Prima pagină » Radio » Actualitate » Cum se scrie corect un acatist și ce reprezintă acesta. Ordinea numelor care se trec pe acesta
Cum se scrie corect un acatist și ce reprezintă acesta. Ordinea numelor care se trec pe acesta

Cum se scrie corect un acatist și ce reprezintă acesta. Ordinea numelor care se trec pe acesta

11 feb. 2021, 15:52,
în Radio

Am auzit deseori rostindu-se acest cuvânt însă multă lume nu știe ce reprezintă acesta dar mai ales cum se scrie corect un acatist. În Biserica Ortodoxă există practica de a pomeni numele celor credincioşi, fie că sunt vii sau morţi, la diverse slujbe. În linii mari, există trei feluri de pomenire a credincioșilor: acastistul, pomelnicul și sărindarul. În cele ce urmează ne vom concentra asupra acatistului.

Acatistul are două înțelesuri. Pe de o parte, este o slujbă închinată Sfintei Treimi, Maicii Domnului ori anumitor sfinți. Iar cea de-a doua accepțiune a termenului este cea de foaie scrisă, unde sunt trecute numele credincioșilor pentru a fi pomenite în timpul slujbelor. Iar noi, tocmai această formă a acatistului o vom explica.

Mai mult, deoarece mulți credincioși nu înțeleg semnificația strictă a unui acatist, îl confundă cu anumite cereri „speciale”, cel mai adesea legate de nevoi materiale. Din nefericire, însă, lucrurile sunt mult mai profunde. Trebuie ținut cont de anumite elemente atunci când vrei să faci un acatist pentru Biserică.

Cum se scrie corect un acatist

În primul rând, atunci când scrieți acatistul, trebuie să treceți data pe el, în dreapta sus pe foaie. Undeva mai jos, pe mijloc, se scrie Acatist și totodată trebuie specificat și numărul de zile pentru care vrei să ți se citească. El poate fi pentru 7, 10, 30 sau 40 de zile. Nu uitați să specificați sub cuvântul Acatist dacă este pentru vii sau morți. Apoi va trebui să enumerați, unele sub altele, prenumele celor pentru care dorești ca preotul să se roage.

O altă greșeală pe care o fac cei care scriu acatiste este legată de ordinea în care sunt trecute prenumele. Iar acest lucru are o importanță majoră conform tradiției bisericești. Iată așadar care este ordinea în care sunt trecute numele pe un acatist:

  • Preotul de la botez;
  • Preotul care te-a cununat;
  • Preotul duhovnic;
  • Naşii de botez;
  • Naşii de cununie;
  • Părinţii şi fraţii;
  • Socrii și cumnații;
  • Cel care scrie acatistul, soțul ori soția și copiii;
  • Finii de cununie;
  • Finii de botez;
  • Bunici, unchi, mătuşe, veri;
  • Prieteni.

Astfel, se observă că persoanele care au contribuit la formarea noastră spirituală sunt în capul listei.

Ce se trece la sfârșitul acatistului

În funcție de cei pentru care ne rugăm, vii sau morți, acatistul va avea la final o anumită formulare. Dacă este pentru cei pentru vii, trebuie specificat pentru ce anume te rogi, cu formularea „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…” Iar apoi fiecare va completa cu dorințele și nevoile pe care le are. În schimb, acatistul pentru morți se încheie cu următoarea formulă: „Cu tot neamul lor cel adormit”. Însă în ambele situații, cuvântul de încheiere este Amin.

Care este rolul acatistului

Cu toate că majoritatea credincioșilor lasă acatiste când merg la biserică, puțini știu care este rolul acestuia și cum ar trebui procedat. De regulă, slujba acatistului unui sfânt se citeşte în ziua prăznuirii sale, fie dimineaţa, înaintea săvârşirii Sfintei Liturghii, fie seara, după Vecernie. Acatistele sunt rugăciuni prin care putem cere mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu și ne ajută la vreme de necaz.

În timpul acestei slujbe liturgice, ținută de Biserică pentru cinstirea unui sfânt, i se aduce acestuia acestuia laudă pentru viaţa sa minunată şi pentru minunile pe care le lucrează în viaţa credincioşilor. Așadar, este bine să știm cum se scrie corect un acatist și care este rolul precis al acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025