Prima pagină » Sanatate » Cum se tratează aftele bucale la copii. Din ce cauze apar acestea

Cum se tratează aftele bucale la copii. Din ce cauze apar acestea

27 oct. 2021, 09:54,
în Sanatate

Aftele bucale la copii sunt un fenomen des întâlnit, aceste mici formațiuni de culoare albă apărând de obicei în gură sau în jurul acesteia. Afecțiunea mai este denumită în popor și stomatită, iar evoluția ei poate duce la ulcerare.
Aftele bucale nu sunt contagioase și se vindecă în general în 7 sau 10 zile. Pentru a preveni apariția lor, mămicile încearcă să adopte un anumit stil de alimentație pentru copiii lor.

Aftele, de obicei, apar la baza gingiilor, pe cerul gurii, pe suprafața internă a obrajilor sau la marginea gurii. Acestea creează copilului o senzație neplăcută în gură și un disconfort care durează câteva zile.

Cauza apariției acestora nu este cunoscută cu certitudine, unii experți afirmă că la baza manifestării lor stau problemele sistemului imunitar. Mulți copii sunt fragili în copilărie și din acest motiv devin mai predispuși să ia infecții bacteriene sau virale.

gura unui copil ce are in interiurul gurii afte bucale

Perioada de vindecare a aftelor bucale variază între câteva zile și câteva luni

Aftele bucale la bebeluși: Apar din cauza unor probleme ale sistemului imunitar

Multe mămici se confruntă frecvent cu stomatita la bebelușii lor. Acestea se întreabă de ce aceste recidive sunt atât de frecvente. Medicii afirmă că din cauza problemelor sistemului imunitar și a deficitului de vitaminte sau minerale (în special deficit de acid folic, fier sau vitamina B12) copii suferă de acest disconfort. Unele mămici spun că din cauza aftelor bucale unii copii refuză chiar să mănânce, aceștia resping mâncărurile sărate, aciditate, precum și pe cele crocante care provoacă un disconfort sporit.

Aftele bucale la bebeluși apar și din cauza rănirii cavității bucale cu alimente, obiecte sau prin mușcare. Uneori stomatita apare și din cauza alergiilor la anumite alimente pe care le prezintă bebelușul. Unele mămici spun că aftele au apărut la copiii lor în urma unei anumite infecții virale sau bacteriene, altele susțin că stomatita reprezintă o reacție adversă la anumite medicamente administrate.

mainele unei persoane pe fata unui bebelus bolnav de stomatita

În majoritatea cazurilor aftele sunt inofensive, însă provoacă un disconfort la nivelul cavității bucale

Tratamentul aftelor bucale la copii

Medicii opinează că aftele bucale nu necesită un tratament, acestea se vindecă de la sine în doar câteva zile. Există situații în care afecțiunea poate dura mai mult de 2 săptămâni. În cazul aftelor severe ce nu se vindecă în maximum 10 zile se recomandă spălatul pe dinți după fiecare masă sau gustare, de asemenea, folosirea unui pai pentru consumul de băuturi.

Mămicile trebuie să introducă în alimentația copilului mâncare cu textură cremoasă și moale, pentru că astfel nu sunt afectate suplimentar leziunile. Medicii recomandă evitarea alimentelor picante sau sărate care sporesc disconfortul resimțit. De asemenea, hidratarea este foarte importantă pentru copii în această perioadă, deoarece deshidratarea poate agrava manifestarea aftelor bucale.

În cazul în care durerile se intensifică sau aftele încep să se umfle și să devină tot mai roșii, este necesar să apelezi un doctor. Uneori, aftele încep să supureze și să provoace febră, în aceste cazuri este obligatoriu consultul unui medic pediatru.

mainele unui doctor in timp ce efectuiaza un control in gura unei persoane

Dacă copilul are dureri mari este necesară consultația unui medic pediatru

Pentru accelerarea procesului de vindecare a aftelor se pot folosi remedii care sunt la îndemâna oricui. Puteți să aplicați pe afta inflamată sau în cazul în care este roșie, comprese de gheață. Aceste comprese calmează durerea resimțită de copil sau bebeluș.

Pentru tratarea aftelor poți să adaugi frunze de fenicul în mâncare sau să clătești gura cu bicarbonat de sodiu.
Bicarbonatul este de natură alcalină și astfel poate neutraliza aciditatea de la nivelul cavității bucale. Dacă îi oferi copilului tău iaurt, vitaminele benefice din iaurt vor îmbunătăți sănătatea cavității bucale, de asemenea, ceaiul de mușețel contribuie cu proprietățile sale antiseptice și extrem de benefice în tratarea aftelor bucale.

Un recipent din sticla si o pipeta din sticla din care curge un lichid

Glicerina boraxată, aplicată direct pe afte, poate ameliora simptomele cauzate de aceste leziuni

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024