Cum se transmite Covid-19 la toaletă? Descoperirea coronavirusului în baia unui apartament neocupat din Guangzhou, China, sugerează că agentul patogen din aer s-ar fi putut deplasa în sus, prin conductele de scurgere, asa cum s-a intamplat cu izbucnirea unui focar de SARS în Hong Kong în urmă cu 17 ani.
Urmele de SARS-CoV-2 au fost detectate în februarie pe chiuvetă, robinet și mânerul de duș al unui apartament de mult timp liber, au declarat cercetătorii de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, într-un studiu publicat luna aceasta în Environment International. Baia contaminată se afla direct deasupra locuinței a cinci persoane, confirmate cu o săptămână mai devreme cu Covid-19, noteaza Bloomberg.
Cum se transmite Covid-19 la toaletă
Oamenii de știință au efectuat un experiment de simulare la fața locului pentru a vedea dacă virusul poate fi răspândit prin conductele de canalizare, prin intermediul unor particule minuscule care pot fi create prin forța unei toalete. Au găsit astfel de particule, numite aerosoli, în băile aflate la 10-12 etaje mai sus de apartamentul în care locuiau persoanele bolnave. Două cazuri au fost confirmate pe fiecare dintre aceste etaje la începutul lunii februarie, ridicându-se îngrijorarea cu privire la faptul că particulele încărcate de SARS-CoV-2 din scaun au ajuns în casele lor prin instalațiile sanitare deficitare.
Noul raport amintește de un caz asemănător care a avut loc în Hong Kong, în 2003, când 329 de rezidenți ai unui complex rezidențial s-au îmbolnăvit de SARS, infectându-se din cauza canalizării defectuoase. 42 dintre rezidenții complexului au murit atunci în cel mai devastator focar de SARS dintr-o comunitate mică.
„Deși transmiterea prin liftul comun nu poate fi exclusă, acest eveniment este în concordanță cu concluziile focarului SARS Amoy Gardens din Hong Kong, în 2003”, a declarat Song Tang, om de știință de la CDC Key Laboratory of Environment and Population Health.