Prima pagină » Sanatate » Cum se tratează depresia sezonieră. Care sunt cauzele acestei tulburări afective

Cum se tratează depresia sezonieră. Care sunt cauzele acestei tulburări afective

21 mart. 2023, 14:10,
în Sanatate

Multe persoane vor să afle cum se tratează depresia sezonieră. Această tulburare este reprezentată printr-o ciclicitate a episoadelor depresive și de anxietate mai ales în lunile reci, când se produc schimbări la nivel fizic, dar și psihic. Depresia sezonieră este considerată de specialiști o formă ușoară deoarece ea apare doar în anumite perioade și se manifestă într-un interval de timp scurt. Cu toate acestea, depresia cauzată de schimbările de anotimp este supărătoare și creează un dezechilibru în organism. Iată care sunt cauzele acestei tulburări afective.

Cum se tratează depresia sezonieră

Depresia sezonieră sau tulburarea afectivă sezonieră apare cu precădere în lunile reci de toamnă și iarnă. Reducerea luminii solare, sedentarismul, stilul de viață agitat favorizează apariția anxietății în anumite perioade ale anului. Pentru a preveni sau trata depresia de primăvară sau de toamnă-iarnă trebuie să identificăm mai întâi simptomele acestei tulburări. Simptomele specifice acestui dezechilibru sunt stările de somnolență și oboseală excesivă, schimbări de apetit, creștere sau scădere în greutate, oboseală și energie scăzută, dar mai ales o tendință de retragere socială.

Pentru a scăpa de depresia sezonieră medicii specialiști recomandă câteva remedii eficiente. De exemplu, terapia cu lumină este eficientă în cazul tulburărilor afective de sezon. Se recomandă să petrecem cât mai mult timp posibil în spații aerisite, luminoase, în care să avem acces ușor la o fereastră.

Un alt remediu eficient este efortul fizic. Practicarea unui sport în aer liber este de mare ajutor și ajută la creșterea nivelului de energie, evitând astfel apariția episoadelor depresive. O dietă sănătoasă va contribui totodată la bunăstarea fizică și mentală. În cazul în care depresia sezonieră capătă alte forme și se manifestă pe perioade lungi de timp, atunci se recomandă psihoterapia, consilierea sau antidepresivele.

Depresia este o problemă frecventă cu care se confruntă tot mai multe persoane. Netratată la timp, această tulburare poate declanșa probleme grave de sănătate. Printre simptomele grave ale depresiei se află gândurile suicidare, stările de amețeală și vertij sau atacurile de panică nocturne, dar și insomnia.

Simptome specifice tulburării afective sezoniere

Depresia sezonieră se distinge de celelalte tipuri de depresie în formă gravă prin câteva simptome precum o stare de tristețe declanșată de vreme, meteosensibilitate, oboseală, lipsa energiei în activitățile zilnice, o stare permanentă de somn și apatie, dificultăți de concentrare și o stare de spirit proastă.

Tulburarea afectivă sezonieră apare primăvara sau toamna, iar pentru a scăpa de această problemă se recomandă terapia cu lumină, psihoterapia și tratamentul medicamentos. Depresia sezonieră poate să apară însă și în sezonul cald. Medicii specialiști precizează că depresia sezonieră nu poate fi prevenită din timp, dar dacă ea apare se pot lua măsuri pentru a gestiona simptomele și a ajunge din nou la o stare de spirit bună și echilibrată.

Depresia sezonieră apare în special primăvara și toamna, însă există metode eficiente prin care să tratăm această tulburare afectivă cu care se confruntă tot mai multe persoane. Dacă depresia de sezon nu este tratată la timp aceasta poate declanșa probleme grave de sănătate, de la atacuri de panică, anxietate și insomnie până la afecțiuni cardiace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024