Prima pagină » WoW! » Curatenie in casa » Cum se spală masca textilă ca să te aperi de covid?
Cum se spală masca textilă ca să te aperi de covid?

Cum se spală masca textilă ca să te aperi de covid?

28 ian. 2021, 14:17,
în WoW!

Pandemia prin care trecem ne-a făcut să ne regândim stilul de viaţă. Înainte ieşeam în oraş şi ne vedeam familia şi prietenii des. Acum ne expunem mult mai rar mediului exterior. Iar când o facem, este obligatoriu să purtăm mască de protecţie. În acest articol găseşti informații despre cum se spală masca textilă.

În primul rând, trebuie spus că numai masca de uz medical are eficiență mare. Masca textilă nu e menită să ne protejeze de viruşi şi bacterii. Ţesătura ei este prea mare, astfel că particulele de salivă pătrund cu uşurinţă. Totuşi, ideal ar fi să purtăm o mască chirurgicală, iar peste ea masca textilă.

Cum se spală masca textilă?

Am ajuns să trăim ziua în care măştile de protecţie sunt indispensabile la fel precum un pachet de şerveţele. Cum însă le curăţăm pe cele făcute din material textil? Nu e mare filosofie.
În primul rând, o mască textilă, dacă e purtată peste una chirurgicală, poate fi schimbată o dată la trei-patru zile. Când o dai la spălat, pune-o într-o cutie, separat de restul rufelor murdare. Dacă nu vrei să o bagi împreună cu cearşafurile în maşina de spălat, pune-o într-un lighean cu detergent şi toarnă apă foarte fierbinte peste ea. Freac-o bine în mâini, după care stoarce-o şi clăteşte-o în mai multe ape. Ideal ar fi să ai mai multe măşti.

Reguli pentru întreţinerea măştilor textile

Ţine cont şi de următoarele lucruri, pentru a nu-ţi pune sănătatea în pericol:

  • ori de câte ori dai jos masca, depoziteaz-o separat de măştile curate. Pune-o, dacă poţi la aer. Agaţ-o în balcon, spre exemplu, undeva unde este curent;
  • după ce ţi-ai dat jos masca, spală-te pe mâini cu apă caldă şi săpun. Nu-ţi atinge faţa şi ochii dacă nu ai mâinile igienizate;
  • foloseşte soluţie de dezinfectare a mâinilor din când în când. O dată pe zi sau o dată la două zile dă-te cu o cremă hidratantă pe mâini. Aceasta e menită să contracareze uscarea pielii, cauzată de substanţele din dezinfectant;
  • foloseşte masca aşa cum trebuie. Acoperă-ţi şi gura, şi nasul cu ea. În caz contrar, degeaba o porţi;
  • foloseşte mască de calitate, fără rupturi sau găuri.

Ţine minte: masca de protecţie NU are rolul de a filtra aerul respirat. Ea e menită să împiedica pătrunderea particulelor de salivă, pentru a nu te infectă, dar şi pentru a nu-i infecta pe ceilalţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`