Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Cum se tratează o infecție a tractului urinar în timpul sarcinii? Putem folosi bicarbonat de sodiu?
Cum se tratează o infecție a tractului urinar în timpul sarcinii? Putem folosi bicarbonat de sodiu?

Cum se tratează o infecție a tractului urinar în timpul sarcinii? Putem folosi bicarbonat de sodiu?

10 mai 2021, 12:36,
în Sanatate

Multe femei însărcinate suferă de o infecție a tractului urinar: din fericire, în marea majoritate a cazurilor, infecția este diagnosticată și tratată rapid, fără dificultăți. Complicațiile sunt de temut doar atunci când sunt detectate prea târziu, ceea ce este destul de rar.

Ce cauzează o infecție a tractului urinar?

Infecția tractului urinar este declanșată atunci când un germen intră și se înmulțește în tractul urinar. Cauza problemei este de obicei bacteriile din intestin, cum ar fi Escherichia coli, care cauzează de obicei cistita (inflamația vezicii urinare). Mai rar, alți germeni, cum ar fi bacteriile cu transmitere sexuală Chlamydia trachomatis, pot provoca, de asemenea, o infecție a tractului urinar. Infecția cu Chlamydia este de obicei uretrita (inflamația uretrei, conducta care drenează urina din vezică).

Sarcina, un factor de risc pentru infecția tractului urinar?

Sarcina favorizează apariția infecțiilor tractului urinar: aproximativ 10% dintre femeile însărcinate sunt afectate. De ce? Pur și simplu din cauza revoltelor hormonale ale sarcinii (în special a creșterii nivelului de progesteron) care scad tonusul tractului urinar din primul trimestru de sarcină. Pe scurt, devin „leneși”: cantitatea de urină este redusă și urina stagnează puțin prea mult în vezică, ceea ce îi slăbește apărarea împotriva germenilor. De asemenea, atunci când uterul devine prea mare (începând cu al doilea trimestru de sarcină), vă este greu să vă goliți complet vezica urinară, crescând în continuare riscul de infecție a tractului urinar.

Infecția tractului urinar: care sunt simptomele?

Foarte des, infecția tractului urinar nu declanșează niciun simptom în timpul sarcinii. În unele cazuri, însă, se poate manifesta clar. Apoi prezintă simptomele clasice ale cistitei și anume:

o necesitate frecventă și urgentă de a urina (chiar dacă sunt doar câteva „picături”),
o senzație de arsură când urinezi
urină tulburată și urât mirositoare.

Uneori, infecția tractului urinar se manifestă și printr-o simplă senzație de greutate la nivelul abdomenului inferior.

Care sunt riscurile pentru mamă și copil?

Infecția tractului urinar în sine este sigură pentru dvs. și copilul dumneavoastră. Cu toate acestea, fără un tratament adecvat, poate evolua către pielonefrită: cu alte cuvinte, infecția se poate răspândi la rinichi. Simptomele sunt de obicei dureri de rinichi și febră, posibil însoțite de greață și vărsături. În afară de pielonefrita, favorizează apariția contracțiilor, de unde riscul nașterii premature: este principala complicație de temut în cazul unei infecții a tractului urinar. În cele mai severe cazuri, există, de asemenea, un risc de deces în uter.

Infecția poate fi transmisă și copilului, dar este de obicei o problemă ușoară: bebelușul este examinat de la naștere pentru a primi imediat tratamentul adecvat, dacă este necesar.

Infecția tractului urinar: un diagnostic sistematic

Indiferent dacă aveți sau nu simptome, veți fi monitorizat în mod regulat (de către medic) în timpul sarcinii pentru a detecta și trata rapid orice infecție a tractului urinar, motiv pentru care rareori apar complicații. Principalul instrument de diagnostic utilizat este proba de urină. Dacă indică prezența unei infecții, poate fi necesar să aveți un ECBU (examen citobacteriologic urinar) care va determina natura bacteriilor și tratamentul care trebuie utilizat.

Infecția tractului urinar: ce tratament este indicat în timpul sarcinii. Putem folosi bicarbonat de sodiu?

În general, tratamentul este ușor. Pentru o infecție simplă a tractului urinar, tot ce trebuie să faceți este să luați un calmant specific și antibiotice (sigure pentru bebeluș, desigur) timp de câteva zile. Deoarece infecția cu Escherichia coli reprezintă marea majoritate a cazurilor, medicul va oferi adesea antibiotice împotriva bacteriilor chiar înainte de a primi rezultatele ECBU. Dacă examinarea relevă în cele din urmă un alt germen, acesta pur și simplu adaptează tratamentul. Bicarbonatul de sodiu nu este recomandat in timpul sarcinii.

În cele din urmă, în cazul pielonefritei, spitalizarea este adesea decisă ca măsură de precauție: analgezicele și antibioticele sunt apoi administrate în general intravenos. Tratamentul funcționează excelent atâta timp cât pielonefrita este tratată suficient de devreme.

Cum se previn infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii?

Vestea bună este că puteți reduce drastic riscul unei infecții ale tractului urinar în timpul sarcinii. Pentru aceasta, se recomandă:

– bea suficiente lichide (1,5 până la 2 litri pe zi) pentru a vă drena rinichii
– bea, dacă este posibil, suc de afine (protejează pereții vezicii urinare împotriva germenilor)
– evitați anumite alimente și băuturi despre care se știe că sunt agresive pentru vezică, în special condimente, năsturel, cafea, ceai și sparanghel
– șterge-te din față în spate când mergi la baie
– urineaza după fiecare act sexual (să evacuezi orice germeni prezenți în uretra)
– utilizați săpunuri foarte ușoare pentru igiena personală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *