Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:71231;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
In parodontoza, tratamentul este complex si urmareste incetinirea evolutiei bolii. In functie de severitatea afectarii, exista mai multe moduri de a trata parodontoza.
In faza incipienta tratament nechirurgical, in care se folosesc proceduri mai putin invazive, poate da rezultate bune :
detartrajul – elimina tartrul si bacteriile de la suprafata dintelui si de sub gingie; poate fi realizat utilizand instrumentar stomatologic sau un dispozitiv cu ultrasunete
netezirea radiculara – niveleaza suprafetele radacinilor dintilor, reducand depunerea ulterioara a tartrului
folosirea de substante antibiotice – apa de gura antibacteriana cu care se clateste gura sau geluri care contin antibiotice care se introduc in spatiul dintre dinti si gingii sau in buzunare dupa curatare profunda.
In parodontoza avansata, tratamentul nechirurgical si buna igiena orala nu mai sunt suficiente si se recurge la tratamentul chirurgical :
operatia cu lambou (chirurgie de reducere a „buzunarelor”).
Procedura consta in efectuarea unor incizii mici in gingie astfel incat o portiune a tesutului gingival poate fi ridicat, radacinile dintelui fiind expuse pentru o mai buna curatare. Daca parodontoza a cauzat pierdere de masa osoasa, osul alveolar in care este prins dintele poate fi reconturat inainte de sutura tesutului gingival.
grefa de tesut moale.
Cand se pierde tesut gingival din cauza bolii parodontice, gingia se retrage. Daca retragerea gingiei este semnificativa, este nevoie de inlocuirea tesutului deteriorat. Acest lucru se face de obicei prin prelevarea unei mici zone de tesut din cerul gurii (bolta palatina) sau o alta sursa si atasarea ei in locul afectat. Aceasta procedura acopera radacinile expuse ale dintilor, reducerea pierderii si retragerii gingiei, contribuind si la imbunatatirea aspectului danturii.
Cand parodontoza este avansata si a distrus osul din jurul radacina dintelui se apeleaza la grefa de os. Grefa poate fi compusa din mici fragmente dintr-un os propriul os sau os sinteric. Grefa de os ajuta la fixarea dintilor in locatia proprie, previne pierderea lor. De asemenea, serveste ca o platforma pentru regenerarea osului natural.
regenerarea asistata a tesutului.
Regenerarea osului care a fost distrus de parodontoza se face prin inserarea unei bucati de material biocompatibil intre osul existent si dinte – materialul previne intrarea de tesut nedorit in zona afectata, permitand osului sa creasca din nou.