Prima pagină » Informații utile » Cum se scrie data în limba engleză? Cele mai importante acronime din limba engleză

Cum se scrie data în limba engleză? Cele mai importante acronime din limba engleză

10 ian. 2025, 16:25,
Redacția BZI în Informații utile

Un pas important pentru a te putea exprima corect în limba engleză este să înveți cum se scrie corect data, mai ales că în unele țări vorbitoare de engleză acest lucru este diferit.

Te-ai întrebat vreodată de ce ar fi important să înveți cum să scrii data în engleză? Poate părea un lucru banal, dar formatul datei joacă un rol esențial în comunicare, mai ales în contexte internaționale. Modul în care scriem data variază în funcție de țară și context, iar înțelegerea acestor diferențe este crucială pentru a evita confuziile.

Cum se scrie data în engleză

În engleză, formatarea datei diferă între britanici și americani, fiecare adoptând o ordine specifică. În engleza americană, ordinea standard este lună-zi-an. Luna este scrisă cu litere, urmată de zi și an, iar o virgulă este plasată înainte de anul menționat. De exemplu, „October 14, 2021” este un format obișnuit. În cazul în care sunt folosite doar cifre, luna precede ziua și anul, așa cum vedem în „10/14/2021”. Acest format numeric poate include sau nu un „0” înaintea lunilor sau zilelor cu o singură cifră, cum ar fi „08/04/2018” sau „8/4/2018”.

Pe de altă parte, engleza britanică urmează ordinea zi-lună-an. De exemplu, „14 October 2021” este scris cu luna în cuvinte, iar ziua și anul în cifre. Dacă sunt folosite doar numere, formatul devine „14/10/2021”. Aceste diferențe pot părea minore, dar ele pot genera confuzii semnificative. Înțelegerea acestor formate devine esențială, mai ales în contexte formale sau în comunicarea internațională.

Mai mult, aceste variații sunt influențate și de cultura locală. De exemplu, în unele țări europene, precum Franța sau Germania, ordinea standard este zi-lună-an, în timp ce Suedia preferă an-lună-zi. Această diversitate în modul de a scrie datele reflectă nu doar tradițiile lingvistice, ci și istoria fiecărei regiuni.

Calendarul gregorian

Calendarul gregorian, pe care îl folosim astăzi, a jucat un rol crucial în standardizarea datelor. Acesta a fost introdus în 1582 de Papa Grigore al XIII-lea, înlocuind calendarul iulian care era utilizat până atunci. Calendarul iulian, deși precis pentru vremea sa, avea o eroare anuală de aproximativ 11 minute, ceea ce a dus la o discrepanță semnificativă în calcularea echinocțiilor și a altor evenimente astronomice.

Pentru a corecta această problemă, o echipă de astronomi și matematicieni, inclusiv Luigi Lilio și Christophorus Clavius, a elaborat o reformă care să alinieze din nou calendarul cu ciclurile solare. Calendarul gregorian a fost implementat pentru prima dată în țările catolice, iar restul lumii l-a adoptat treptat în secolele următoare.

Cum se scrie data în limba engleză? În engleză, formatarea datei diferă între britanici și americani, fiecare adoptând o ordine specifică. În engleza americană, ordinea standard este lună-zi-an.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Fereastra spre curtea vecinului poate fi ilegală. Ce trebuie să știi înainte să o montezi: distanță minimă, condiții
observatornews.ro
Oraşul din ţară în care chiriile au explodat. Un apartament cu două camere ajunge să coste şi 1.000 de euro pe lună
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România, la doi pași de o nouă criză energetică. Țara e din nou vulnerabilă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Poți lăsa casa moștenire doar unuia dintre copii? Ce spune legea despre testamentul ”cu preferință”
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi vor fi disponibilizaţi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`