O infecție urinară la copii este o afecțiune comună, pe termen scurt, care vizează rinichii, vezica, ureterele și uretra. Aceasta cauzează durere și disconfort, mai ales în timpul urinării, iar dacă rămâne netratată, poate duce la complicații.
Antibioticele și fluidele ajută la tratarea infecției, deoarece tractul urinar elimină lichidele și deșeurile în exces din corpul copilului. Printre simptomele pe care le poate experimenta se febră, iritabilitate și urinare dureroasă.
Infecție urinară la copii, simptome și cauze
O infecție urinară la copii trece uneori neobservată, deoarece poate să nu fie evident când se instalează, mai ales dacă sunt prea mici pentru a-și exprima simptomele. Afecțiunea necesită tratament imediat pentru a preveni răspândirea infecției și deteriorarea rinichilor. Există două tipuri de infecții ale tractului urinar, și anume cea inferioară, în vezica urinară, cistită, și cea superioară, în unul sau ambii rinichi. O altă afecțiune des întâlnită la cei mici este durerea de ureche.
Semnele unei infecții urinare la copii mici, bebeluși și sugari pot include febră, dureri abdominale sau senzație de plenitudine, urină puternică și cu miros neplăcut, pierdere în greutate, vărsături, icter sau diaree. Simptomele frecvent întâlnite la cei mai mari pot include o nevoie frecventă și urgentă de a urina, disconfort deasupra osului pubian, sânge în urină, greață și vărsături, febră și frisoane sau durere în spate. Semnele pot fi aceleași atât la băieți, cât și la fete. Copiii cu organe genitale feminine pot fi mai expuși riscului de a dezvolta o infecție urinară, deoarece uretra sau tubul care iese din vezica urinară în corpul lor este mai scurt decât cel al băieților.
Bacteriile, organisme trăiesc în intestinul, sistemul reproducător și pe pielea copilului, cauzează infecții ale tractului urinar. Cele mai comune includ Escherichia coli (E. coli), Proteus, Enterobacter, Citrobacter, Staphylococcus saprophyticus și Enterococcus. Urina normală este sterilă, nu conține microbi sau alți agenți infecțioși și este alcătuită din fluide, săruri și produse de deșeuri. O infecție apare atunci când microorganismele se lipesc de deschiderea uretrei și încep să se înmulțească acolo. Cele mai multe se dezvoltă din cauza bacteriilor Escherichia coli, care trăiesc, în mod normal, în tractul digestiv și în fecale. E. coli afectează aproximativ 85 la sută din infecțiile urinare la copii.
Diagnostic și tratament
Testele pentru a diagnostica o infecție urinară la copii includ analiza urinei sau cultura urinei, teste imagistice ale tractului urinar și analize de sânge pentru a căuta infecții sau modificări ale funcției renale. Un medic poate să-i administreze antibiotice pe cale orală, conform indicațiilor sau printr-o injecție în venele copilului. Specialistul poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru febră și durere și poate recomanda ca cel mic să bea multe lichide. Copilul are nevoie de antibiotice pentru a scăpa de infecția urinară, așa că trebuie să consulte un specialist în domeniul sănătății. Urmează instrucțiunile de pe etichetă și asigură-te că cel mic finalizează complet tratamentul cu antibiotice, chiar dacă se simte mai bine.
Acasă, poți avea grijă ca cel mic să bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Este posibil să nu vrea să mănânce mese obișnuite, dacă are stări de greață. Încearcă să îi oferi mai multe mese mici și fade pe parcursul zilei în loc de trei mari. Dacă nu poate mânca și bea în continuare, contactează medicul specialist. Efectele secundare ale antibioticelor pot include o reacție alergică, greață, diaree și dureri de stomac.
Există unele dovezi științifice care susțin că sucul de merișoare poate contribui la rezolvarea unei infecții urinare. Cu toate acestea, dovezile arată că ajută, în principal, femeile care se confruntă cu afecțiunea în mod repetat, și nu cei mici. Consumul de lichide va ajuta la eliminarea unei infecții urinare la copii, astfel că o cantitate mare de apă și alte băuturi pot fi un remediu util.