Ai plantat în grădina condimente delicioase pe care le foloseşti cu drag, de fiecare dată, în reţetele tale? Nu renunţa la ele în timpul iernii! Le poţi păstra în cămara pentru a te bucura de ele până la venirea primăverii când vei folosi condimente proaspete direct din grădină.
Iată ce trebuie să ştii despre uscarea condimentelor din grădina:
Selectează plantele
Plantele ce urmează a fi uscate trebuie selectate pe categorii. Astfel poţi usca plantele întregi sau doar frunze ale acestora (cum este cazul mentei, busuiocului sau lamaitiei). Culege plantele, sortează-le şi asigură-te că nu au funze uscate sau afectate de boli ori paraziţi.
Îndepărtează insectele şi praful
Insectele îşi pot găsi adăpost printre frunzele plantelor aromatice. Verifică cu atenţie ca plantele tale să nu aibă insecte, apoi clăteşte-le sub un jet de apă rece pentru a ineparta praful şi eventualele substanţe chimice cu care le-ai stropit. Şterge-le apoi prin tamponare cu un prosop de bucătărie de unică folosinţă.
Usucă frunzele pe hârtie
Dacă usuci doar frunzele va trebui să le depozitezi pe o bucată de hârtie. Pentru a se usca rapid şi a nu mucegai este indicat să nu suprapui frunzele, deoarece vor reţine umezeala. Aşază deasupra încă o foaie de hârtie. Astfel, frunzele nu doar că vor fi ferite de praf ci îşi vor păstra şi culoarea. Spaţiul în care le usuci trebuie să fie uscat şi bine aerisit.
Aşază-le în mănunchiuri
Îndepărtează ramurile şi frunzele de la baza tulpinilor de ierburi aromatice şi apoi aşază-le în mănunchiuri de 5-6 bucăţi. Găureşte o pungă de hârtie pe lateral şi leag-o în jurul unui mănunchi de ierburi. Apoi agata mănunchiul astfel protejat într-o cameră uscată şi bine aerisita.
Verifică plantele constant
Uscarea în mod natural a plantelor aromatice este un proces care se poate întinde pe durata a două luni. Verifică săptămânal modul în care plantele se conserva în punga de hârtie. Vei şti că s-au uscat perfect în momentul în care frunzele lor devin uşor sfărâmicioase şi se depun pe fundul pungii de hârtie.
Transplantează ierburile aromatice în ghiveci
Dacă nu vrei să usuci plantele, le poţi transplanta într-un ghiveci. În acest fel te vei bucura întreaga iarnă de plante proapete intens aromate.