nu se face nimic pentru spor, deoarece nu rodește, pentru că Hristos a murit. Or, oul este un simbol al rodirii perpetue și al formei rotunde aproape perfecte”, se precizează în lucrarea „Sărbătorile ciclului social și calendaristic sau Munci și zile în ținutul Bistriței și Năsăudului”.

Ouăle vopsite în coji de ceapă roșie, varianta bio pentru masa tradițională de Paște

Obiceiul colorării ouălor cu coji de ceapă se practică mai ales în mediul rural. Cojile de ceapă sunt puse la fiert într-o oală cu apă și puțin oțet, iar ouăle sunt spălate și curățate, astfel încât vopseaua naturală produsă de ceapă să prindă cât mai bine.

Pentru că ouăle de Paște să fie cât mai deosebite, de coaja acestora sunt fixate frunzulițe de trifoi, păpădie sau talpa-gâștei. Pentru că frunzele să nu se desprindă, ouăle se așază într-un ciorap, se leagă fiecare separat și apoi ciorapul la capete.

După ce ouăle au fiert, se scot și se lasă să se răcească, se îndepărtează frunzele, iar coaja este unsă cu ulei sau slănină, pentru a căpăta luciu. În noaptea de Înviere, ouăle înroșite sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și sunt primele servite membrilor familiei în ziua de Paști, nu înainte de a fi ciocnite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`