Cum se tund trandafirii de grădină. Este bine să ştii cum să tunzi trandafirii de grădină, ca să te poţi bucura de ei nu doar anul acesta, ci şi în viitor. Această operațiune nu este una foarte dificilă. Trebuie doar să fii atent şi să urmezi nişte paşi.
Motive benefice ale tunderii:
– încurajarea creşterii noilor lăstari şi înfloririi,
– înlăturarea ramurilor moarte reduce riscul de îmbolnăvire
– îmbunătăţirea circulaţiei aerului,
– tunderea îmbunătăţeşte forma plantei.
Cum se tund trandafirii de grădină
Tunderea tufelor de trandafiri poate fi intimidantă, dar ea oricum trebuie realizată. Nu contează care este forma, dimensiunea sau soiul trandafirilor pe care îi aveţi! Pur şi simplu respectaţi câteva sfaturi simple şi veţi reuşi să vă descurcaţi ușor cu manipularea ramurilor încurcate ale tufei.
1. Alegeţi momentul potrivit pentru tunderea trandafirilor
Perioada exactă este determinată de soiul trandafirilor şi condiţiile climatice ale zonei în care locuiţi. Însă cel mai probabil va trebui să realizaţi tunderea primăvara. O regulă bună: începeţi tunderea când forsiţia începe să înflorească.
2. Cum se tund trandafirii de grădină. Pregătiţi-vă instrumentele
Veţi lucra printre spini. De aceea, siguranţă trebuie luată în consideraţie:
– o pălărie cu boruri largi;
– ochelari de protecţie;
– o cămaşă sau jacheta de dril;
– mănuşi de protecţie (manşete extinse);
– un foarfece telescopic;
– un foarfece horticol;
– un fierăstrău.
3. Alegeţi locurile potrivite pentru realizarea tăieturilor
După ce veţi alege ramura care trebuie tunsă, găsiţi un mugur orientat spre exteriorul tufei. Mugurele activ sau latent este o excrescenţă mică pe ramura inactivă, care va încolţi primăvara. Realizaţi tăietura cu aproximativ 7 mm mai sus de mugure.
4. Tăieturile se fac sub un unghi de 45°
Realizaţi tăieturile sub un unghi de 45°, înclinat în jos, spre centrul plantei. Asiguraţi-vă că tăietura este dreaptă, nu neregulată.
5. Cum se tund trandafirii de grădină. Descoperiţi mijlocul plantei
Circulaţia optimă a aerului previne acumularea umidităţii. Excesul de umiditate dăunează trandafirului prin afecţiuni fungice ori invazia insectelor. Cu cât centrul plantei este expus la mai mult aer, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai redus.
6. Îndepărtaţi ramurile uscate şi puieţii
Îndepărtaţi toate ramurile moarte, tăindu-le până în ţesut sănătos. Puieţii cresc din structurile radiculare, sub nivelul mugurilor. Tăiaţi-i în apropiere de tulpină, care provine din rădăcina principală. De asemenea, toate conglomeraţiile de ramuri trebuie tunse. Frecările dintre ele determină apariţia leziunilor superficiale, care se transforma în terenuri de dezvoltare a bolilor şi insectelor.
7. Îndepărtaţi florile uscate
Acestea trebuie îndepărtate cât timp petalele lor sunt aderente şi înainte de formarea fructelor. Îndepărtarea florilor uscate stopează producerea seminţelor şi redirecţionează energia plantei spre dezvoltarea ramurilor şi frunzelor. Astfel veţi promova creşterea ramurilor puternice şi a florilor extrem de frumoase.