Prima pagină » Actualitate » Cum se vopsesc natural ouăle de Paște: Folosește coji de ceapă și sfeclă!

Cum se vopsesc natural ouăle de Paște: Folosește coji de ceapă și sfeclă!

02 mai 2024, 09:04,
în Actualitate

Vopsirea ouălor roșii de Paște este un obicei ce vine din cele mai vechi vremuri. Mulți credincioși știu cum se vopsesc natural ouăle de Paște, obicei ce vine din Persia, iar primul ou vopsit a fost unul de struț. Coloratul de ouă roșii de Paște este o tradiție precreștină cunoscută în țări din Europa Centrală, Armenia, Rusia, Grecia și zona mediteraneană.  Ele simbolizează Învierea, iar în picturile vechi religioase se găsesc în fondul picturii. Unele legende creștine explică de se fac ouă roșii de Paște. Cea mai comună dintre ele spune Fecioara Maria a venit cu să își plângă fiul răstignit și a așezat un coș cu ouă lângă cruce.

Cum se vopsesc natural ouăle de Paște

Toți creștinii ortodocși au obiceiul să vopsească ouă de Paște. În ultimii ani, tot mai mulți sunt interesați să apeleze la metode cât mai naturale de a le vopsi.

Pentru a putea vopsi natural ouăle roșii ai nevoie de o sfeclă roșie, coji de ceapă, oțet, sare, un dres, frunzulițe, pentru modele și ouă.

Mai întâi, ouăle trebuie spălate foarte bine, cu puțin detergent de vase. Trebuie clătite bine în apă cu oțet, iar apoi în apă rece.

Frunzele se pun pe ambele fețe ale oului și se face un nod în partea de jos a dresului. Puneți oul în interior, frunzele, strângeți bine și faceți un nod în partea de sus.

Frunzele se așază cu grijă. Sunt două metode pe care le puteți folosi. Die fierbeți ouăle împreună cu cojile de ceapă, fie separat.

Apoi așezați într-o oală cojile de ceapă și sfecla roșie tăiată felii. Adăugați și ouăle deasupra, iar apoi completați cu apa rece.

Se adaugă și 30 ml de oțet, iar oțetul se scoate și va înviora culoarea din cojile de ceapă. Se adaugă o linguriță de sare. Apoi se pune totul la fiert pentru 10 minute, până când apa dă în clocot.

Se scot ouăle din oală și se taie dresul. Ouăle se pun pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă. Puneți ulei pe o dischetă sau vată, șervețele sau o bucată de pânză. Ouăle trebuie unse cu grijă pe toată suprafața.

Tradiții privind ouăle roșii

La țară, în anumite locuri din România, se obișnuiește ca în dimineața Paștelui oamenii să se spele cu apa în care a stat un ou roșu, acest lucru simbolizând frumusețe și sănătate pe tot parcursul anului. În plus, cojile de la ouăle roșii sunt păstrate și se pun în brazde, la arat, pentru ca pământul să dea rod bun.

Ouăle se vopsesc în Joia Mare, din Săptămâna Patimilor. Tot în această zi, oamenii termină curățenia de Paște, iar gospodinele se apucă de bucatele tradiționale pe care le vor consuma în ziua de Paște.

În ceea ce privește ciocnitul ouălor, acesta semnifică sacrificiul lui Iisus și întotdeauna persoana mai în vârstă inițiază acest ritual. La ciocnirea ouălor, se rostește mereu „Hristos a Înviat!“, iar cel care ține celălalt ou spune „Adevărat a Înviat!“.

În România, vopsitul ouălor a ajuns la rang de artă. Deși în majoritatea zonelor se colorează ouăle în diverse culori, de la roșu, la verde, galben sau albastru, în alte părți ale țării se fac adevărate opere de artă din vopsirea lor.

Ouă colorate vopsite cu ingrediente naturale În Maramureș, oamenii încondeiază ouă cu ceară, desenând tot felul de simboluri care aduc noroc. De exemplu, fiecare ou trebuie să aibă o cruce și o frunză de trifoi.

Creștinii ortodocși din România știu cum se vopsesc natural ouăle de Paște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *