Prima pagină » Titlurile zilei » Cum se vaccinează localnicii din satele ieșene! Imunizarea se face la barul din sat, considerat centru medico-social! Câte o cinzeacă de rachiu, o zi da și una nu, este doza perfectă! FOTO/ VIDEO

Cum se vaccinează localnicii din satele ieșene! Imunizarea se face la barul din sat, considerat centru medico-social! Câte o cinzeacă de rachiu, o zi da și una nu, este doza perfectă! FOTO/ VIDEO

18 mai 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

În zona rurală din județul Iași, vaccinarea este pusă sub semnul întrebării! În comuna Andrieșeni, aflată la 50 de kilometri de Iași, sătenii refuză să se vaccineze din diferite motive. Pe dealurile întinse de pe lângă sat, Covidul este doar o poveste auzită la televizor. Pe când în municipiul Iași se organizează maratoane peste maratoane, la Andrieșeni, sătenii se imunizează simplu, la bar, cu o bere sau o tărie

Situația imunizării populației este diferită în satele aflate la zeci de kilometri de Iași. În timp ce în municipiu, într-un singur weekend, au fost vaccinate peste 4.000 de persoane, în comuna Andrieșeni s-au imunizat aproximativ 30 de persoane. Andrieșeni este o comună aflată la 50 de kilometri depărtare de Iași, cu o populație de 4.093 de locuitori. Localnicii refuză să se vaccineze din diferite motive. În satul Buhăieni, din comuna Andrieșeni, locuitorii aleg să se imunizeze la barul din sat.

„Eu nu am voie să mă vaccinez că sunt bolnav cu inima, dar mai beau câte o bere. Mi-a spus medicul că nu am voie să mă vaccinez, berea e cel mai bun vaccin”, a precizat un localnic, aflat la barul din sat.

Doi pași mai încolo, în aceeași comună, un alt grup de săteni au ales cârciuma din sat în locul cabinetului medicului de familie.

„Am 44 de ani și nu m-am vaccinat, dar acum mă vaccinez cu 100 de tărie și e cel mai bun vaccin. Fuge virusul de mine imediat, nu se mai apropie. De ce să mă vaccinez la cabinet, când am vaccin aici la bar? Am în pahar și prima doză, și rapelul”, a declarat Neculai Scoțanu.

Pe meleagurile sătești, unde vacile pasc liniștite pe câmpul înverzit, iar oamenii sunt preocupați cât e ziua de lungă cu treburile gospodărești, boala este doar o poveste auzită la televizor.

„Deocamdată nu am avut nicio treabă cu boala. E bine să ne vaccinăm, dar mai aștept. Când o să fie obligatoriu, o să îl fac și eu. La țară nu există boala asta, noi suntem plecați toată ziua pe câmp și nu interacționăm cu foarte mulți oameni. La țară e liniște, păstrăm distanța”, a precizat un localnic aflat la cosit.

Sătenii se tem că vaccinul le poate provoca moartea: „Măcar să mor de moarte curată”

În mijlocul satului Buhăieni, din comuna Andrieșeni, două femei care nu își vedeau capul de treabă în grădină au explicat de ce nu vor să se vaccineze.

„Nici gând să mă vaccinez, mă tem. Dacă mor? Câte zile oi mai avea, atât o să trăiesc. Măcar să mor de moarte curată, nu din cauza vaccinului. Eu nu am avut boala asta Covid. Singurul motiv pentru care nu mă vaccinez este că îmi este teamă și atât, nu mi-e de altceva. Eu nu sunt bolnavă, iar de la mine din familie nu s-a vaccinat nimeni”, a precizat Carmen Ciubotariu.

Localnicii se vaccinează de nevoie, nu pentru că își doresc.

„Eu mi-aș dori să mă vaccinez, dar aștept să vină aici în comună, că suntem departe de oraș și nu este chiar atât de ușor să ajungem în Iași. Am auzit că începe vaccinarea și la noi în comună, dar trebuie să se adune un număr mai mare de oameni și apoi începe. O să mă programez și eu să mă vaccinez, că după nu o să mai pot merge nicăieri la treabă dacă nu mă vaccinez. Zic și eu, ca părintele Calistrat, când o fi să murim, o să murim, nu contează că suntem vaccinați sau nu. La început m-am temut, dar acuma, cum o vrea Dumnezeu. Sincer, mă vaccinez că trebuie, nu că vreau”, a spus Mirela Livinschi, în vârstă de 54 de ani.

Oamenii bătrâni nu știu dacă se pot vaccina, pentru că medicul este prea departe de ei

O femeie de 83 de ani, bolnavă de inimă, și soțul său nu s-au vaccinat pentru că nu știu dacă le este permis. Mai sunt și persoane care își doresc să se vaccineze, dar centrele de vaccinare sunt prea departe sau nu au destule informații despre acest vaccin împotriva COVID-19.

„Eu sunt bolnavă de inimă de mulți ani și nu știu dacă am voie. Trebuie să merg în comună la medicul de familie și e departe, iar eu sunt bătrână. Nu mai am nici cal, moșu meu e bătrân și ne este greu. Eu aș dori să mă vaccinez, dar nu știu ce se întâmplă dacă îl fac. Îmi este frică să nu pățesc ceva și să am probleme mai mari. Suntem bătrâni și nici nu știm foarte multe despre vaccin. M-am vaccinat în toamnă cu antigripal și atât. Noi am trăit alte vremuri, mai grele, am prins și tifosul”, a precizat femeia din satul Buhăieni.

Traian Neamțu, un bărbat de 67 de ani din localitatea Andrieșeni, a spus că locul perfect de informare este barul satului.

„Sunt din Iași, născut în satul Buhăieni și reîntors aici. Neapărat vreau să mă vaccinez, dar nu știu unde să merg. Nu știam că ne putem vaccina aici în comună. De ce nu se afișează că ne putem vaccina? La centrul social, aici la bar, unde este toată lumea și este cel mai bun loc de comunicare, trebuie să afișeze și să ne informeze. Barul la țară este socializare”, a explicat bărbatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024