Prima pagină » Informații utile » Cum se scrie corect Halloween? Sărbătoarea tot mai populară în România

Cum se scrie corect Halloween? Sărbătoarea tot mai populară în România

13 sept. 2024, 16:49, 1 ,
în Informații utile

Halloween-ul este tot mai des sărbătorit atât în România, cât și în țările vecine. Cum se scrie însă corect acest cuvânt și cât de populară este sărbătoarea în restul lumii?

Cu toții am auzit cel puțin o dată de această sărbătoare, însă cum se scrie corect „Halloween” și ce reprezintă ea? Această sărbătoare, de origine veche, este celebrată de secole în întreaga lume, iar în ultimii ani a devenit populară și în Europa, inclusiv în România.

Cum se scrie Halloween

Halloween, sărbătorit pe 31 octombrie, este cunoscut pentru costume înfricoșătoare, machiaje spectaculoase și preparate speciale, atrăgând atenția în diverse colțuri ale lumii, inclusiv în România. Ortografierea corectă a termenului este „Halloween”, cu doi de „l” și doi de „e”, iar pronunția variază între forme precum [halouin], [helouin] și altele. Conform DOOM3, atunci când este articulat, cuvântul devine „Halloweenul”, fără a necesita cratimă.

Deși adesea asociată cu cultura americană, originile sărbătorii sunt europene. Cuvântul „Halloween” este o abreviere a expresiei „All-hallow-evening”, referindu-se la seara dinaintea Zilei Tuturor Sfinților. În ciuda rădăcinilor sale păgâne, sărbătoarea a fost acceptată și de biserica catolică, dar și de cea protestantă, ambele culte sărbătorind Ziua Tuturor Sfinților pe 1 noiembrie. Prima utilizare documentată a cuvântului „Halloween” datează din secolul al XVI-lea, în Scoția. Astăzi, Halloween este celebrat în țări precum Irlanda, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă.

Un aspect interesant al acestei sărbători este legătura cu credințele antice. Tradiția spune că, în noaptea de 31 octombrie, spiritele bune și rele traversează granița dintre lumea noastră și lumea de dincolo. Deși acest aspect dă naștere la numeroase interpretări, Halloween-ul nu are o semnificație satanică. Se crede că originile sărbătorii sunt legate de un festival celtic numit „Samhain”, celebrat tot pe 31 octombrie, având ca scop strângerea recoltelor și pregătirea pentru iarnă. În cadrul acestui festival, oamenii obișnuiau să poarte costume, să decoreze locuințele și să se angajeze în activități similare cu cele de astăzi, cum ar fi transformarea dovlecilor în felinare și popularul joc „trick-or-treat”.

Dovleacul de Halloween

Un simbol central al Halloween-ului este dovleacul, în special cel sculptat în formă de felinar, cunoscut sub denumirea de „Jack O’ Lantern”. Legenda spune că Jack, un om zgârcit și plin de vicii, obișnuia să păcălească pe toată lumea, inclusiv pe Diavol. Când a murit, Raiul l-a respins, iar Diavolul a refuzat să îl primească în Iad, oferindu-i doar un felinar pentru a rătăci pe Pământ pentru eternitate. Astfel, dovleacul sculptat a devenit un simbol al sufletului său rătăcitor.

De-a lungul timpului, Halloween-ul a acumulat o serie de tradiții și superstiții, unele dintre ele având rădăcini în Europa medievală. Bufnițele, de exemplu, sunt adesea folosite ca decorațiuni de Halloween, deoarece în trecut se credea că acestea sunt, de fapt, vrăjitoare. Când auzeai cântecul unei bufnițe, se spunea că cineva urma să moară. Tot în această perioadă, culorile portocaliu și negru au devenit simbolice pentru sărbătoare. Portocaliul reprezintă puterea și răbdarea, iar împreună cu auriul, simbolizează recoltele de toamnă. Negrul, pe de altă parte, simbolizează moartea și amintește de originile păgâne ale sărbătorii, care marca trecerea dintre viață și moarte.

Cum se scrie corect Halloween? Ortografierea corectă a termenului este „Halloween”, cu doi de „l” și doi de „e”, iar pronunția variază între forme precum [halouin], [helouin] și altele. Conform DOOM3, atunci când este articulat, cuvântul devine „Halloweenul”, fără a necesita cratimă.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Modificări importante la plata RCA. Ce opțiuni noi vor avea șoferii pentru a achita polițele
observatornews.ro
Gigi Becali explică de ce a pierdut Simion alegerile: "Nimeni nu se aştepta, era ca şi câştigător. El a greşit"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Analiza unei înfrângeri/victorii spectaculoase
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 mai 2025
19 mai 2025