Prima pagină » Informații utile » Cum se scrie corect: „vizavi” sau „vis-a-vis”? Care este forma corectă și de ce

Cum se scrie corect: „vizavi” sau „vis-a-vis”? Care este forma corectă și de ce

21 oct. 2024, 15:16,
Redacția BZI în Informații utile

Puțini știu că acest termen este, de fapt, un împrumut din limba franceză „vis-à-vis”. Însă, cum se scrie corect, de fapt, în limba română: „vizavi” sau „vis-a-vis”?

Există o sumedenie de expresii și cuvinte împrumutate din alte limbi, care, pe parcursul timpului, tind să sufere anumite modificări fie în modul cum sunt pronunțate, fie în modul cum sunt scrise. Află în rândurile următoare cum se scrie corect: „vizavi” sau „vis-a-vis”.

Vizavi sau vis-a-vis?

Cuvintele și expresiile împrumutate din alte limbi pot crea uneori confuzii atunci când vine vorba de scrierea corectă. Un astfel de exemplu este termenul francez „vis-à-vis”. Deseori, când un cuvânt este preluat dintr-o limbă străină, există tentația de a păstra grafia originală, cum se întâmplă, de exemplu, cu cuvinte precum „party”, „shopping” sau „showbiz”. În cazul expresiei „vis-à-vis”, mulți sunt tentați să o scrie exact așa cum apare în limba franceză, însă forma corectă în limba română este „vizavi”.

„Vis-à-vis” provine din limba franceză și înseamnă „față în față” sau „în relație cu”, având utilizări similare și în limba română. Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) ne confirmă faptul că forma adaptată „vizavi” este cea corectă. În limba română, „vizavi” are două sensuri principale: în primul rând, poate desemna o persoană care se află față în față cu altcineva, de exemplu, la o masă sau la un eveniment. În al doilea rând, „vizavi” poate însemna „în raport cu” sau „în comparație cu”. Exemple de utilizare ar fi: „Vizavi de farmacie se află un magazin alimentar” sau „Nu vreau să comentez vizavi de această problemă”. Astfel, în ciuda tentației de a păstra grafia originală, forma „vizavi” este cea care respectă normele limbii române.

Aceeași tendință de adaptare o observăm și în cazul altor cuvinte preluate din limba franceză. Termeni precum „monșer” (din „mon cher”), „schi” (din „ski”) sau „mersi” (din „merci”) au fost adaptați fonetic și grafic în limba română, fără a păstra forma originală. Această adaptare nu afectează semnificația, ci doar ușurează integrarea cuvântului în uzul curent al limbii române.

Alți termeni împrumutați din limbi străine

Pe de altă parte, limba română a preluat în ultimii ani din ce în ce mai multe cuvinte din engleză. Termeni precum „MILF”, „simp” sau „incel” sunt tot mai des întâlniți în discursul tinerilor. Alături de termeni ca „OMG” sau „breaking news”, acești termeni au devenit parte din vocabularul uzual al tinerilor din România, influențând tot mai mult modul de exprimare cotidian.

Un alt exemplu de influență engleză este adăugarea în limba română a unor expresii și termeni anglo-saxoni în Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM). A treia ediție a acestui dicționar, lansată în 2022, include o serie de cuvinte noi, preluate direct din limba engleză. Printre acestea se numără „breaking news”, „all-inclusive”, „afterschool”, „selfie” sau „fake-news”. Acești termeni au devenit atât de frecvent utilizați încât au fost oficializați în limba română, demonstrând astfel puterea de adaptare și influențele străine asupra limbii noastre.

Astfel, atât influențele franceze, cât și cele engleze asupra limbii române sunt evidente, iar procesul de adaptare continuă să evolueze odată cu schimbările culturale și sociale.

Cum se scrie corect: „vizavi” sau „vis-a-vis”? Forma corectă este „vizavi”, chiar dacă acest cuvânt a fost preluat din limba franceză, unde forma corectă este „vis-à-vis”.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
De ce refuza Mihai Eminescu să fie pozat. Există doar patru fotografii cu el
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025